CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Filozofia zborului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cine nu a privit vreodată o pasăre pe cer, minunându-se şi totodată, gândindu-se că zborul e un lucru destul de simplu? Dintru început, oamenii visau că într-o zi şi ei vor putea zbura ca păsările. Pionierii aviaţiei mondiale au înţeles că pentru a putea zbura trebuie, mai întâi, să înţeleagă filosofia zborului, cum pot zbura păsările? Aşa au descoperit ei că aripile păsărilor nu sunt nişte suprafeţe netede, ci curbate, ceea ce permite aerului să producă o diferenţă de presiune deasupra şi sub aripi, ceea ce creează o forţă numită „portanţă”. Astfel, atât păsările, cât şi planoarele şi avioanele realizează un „zbor mai greu de cât aerul”, în timp ce baloanele şi dirijabilele efectuează „zbor mai uşor decât aerul”, acestea fiind umplute cu aer cald sau cu gaze, precum heliu sau hidrogen, care sunt mai uşoare decât aerul din jurul lor.  

Văzduhul, în toată splendoarea sa, poate reprezenta o complexitate de idei pietrificată sub forma a două cuvinte: filozofia, zborul. Şi dacă ar fi să înţeleg ideea aceasta din urmă mai bine, ea ar suna astfel: filozofia zborului.  

Sunt două noţiuni ce par a nu avea nimic în comun şi totuşi se completează perfect. O amplă dezvoltare a întregului şi o amănunţită disecţie în ceea ce priveşte universul. Poate că dacă nu ar fi existat dorinţa omului de a zbura, nu s-ar fi născut nici ideile filozofice ce-l conturează armonios. Dar ce legătură există între plăcere, uimire, frumuseţe desăvârşită şi idei reci, ce par să îngrădească zborul? Răspunsul este simplu: zborul reprezintă o filozofie plăcută, o cauză şi un efect simultane, iar filozofia, prin simpla ei explicaţie, relevă zborul, deoarece cucerirea văzduhului înseamnă îndeplinirea celui mai frumos vis al omenirii. Un vis asemănător unei obsesii, unui devotament pentru înălţarea omului pe verticală. Şi totuşi, filozofia este cea care înglobează în esenţa ei ideea zborului, pentru că ea cuprinde întreaga existenţă, întregul cosmos.  

Cum se explică, însă, sau ce reprezintă dorinţa de a zbura? Dacă ar fi să-i copiez pe filozofii antici, care aveau concepţii originale despre ideea urcuşului spre cer, nu aş mai înţelege nimic sau poate că aş descoperi aceleaşi cuvinte – filozofia, zborul – care ar reprezenta tema mea de gândire pentru sute sau chiar mii de ani. Spre a da un răspuns, ar trebui să fiu nemuritor sau pur şi simplu visător. Pentru a contura filozofia zborului meu prezent, un mic amănunt utopic, asemeni lui Leonardo da Vinci, străbat mistica creaţiei şi la fel de curios urmez un Icar care, în esenţa unei lumini orbitoare, îmi va revela taina zborului. Atotştiutor, voi afirma dezinvolt că filozofia zborului e doar o altă faţă a lumii şi a universului, un fragment din necunoscutul înconjurător. Un joc de cuvinte care nu mă inhibă, dar, cu un cosmos asupră-mi, mă obligă să abandonez explicaţia.  

Ca fiinţă muritoare, iubesc absolutul şi caut explicaţii simple pentru cuvinte complexe. Caut misterele ascunse ale zborului pentru a-mi hrăni sufletul şi filozofia pentru a crea tot ce-mi doresc. Descopăr astfel că zborul însăşi e vis, mit, realitate iar filozofia e dincolo de moarte, o copie fidelă a nemuririi.  

Ştefan Popa  

Referinţă Bibliografică:
Filozofia zborului / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1131, Anul IV, 04 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!