CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 277 din 04 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

FIERBINTE ŞI MURDARĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfârşit de septembrie. Soare oferit în porţii, de la prânz până aproape de lăsarea serii. Frunze căzute, castane rostogolite neglijent pe trotuar, miros de ardei copţi şi de salată de vinete. Borcanele cu zacuscă şi gem se înşiră în cămări, colorând în nuanţe autumnale atmosfera. Se pun murături, se face mustul şi se culeg merele şi gutuile. Şcolarii învaţă, ziua s-a scurtat şi albinele şi-au încheiat rostul pe pământ până la anul. S-a schimbat anotimpul, dar mie tot îmi e dor de vacanţă, de mare, de căldura verii. Poate de aceea privesc de la un timp, în fiecare zi, marinele lui Aivazovski. Îmi place căldura, iar toamna târziu şi iarna mi se pare că Polul Nord s-a mutat mai aproape de mine. Câteodată, ca să mă amăgesc, stau cu mâinile sub jetul de apă caldă de la robinet. Pe moment, mă încălzesc şi uit de frig. Dimineaţa îmi este cel mai frig. Cobor din pat şi mă spăl cu apă fierbinte, nesănătos de fierbinte. Am luat obiceiul acesta din copilărie. Dau drumul la apa caldă şi o las să curgă până când simt că îmi pârjoleşte mâinile. 
  
- Fă economie, mi se strigă de fiecare dată din dormitor, în timp ce mă îndrept spre baie, ştii că suntem campioni în bloc la plata pentru apa caldă.  
  
Cum să fac economie, dacă trebuie să las apa să curgă măcar câteva minute până să se încălzească? E clar - nu eu, ci vecinii fac economie.  
  
Am deschis şi azi dimineaţă robinetul de apă caldă. A fost frig peste noapte şi casa e neîncălzită pentru că e prea devreme să avem căldură la sfârşitul lui septembrie. „O să ţin mâinile în apă caldă”, mă gândesc, „mă spăl cu apă fierbinte şi îmi trece, scap de senzaţia asta nesuferită de frig”. Ştiam că apa caldă fusese oprită toată noaptea, dar probabil că problemele se rezolvaseră între timp. Învârt robinetul. Nu curge nimic. În minte mi se declanşează amintirea zilelor de dinainte de 89, când toată iarna, până târziu în primăvară, aveam pielea de pe mâini crăpată până la sânge de prea multă apă rece şi frig. Revăd liceul şi Universitatea, biblioteca şi coridoarele lungi şi friguroase, sălile de clasă şi amfiteatrele vaste, austere, cu tavanul înalt, în care era suficient să priveşti caloriferele şi simţeai imediat cum te trec fiori. La geamuri, zăpada forma un strat gros, cerul era vânăt de nori şi eu scriam cursurile cu mănuşile în mâini.  
  
Zăpadă... ce frig îmi e. Deschid apa rece şi am senzaţia că sloiuri de gheaţă mi se revarsă pe mâini. M-am trezit târziu în dimineaţa aceasta, este imposibil să mai ajung la timp la serviciu, nici o şansă deci, să încălzesc apă pe aragaz. Îmi fac curaj şi mă spăl cu apă rece. Măcar nu trebuie să fac economie, apa rece e ieftină. Pe măsură ce curge, apa devine din ce în ce mai rece, până când simt că nu mai pot ţine mâinile în ea. Mă uit în oglindă: am obrajii roşii, ca şi cum tocmai aş fi venit de la o bătaie cu bulgări de zăpadă. În fundal, oglinda reflectă cele câteva scoici ce împodobesc etajera din baie. Brusc, revăd marea şi impresia de rece se repetă. Era, la fel ca şi acum, sfârşitul lui septembrie... 
  
Aveam nouă ani. Venirea toamnei m-a prins la mare, la Mamaia, împreună cu părinţii şi cu sora mea. Îmi luasem câteva zile învoire de la şcoală şi astfel, 15 septembrie mă găsea încă în vacanţă. Eram fericită, mă bucuram de libertate, mă gândeam chiar că timpul acesta nesperat de odihnă se va prelungi până la următoarea vacanţă mare. Staţiunea era aproape pustie, rar vedeai câte o persoană. La ora amiezii, când soarele prindea putere, stăteam la plajă şi ne scăldam în mare. Dimineaţa şi seara ne plimbam pe faleză sau mergeam în Constanţa. Aici vizitam librării şi anticariate, coboram la Cazinou ori stăteam în parc. De la un anticariat din oraşul ce i-a fost loc de exil lui Ovidiu, îmi cumpărasem un roman - „Pescăruşul”. În el se vorbea despre câţiva adolescenţi veniţi să îşi petreacă vacanţa mare în Crimeea. Aceştia se împrieteniseră repede şi împreună trăiau ceea ce li se părea a fi aventura vieţii lor la malul mării. Cartea aceasta mă făcea să visez, îmi dădea siguranţa că în orice lucru, indiferent cât de banal, se ascundea un mister ce aştepta doar să fie descoperit.  
  
De altfel, un mister era pentru mine şi marea, care în fiecare an mi se părea alta, poate pentru că eu, crescând, eram alta. Aceste ultime zile de vacanţă au trecut repede. În seara de dinaintea plecării spre Bucureşti, mă simţeam tristă. Îmi doream să îmi iau rămas bun de la mare într-un fel mai special. De ce n-aş pupa marea, m-am întrebat? Toată noaptea nu m-am gândit decât cum să fac să ajung în apă în dimineaţa următoare, pentru a-i spune mării la revedere până la anul.  
  
A doua zi, după micul dejun am pornit într-o ultimă plimbare pe plajă. Bătea vântul şi marea era agitată. Fără să cer voie, m-am descălţat, am străbătut în fugă distanţa până la apă şi m-am lăsat udată de valurile ce se spărgeau la ţărm. Apoi m-am aplecat şi încercând să sărut unda, am gustat din apa sărată a mării. Tremuram de frig - apa era neprietenos de rece - şi inima îmi bătea cu putere. Nisipul mi se lipea de ciorapii muraţi şi vârfurile ascuţite ale scoicilor îmi intrau în tălpi. Ce mai conta? Îmi împlinisem visul! 
  
În clipa aceasta, visul meu este unul banal: îmi doresc să curgă apă caldă. Cred în miracole, aşa că înainte să ies din baie, deschid încă o dată robinetul de apă caldă. Se aude un zgomot puternic şi pe ţeavă începe să curgă apa. Îmi vâr mâinile în ea, fericită – e fierbinte şi murdară. În timp ce îmi savurez şansa, revăd cu ochii minţii un episod de acum câţiva ani: sunt în Piaţa Rosetti şi privesc un poster lipit pe unul din geamurile Teatrului Mic, anunţând o nouă premieră: „89.89, fierbinte după 89”. Mă întreb, oare şi la ei o fi fost oprită apa caldă? 
  
Corina Diamanta Lupu 
  
Bucureşti 
  
5 octombrie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
FIERBINTE ŞI MURDARĂ / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 277, Anul I, 04 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!