CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 276 din 03 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Festivalul primăverii Sechseläuten
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sechseläuten este un festival tradiţional din oraşul elveţian Zurich. Este sărbătorit în forma sa actuală din 1904. Festivalul are loc în a treia zi de luni din aprilie şi include mai multe evenimente. Se termină la ora şase seara (de aici şi numele Sechseläuten) prin incinerarea Böögg-ului, acesta fiind cel mai important moment al festivalului.
Pe rug este incinerată o efigie cu pocnitori a unui om de zăpadă din vată numit Böögg. Arderea păpuşilor care intruchipează imaginea iernii datează dinaintea sărbătorii Sechseläuten.
Prin două reforme de organizare municipală din cantonul Zurich în 1838 şi 1866, breslele au fost private de toate funcţiile lor politice deţinute din 1336 până în 1798 şi recăpătate parţial după 1815. Sărbătoarea Sechseläuten este într-un fel o reminiscenţă a aşa-ziselor „vremuri bune”. Din secolul al XVI-lea clopotele bisericilor anunţau începerea şi terminarea orelor de muncă. Iarna lucrul se sfârşea la ora 17, atât cât ţinea lumina zilei, iar vara se prelungea până la ora 18.
In funcţie de timpul care se scurge dintre aprinderea focului şi declanşarea exploziilor petardelor se prezice vremea din timpul verii. Dacă acestea explodează rapid, vara va începe devreme şi va fi însorită. Cel mai scurt timp a fost de 5 minute şi 7 secunde (1974), cel mai lung de 26 minute şi 23 secunde (în 2001).
Primăvara îşi intră oficial în drepturi în Zurich odată cu această sărbătoare. Festivităţile includ procesiuni pline de culoare. Festivalul ne duce înapoi până în anul 1818, atunci când una dintre vestitele bresle ale oraşului a organizat o paradă pe timp de noapte, cu muzicieni şi călăreţi. Ideea a prins, au urmat alte bresle, iar în 1839 a avut loc prima paradă Sechseläuten a tuturor breslelor. Festivităţile încep duminică, cu o paradă de copii, majoritatea îmbrăcaţi în costume istorice. Aceasta este urmată de o a doua zi de paradă a breslelor (din care, până de curând, făceau parte doar bărbaţii), astfel încât ziua de luni este o zi de odihnă pentru locuitorii din Zurich. Astăzi iau parte la marş aproximativ 3000 de membri ai breslelor, 350 de călăreţi şi 50 de trăsuri. Aproximativ 30 de fanfare interpretează marşuri militare tradiţionale.
Mii de oameni se adună în centrul oraşului pentru a viziona ritualul de „ardere a iernii”.
Clopotele de la bisericile din oraş încep să bată la ora 18, semn că ziua se lungeşte, iar bărbaţii vor trebui să muncească cu o oră mai mult. Petrecerea se prelungeşte până după miezul nopţii, participanţii săi bucurându-se de începerea sezonului cald.  

 

Referinţă Bibliografică:
Festivalul primăverii Sechseläuten / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 276, Anul I, 03 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!