CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  

Floarea Cărbune-Alchimia frumosului în grafica şi pictura lui Mihai Cătrună
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Lansare de carte la Cercul Militar-Constanţa, Cenaclul Mihail Sadoveanu  

22.11.2012  

Stimaţi prieteni,  

În seara aceasta am o grea misiune: să prezint o lucrare inedită, mai precis un album „Alchimia frumosului în grafica şi pictura lui Mihai Cătrună” scris de d-na Floarea Cărbune.  

Spunea Paulo Coelho: Lumea este numai partea vizibilă a lui Dumnezeu. Alchimia înseamnă să aduci în plan material perfecţiunea spirituală.  

Dacă mi-ar fi spus cineva că se poate scrie o carte extraordinară despre pictură aş fi avut rezerve în a-l crede, ori i-aş fi spus că da, se poate, dar nu beletristică ci manual. Floarea Cărbune dovedeşte contrariul, dovedind de data asta nu doar că reuşeşte să scrie despre pictură ci că reuşeşte chiar să creeze o capodoperă pornind de la impactul picturii asupra psihicului uman.  

Albumul este un omagiu poetic în care adoraţia şi preţuirea pentru pictura şi grafica lui Mihai Cătrună se contopesc într-o sublimă şi perfectă armonie. Volumul – album are o frumuseţe aparte, atât prin conţinutul grafic cât şi prin cel al poemelor poartă semnificaţia albastrului. Sub imperiul albastrului, pictorul suprarealist, Mihai Cătrună face orice contur să ne zâmbească precum cerul în răsărit iar fiecare formă feminină să devină muzicală, evadând în nemărginire, dacă nu uităm, că albastrul este simbolic culoarea formelor, care se deschid spre infinit.  

Iar prin cuvântul metamorfozat al poetului, al cuvântului, de altfel, simţim şi sunetul muzical al poeziei culorii, cu nuanţe ce crezi că nu aparţin acestei lumi.  

Avem în faţa noastră o carte unicat, închinată frumuseţii feminine, care se naşte din albastrul unei alchimii ce ne duce în fantasticul artei.  

Combinaţia aceasta dintre pictură şi poezie mi se pare fenomenală. Aş vrea să fac aici o remarcă, cuvintele ne ajută să comunicăm, astfel ne putem transmite gândurile, cunoştinţele, temerile sau aşteptările, însă comunicarea asta se bazează pe raţiune şi este imprecisă când vine vorba de a ne comunica sentimentele.  

Pictura, este însă capabilă să trezescă în sufletul nostru bucuria, tristeţea, exaltarea, deznădejdea sau dulcea melancolie a aducerilor aminte, aşa că în mâinile unui foarte talentat pictor putem ajunge nişte marionete influenţate mult mai uşor decât cu ajutorul cuvintelor.  

Mihai Cătrună este un artist, un vrăjitor al penelului care se răsfaţă şi ne răsfaţă căci, în ultimă instanţă, picturile domniei-sale sunt, de fapt, vrăjitorii coloristice, unde harul liniei şi al culorii, în mod misterios, nu-l părăsesc niciodată. Pictorul a ştiut să îmbine realul cu fantasticul, absurdul cu logica implacabilă, printr-un rafinament şi o fineţe a stilului, inconfundabile, puse, foarte bine, în valoare de către autoare.  

Şi mai este un fel de mister pe care puţini îl bănuiesc. Un mister ce depăşeşte cu mult problema formei perfecte, a coloritului generos şi stăpânit, a modelelor clasice şi neoclasice.  

Când ai crede că totul a fost exprimat despre Femeie, mai rămân infinit de multe de spus şi de dezvăluit, descoperi poeziile doamnei Floarea Cărbune. Citind şi simţind aceste poezii, recunoşti că, într-adevăr, autoarea le-a lucrat cu sufletul, cu migală, într-un necuprins discurs de dragoste... versuri care, odată cunoscute, să rămână în conştiinţa publică, într-o lume, din nefericire, tot mai greu încercată de ispitele libertăţii.  

Muza către pictor  

 

Mă chemi în miez de noapte  

Şi în zori, câteodată,  

Cu glas plin de ispite ...  

„O, magica mea muză,  

Te iubesc!  

Cum marea-şi iubeşte valurile  

Şi cum Soarele adoră Cerul,  

Te-aştept! Întoarce-te la mine!  

De tine mă leagă firele vieţii,  

Mă leagă anotimpurile  

Şi-atâtea mistere despre tot ce sunt şi eşti” …  

 

Se spune că artiştii nu iubesc ca oamenii de rând. Dacă marea poezie este o poezie a nefericirii, este pentru că literatura nu se naşte din fericire şi îndestulare. Scriitorii ca şi pictorii sunt înclinaţi uneori să-şi hrănească aceste drame, unii şi le înscenează sau le caută prin alte părţi, scriitorii cu stiloul iar pictorii cu pensula.  

Poezia ca şi pictura din acest album sunt pastile de uitare, ca şi dragostea ele nu mor niciodată şi sunt pansamente pentru toate suferinţele noastre, o exorcizare a neîmplinirii.  

Volumul, sub numele amintit, a obţinut Marele premiu în Japonia."  

Nu vreau să spun mai mult despre acest album, admiraţi-l că merită, nu doar că este o lectură plăcută dar vă forţeză şi să gândiţi, în plus, vă trezeşte un sentiment de linişte şi dor de viaţă.  

Şi pentru că astăzi este şi ziua de naştere a doamnei Floarea Cărbune daţi-mi voie să-i spun „La mulţi ani” şi multă putere de creaţie.  

Felicitări Floarea Cărbune!  

Alexandru Birou  

Scriitor  

Preşedintele L.S-Filiala Dobrogea  

 

Epigramă  

La lansarea albumului „Alchimia frumosului în grafica şi pictura lui Mihai Cătrună” scris de d-na Floarea Cărbune.  

 

Răsfoind acest album  

Mă frământă o idée:  

De când bărbatu-i lacăt  

Şi femeia … cheie?!!!  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Floarea Cărbune-Alchimia frumosului în grafica şi pictura lui Mihai Cătrună / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 693, Anul II, 23 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!