CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Expresivitatea poetică ca sistem de imagine în poezia lui Mircea Ciobanu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin Ţene 
  
Expresivitatea poetică ca sistem de imagini în poezia lui Mircea Ciobanu 
  
Aristotel vedea esenţa metaforei în sesizarea asemănărilor dintre fenomene, ceea ce înseamnă a o confunda cu o comparaţie eliptică şi a explica specificul ei în raport cu aceasta, pe când Tudor Vianu le clasifica astfel: funcţia filosofică, funcţia psihologică, funcţia cataractică sau eliberatoare şi fuincţia estetică. Această ultimă funcţie, cercetătorul Vianu deosebeşte următoarele alte funcţii: funcţia sensibilizatoare, funcţia de a exprima atitudinile dissimulate ale eului, funcţia de a potenţa impresia şi funcţia unificatoare.( Vezi Problemele metaforei, pp.35-97 ). 
  
Există totuşi o zonă de mijloc, în care stilistica îşi aduce contribuţia examinând expresivitatea limbajului poetic sub forma imaginilor la crearea sensului metaforic general specific unei structure artistice. 
  
Poezia “Punct de sprijin “, de Mircea Ciobanu, poate ilustra în ce măsură textul poetic poate funcţiona, în întregimea lui, ca metaforă ale cărei semnificaţii deduse dintr-o înlănţuire de imagini trebuie raportate la o anumită viziune artistic. Transcriem poezia care ne va da prilejul să-I examinăm sistemul de imagini sub aspectul sensurilor lirice manifestate în formele expresiei stilistice:”Pe ungii, înzecit, un rest de zi 
  
apune vânăt.Aerul se-sumă 
  
masivei deplasări spre miazăzi 
  
anegrului şi-a fumului de humă 
  
Pereţi lichizi din laturi mă încing. 
  
Aici şi-n ceruri străjile se schimbă 
  
şi nu mai ştiu, când singur mă ating, 
  
pe chipul gol ce mâna mi se plimbă. 
  
Mă uit în văi şi văile nu sunt, 
  
răcoarea adâncime le-mpreună; 
  
o aripă mi-acoperă plăpând 
  
pupila pîn-la sânge desfăcută, 
  
şi cum cobor, şi cum sub tălpi încerc 
  
s-alerg de noapte pietrele ţestoare, 
  
abia-nţeleg din care parte-mi şterg 
  
palorile pe piept alunecoase.“ 
  
Aşadar, în sanctuarl auster al meditaţiei a pătruns dintr-odată aerul ce se deplasează spre miazăzi a întunericului de pământ. Imaginea lacustă îl împresoară pe poet, având impresia că se află în ceruri, fiind dezorientat îşi pipăie chipul cu mâna. Ochii văd şi nu văd văile ce răcoarea împrumută adâncimile. Astfel poetul caută un punct de sprijin în pietrele asemuite cu carcasa alunecoasă a ţestoaselor. 
  
Am recurs în acest comentariu preliminar la termenii simbolici ai poemului, păstrând sensurile atribuite de poet cuvintelor pentru a evita explicaţia de text proprie criticii literare. Cercetarea funcţiei estetice a imaginilor poemului poate porni chiar de la titlu. O imagine dominantă care trimite la o stare halucinantă a trupului este aerul ce alunecă masiv spre miazăzi. Sfera semantică este departe de a cuprinde şi de a define întreaga revărsare a sufletului copleşit de o înălţătoare povară.reamintim că singurii termini “propri “ sunt aici cei “figuraţi“, ce se înlănţuie unificaţi prin funcţia lor metaforică şi simbolică, întrucât trăirea poetică are lo pe alte dimensiuni psihice, resimţite sub forma vie, concretă şi fizică, oarecum, a aerului lichid ce cuprinde trupul ce se mistuie în noapte. 
  
Nu este lipsită de interes apropierea pe care suntem tentaţi s-o facem între gândirea poetică a lui Mircea Ciobanu, în care domină olfactivul putrefacţiei ce obsedează poezia din aceste versuri ca şi din altele, şi cea de pictură metafizică a lui Chirico, sau asocierile onirice ale lui Dali. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Expresivitatea poetică ca sistem de imagine în poezia lui Mircea Ciobanu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 792, Anul III, 02 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!