CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Fănuş Neagu – cioplitor în marmura sufletelor noastre
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

De ziua marelui scriitor, de dimineaţă, am căutat cu-nverşunare un petec de cer primăvăratic, însă ceaţa groasă, m-a determinat să cred că afară e toamnă, nicidecum anotimpul poenilor cu narcise galbene. Am respirat uşurată când am decis să pun, în această zi aniversară, pe talgerul sufletului, poveştile scriitorului, încărcându-mi plămânii de mireasma metaforelor sale care îmi răsfaţă gândurile de fiecare dată când le citesc.  

La invitaţia directorului şcolii movilene, prof. Mirela Brezuică, fiind săptămâna şcolii altfel, m-am alăturat unui grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale Movila Miresii, coordonaţi de prof. Ciurc Ingrid şi mi-am mutat inima pe pământul grădiştean care, astăzi, 5 aprilie 2013, este plin de paşii celor care l-au îndrăgit pe Fănuş Neagu şi am trecut, cu sufletul plin de emoţie, pragul locuinţei părinteşti a scriitorului şi-am sărutat, nu doar cu inima, leagănul în care a crescut acesta.  

Ghid în această vizită ne-a fost prof. Nicu Negoiţă, de care, recunosc cu mândrie, că mă leagă o prietenie frumoasă, din 2007, de pe vremea când lucram la un cotidian brăilean.  

Întâmpinaţi de la poartă de chipul marelui scriitor, ce ne zâmbea dintr-un tablou, am păşit cu toţii în Casa Muzeu, iar copiii au fost fermecaţi de povestea casei părinteşti a scriitorului, care curgea lin de pe buzele profesorului Negoiţă, căruia îi aducem încă o dată mulţumiri. Construită în 1959, după sistemul caselor tip salon, cu sală şi odăi, cu o camera unde erau primiţi oaspeţii (odaia din Crivăţ), casa este plină de lucrurile ce-au aparţinut copilăriei autorului, de unde nu lipsesc icoanele, nici chiar aceea adusă în dar mamei, tocmai de la Ierusalim, de către scriitor. Costumul de academician, precum şi alte medalii, documente, certificatele de naştere, dar şi cel de căsătorie al părinţilor scriitorului, livretul militar al acestuia, ne-au fost prezentate de către prof. Negoiţă. Chiar şi povestea prin care autorul s-a îndrăgostit de soţia acestuia, d-na Stela Neagu, ne-a fost spusă pe scurt de minunatul meu prieten grădiştean. De asemenea, prof. Nicu Negoiţă le-a arătat şi explicat copiilor cum se ţeseau covoarele şi alte cuverturi, carpete, preşuri etc. cu ani în urmă, de către Ţaţa Paraschiva, mama scriitorului; cum tatăl acestuia, un vestit lemnar al Grădiştei construia diverse obiecte, o parte din ele fiind exponate în muzeu, dar ne-a vorbit şi despre rudele scriitorului, ba chiar am cerut explicaţii suplimentare despre personajele prezente în fotografiile ce se regăsesc în tablourile casei.  

Şi după ce am deschis ochii imaginaţiei, retrăind vremea copilăriei maestrului, purtam deja cu toţii chipul veseliei, tărâmul fănuşian reuşind să ascută în noi cele mai vrăjite emoţii. Chiar şi soarele ne-a zâmbit şăgalnic risipind ceaţa şi amintindu-ne că e zi de sărbătoare pe pământ grădiştean.  

Mărturisesc că de fiecare dată când deschid o carte de-a autorului, simt cum mâna unui sculptor îmi modelează sufletul, cum interiorul îmi este cioplit cu fiecare frază citită, simţită... Cum să nu mă întreb: oare cum se năşteau aceste metafore minunate, de unde venea acea dorinţă de a se bate cu dragostea în lume, a scriitorului? Din fiecare cuvânt scris, pare să se nască în mine un curcubeu de simţiri, iar aripa viselor se întinde deasupra creştetului meu îndemnându-mă să sper, să-mi doresc să fiu traversată de aceleaşi trăiri fănuşiene, să pot rosti cu glas hotărât: Viaţă, te iubesc! chiar dacă ghimpele diavolesc mă înţeapă adesea şi-mi strecoară în simţuri teama... de necunoscut, de timpul ireversibil, de tinereţea care se scurge grăbită, de tainele ascunse dincolo de umbre şi de gândurile omului perfid....  

Mai dau o filă, şi-ncă una, şi tot cufundându-mă în paginile fănuşiene simt, parcă, filonul curajului cum se zbate să iasă din mine şi-mi dă avânt să caut toate frumuseţea mea interioară. Să nu mă mai precipit când fac o mutare greşită pe tabla de şah a vieţii, ci să-mi amintesc că eu sunt actorul şi regizorul propriei existenţe.  

Cuvinte de admiraţie rostesc de câte ori observ firul de aur ţesut de marele scriitor printre cuvinte şi realizez cum clipele au valoarea pe care le-o dăm noi, că solemnitatea lor izvorăşte doar din inima noastră...  

Când noaptea îşi va arunca roba peste zare, promit să mă urc în barca imaginaţiei, să mă aşez în mijlocul grădinii unde a crescut Fănuş Neagu şi să aştept să apară luna pe cer, ca să-şi despletească părul de aur şi pe umerii mei, aşa cum făcea, cândva, cu scriitorul...  

 

Cornelia Vîju  

 

Referinţă Bibliografică:
Fănuş Neagu – cioplitor în marmura sufletelor noastre / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 826, Anul III, 05 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!