CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Dona Tudor         Ediţia nr. 352 din 18 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

FLOAREA CÂNTECULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Viaţa e un dar. Mi-au trebuit ani întregi de suişuri şi coborâşuri, de meandre din care am ieşit, la drumul drept şi lin, cu preţul plătit cât bucuria succesului, ca să pot scrie astăzi, convinsă de această zicere: viaţa e un dar, nu e o competiţie, nu te iei la întrecere cu nimeni, nici cu timpul, nici cu tine, nici cu alţii.  

Trăiesc şi eu aidoma multora dintre dumneavoastră: cu griji mărunte, cu gânduri părelnice, din împrumuturi scurte, cu împliniri şi neîmpliniri, cu prieteni şi neprieteni. Le iau pe toate ca pe un dar al vieţii.  

Câteodată, viaţa mă răsplăteşte regeşte. Mă ridică deasupra tuturor celor trecătoare şi am în mine atâta puternicie încât nici nu mai contează dacă vor unii să mă calce în picioare.  

Am destulă forţă să mă ridic şi să iau totul de la capăt.  

Puterea aceasta miraculoasă o primesc de la cântec. Îmi place să cânt dar, mai ales, îmi place să ascult cântecul popular românesc. Iar daca el vine şi de acolo de unde mă trag eu, atunci mă simt ca aluatul pus la dospit, ca floarea de cais primăvara, ca cel ce şi-ar dori să-i fie clipa fericită, repetabilă...  

Minunea aceasta se întâmplă când, pe la curbura inimii mele, mă tresaltă, mă urcă şi mă coboară, vorba mângâioasă, rostită clar, cu unduieri fabulos strunite, din glasul FLOAREI CALOTĂ.  

FLOAREA CALOTĂ are o voce, dăltuită de Cel de Sus, cu mare artă în străluciri diamantine. Cântecul ei nu e doar cântec. Este o zicere dumnezeită cu ştiinţa izbucnirii tunătoare în fulguieri de fulger. Este o cântare ca o picătură de apă pe buza crăpată de sete.  

Este o alifie bună de pus la rana sufletului.  

Este. Există.  

Imperial, glasul ei lasă fiecărui ascultător un fragment trăit de viaţă.  

Viaţa ca un dar.  

În mijlocul săptămânii trecute, către prânz, ochii mei s-au bucurat copilăreşte, când, la prima televiziune din viaţa multor români, la Televiziunea Română, am revăzut-o pe Floarea Calotă în imagini de arhivă, alături de mari oameni de cultură ai timpului, dirijori, instrumentişti şi inegalabilul Mihai Florea. Floarea Calotă câştigătoarea "Florii din grădină".  

Floarea Calotă în diferite filmări din diferite anotimpuri.  

Imaginile au păstrat cu fidelitate scânteierea din ochii artistei, banda de sunet, inflexiunile vocii inegalabile.  

Un ceas al timpului s-a răsucit în ochiul magic. O artistă cu demnitate şi temeinicie şi-a crescut fiecare cântec.  

Aşa cum şi-a crescut copiii: cu grijă de-a nu-i lăsa "mai mici ca iarba".  

Un om pe care poţi conta. O prietenă cum rar mai întâlneşti astăzi.  

O FLOAREA A CÂNTECULUI ce stăpâneşte cu distincţie harul zicerii şi al rostirii.  

Vocea ei duce, şi te duce, şi te aduce, şi te lasă împuternicit cu frumuseţe.  

Cei dragi au sărbătorit-o săptămâna trecută şi i-au urat "La mulţi ani!".  

Se adună, în rotiri, şi la glezna marilor artişti, cercul anilor.  

Să ne trăieşti FLOAREA CALOTĂ – FLOARE A CÂNTECULUI, că ne trebuieşti!  

P.S. – în seara când s-a anunţat moartea artistului Ion Dolănescu l-am văzut la televizor pe primarul din comuna natală a artistului anunţând cu emfază că îi decernează titlul de "cetăţean de onoare"?! Da' cât a trăit de ce nu i l-a dat? Numai mort eşti "de onoare", viu , nu?!  

Fac prinsoare că nici Floarea Calotă nu e cetăţean de onoare în comuna natală. Aş vrea să pierd pariul.  

9 aprilie 2009  

 

Referinţă Bibliografică:
FLOAREA CÂNTECULUI / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 352, Anul I, 18 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!