CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Vocatii >  

Floarea CĂRBUNE - POVESTEA UNUI CONCURS JAPONEZ CU PREMIAŢI ROMÂNI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
.  
.  
Era o zi de mai, când lumina se prăvălea în cascadă peste durerea livezilor înflorite iar întreaga natură respira sub povara verde a pământului. O imagine trimisă din Ţara Soarelui Răsare, amintind de stampele japoneze, ne sugerează că globul pământesc sărbătoreşte culorile spectrale. Era aşadar, o invitaţie la o importantă expoziţie, de carte, arte, reviste culturale, ce declanşa ritualul japonez al unui concurs. Am dat curs invitaţiei gândindu-mă în acelaşi timp cu teamă la concurenţa celorlalţi de peste mări şi ţări.  
(Elisabeta IOSIF - Prefaţă la o poveste japoneză)  
 
Povestea concursului „Japanese Golden Week” şi premiaţii acestuia  
 
Asakusa - un oraş nipon, misterios şi plin de farmec, un oraş căutat, de turiştii din întreaga ţară, dar şi de cei din afara ţării. Cu o mulţime de temple şi grădini superbe, Asakusa mai păstrează ceva din parfumul şi farmecul vechii capitale - Edo (Tokyo de azi).  
 
Dintre milioanele de locuitori ai capitalei - Tokyo, oraş aparţinând mai mult viitorului decât prezentului, un japonez - Shinya Inoguchi şi o româncă - Cristina Cărbune- Inoguchi, soţ şi soţie, s-au gândit să managerieze un concurs: „ART 6 LIFE” în cadrul „Japanese Golden Week". Gândul ei a fost acela de a prezenta, soţului şi prietenilor japonezi, frumuseţea meleagurilor natale, dar şi cultura ţării de origine - România.  
 
Intenţia lui a fost de a înlesni împlinirea dorinţei soţiei, dar şi de a se „lăuda", în faţa tuturor, cu Romania - ţara pe care el o admiră, printre altele, şi pentru că aici s-a născut marea sportivă Nadia Comăneci („Micuţa Floare de Lotus”) şi, desigur, soţia sa. Dorinţa amândurora a fost de a crea o punte între cele două grandioase culturi, dar şi „cunoştinţa” între artiştii japonezi (câţiva la număr) şi artiştii români, fie ei... pictori, graficieni, poeţi, prozatori şi fotografi (pentru început doar câţiva). Şi, ca la orice început au existat multe, foarte multe emoţii şi de o parte şi de cealaltă.  
 
Limba japoneză are 4 alfabete, dacă punem la număr şi „romaji", iar limba română este melodioasă şi plină de culoare. Cât de bun traducător trebuie să fii ... ca să poţi exprima muzica ei într-o limbă ca cea japoneză - clară si precisă?! Am încercat, alături de traducător, să metamorfozăm „florile de pe iia românească" a limbajului artiştilor români, în precizia sabiei samuraiului ... a limbii japoneze.  
 
O românca şi un japonez, spuneam... Iubirea şi Armonia adăugându-se Cunoaşterii şi Prieteniei, toate refugiindu-se în taina Cuvântului... cu speranţe, vise, împliniri şi uneori ... chiar şi în dezamăgiri. Dar şi ele fac parte din natura omului, altfel, poate, nu am iubi atât de mult viaţa.  
 
Shinya şi Cristina sunt două simboluri, unul reprezintă Ţara Soarelui Răsare, iar celălalt România. De aceea, pe diplome, apar drapelele ambelor ţări. Este greu de exprimat, în cuvinte, frumuseţea, emoţiile şi surprizele oferite de juriu.  
 
Ca o concluzie, totuşi, pot spune că artiştii români prezenţi au impresionat nu numai juriul, dar si publicul cititor...  
 
Floarea CĂRBUNE  
Bucureşti  
august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Floarea CĂRBUNE - POVESTEA UNUI CONCURS JAPONEZ CU PREMIAŢI ROMÂNI / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 594, Anul II, 16 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!