CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  

FILIGRAMA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cu noua sa ediţie „Dor de Bucovina”, Editura PIM, Iaşi, 2012, eroul narator, Marian Malciu, continuă să-şi personalizeze experienţa printr-o abordare temerară a practicii textuale, aflată la frontiera dintre normele reportericeşti şi stilistica românească. Perseverenţa reconstituirii tematice, seriale, pluridimensionale, exhaustiv ordonată pe reţele cronologice, din câmpurile succesive de imagini, vivante, trasează cu dezinvoltură noi direcţii tehnice în ţesătura suverană a autorului, menite să confirme o depăşire a formelor epuizate ale naraţiunii convenţionale.  

Conţinutul lucrării nu este copleşit de excesul voluptoasei depozitări de împrumut psihologico/infantile - ca în atâtea nefericite cazuri -, ci demonstrează cum poate fi stăpânită şi folosită cheia puterii relevante de caracterizare pe întinderea relatării obiective. Permanent dinamizată de elanul scriitorului, materia narativă se amplifică, generând fuziuni unitive de cunoaştere a conştiinţelor umane în circumstanţe genuine. La nivelul ansamblurilor structurale, trăiri auctoriale, fenomene şi evenimente, sunt distribuite în admirabile, captivante configuraţii.  

Geneza artistică este impulsionată de un ferment nostalgic, rămas în mentalul creatorului din vremea primei treceri prin ţinutul bucovinean cu bogate confluenţe istorice. Abia de aici, vasta regiune jurnalieră a operei se pune în mişcare. Dar, fiind operă a limbajului, textul pus în mişcare provoacă sensuri, iar sensurile textului trec mai întâi printr-un filtru selectiv şi nu se consacră exclusiv mecanismului reproducerii reprezentative, a entităţii antecedente numită Lume ci, urmează dominanta expresivă a entităţii antecedente numită Eu.  

Itinerarul epic se deschide cu un preludiu retrospectiv, extras din arborescenţa temporară: „Am traversat o parte din ţinuturile Bucovinei, aflându-mă într-un vagon special, în urmă cu aproape cincizeci de ani. Imi amintesc că am trecut prin Vatra Dornei . Ce puteam vedea din mersul trenului? Toate imaginile s-au perindat cu viteză şi nu am avut timp suficient pentru a le memora aşa cum aş fi dorit. Până la Ungheni, unde am schimbat trenul, trecând pe o cale ferată cu ecartament diferit de cel din România, pentru a-mi continua călătoria ce avea să se încheie undeva în stepa Calmucă, aproape de munţii Ural, am dus dorul acestor locuri” ( Cap. I, „Din amintiri spre realitate). Astfel este prefigurată linia seducătoare a suitei de texte, ce vor urma să ramifice discursul realist, din care se va ivi un univers inepuizabil.  

Despre inima primitoare a Bucovinei, Marian Malciu vorbeşte solemn. Frazele se impregnează cu o savoare durabilă, dar, uneori, intensitatea lor este domolită de un viguros temperament liric. Însă, ritmul viril al scrierii, ocupă un centru privilegiat odată cu spontana captare a tumultului de viaţă în care prozatorul nu neglijează nici un detaliu menit să dea relief tablourilor închinate omenirii adevărate. El se află pretutindeni pentru a descifra taina comuniunii. Întru această animaţie invocată se produce şi atomizarea cuvântului, vrednic să degajeze un pronunţat contur melodic. În continuarea actelor anticipative întâlnim discrete ilustrări monografice, portretizări, interogări adânci, aderări frecvente la explorarea genealogiei sentimentelor. Personajele festive sunt înzestrate scenic cu un rafinat fast ceremonial, de un hieratism bizantin, sporind, aşadar valoarea iconografiei estetice.  

Am înfăţişat şi comentat în sinteza de până acum doar aspectele majore ale artei narative a prozatorului Marian Malciu, caracterizând-o sub raportul cadrului, al construcţiei şi tehnicii, al modalităţii de expresivitate. Voi reveni cu analize cuprinzătoare despre creaţiile sale într-o exegeză viitoare.  

Prin filigrama „Dor de Bucovina”, autorul îşi dovedeşte din plin talentul nativ, dar şi vocaţia pentru o angajare responsabilă pe dimensiunile genului epic.  

 

Autor,  

Nicolae N. Negulescu  

Referinţă Bibliografică:
FILIGRAMA DOR DE BUCOVINA / Marian Malciu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 706, Anul II, 06 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!