CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Liliana Nastas Brătescu         Ediţia nr. 203 din 22 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Expozitie ,,DIALOG METAFORIC,, Liliana Nastas Brătescu - pictura si Ioan Croitor Brădescu - sculptura, Brasov 2011
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EXPOZITIA,,DIALOG METAFORIC,,Brasov- Liliana Nastas Brătescu pictura si Ioan Croitor Brădescu sculptura 
  
Dialog metaforic  
  
Ana Cânpean, critic de artă  
  
Este expoziţia a doi artişti: pictoriţa Liliana Nastas Brătescu, absolventă a Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi şi sculptorul Ioan Croitor Brădescu din Braşov, ambii încercând să dialogheze prin intermediul creaţiilor lor. Religia ca motiv filozofic de abordare în artă, reprezintă un subiect delicat. Cei doi artişti nu au pretenţia unor cunoştinţe profunde în acest domeniu. Universul creat se răsfrânge asupra universului lor artistic. Prin această expoziţie se propune conturarea unui dialog metaforic, în ideea de a răspunde la nişte întrebări precum: De ce ne năştem? Ce este mai important în viaţă? Trebuie să nu ne uităm rădăcinile? Cum ne ajută credinţa?, căutându–se răspunsuri prin intermediul dialogului artistic.  
  
Înclinaţia pentru desenul fluent, face din pictura Lilianei Nastas Brătescu, un principiu ordonator al comunicării în sensibil. Lucrările ei se evidenţiază ca veritabile arabescuri grafice, elegante şi graţioase şi impune privitorului un parcurs de lectură plastică. În atingerea acestui scop artista, stăpâneşte destul de sigur legile compoziţiei, ale perspectivei şi punerea în pagină pentru ca în lucrările sale să nu poată fi vorba de agresiunile cotidianului. Creaţia sa apare ca o pledoarie pentru regăsirea şi redescoperirea sinelui. Artista se dovedeşte a fi un analist rafinat al luminii şi al culorii transpuse în imagini dovedind un spirit ludic în geometrismul spaţiilor abstracte, definite de tuşe riguroase şi de pete cromatice care intră în dialog una cu alta, lăsând în schimb locul ideii că recompune realul şi în care acel ceva rezidă în efectele decorative ale culorii. Pentru unele lucrări arta abstractă a fost un mijloc care i-a permis să acceadă la acele structuri pseudo-abstracte mizând pe aleatoriu ca premiză ce apărea ulterior din jocul formei.  
  
Ion Croitor Brădescu, atent cercetător al istoriei sculpturii şi al operei brâncuşiene, a recuperat şi filtrat sugestii din arta arhaică sau autohtonă şi din sculptura populară. Din punct de vedere plastic lumea sculptorului este lumea românească, dar mai mult decât atât, o lume universală a mitului şi a legendei. Tot el manifestă o preocupare pentru surprinderea esenţei care se ascunde dincolo de realismul reprezentării şi paralel poate fi urmărit un drum al căutărilor de ordin simbolic. Lucrările sale nu exclud prezenţa ritmului sugerat de multe ori prin atentul studiat raport formal, între plin şi gol, ca şi prin alternarea dreptelor şi curbelor. Sculptorul vede în recursul la tradiţie împlinirea cea mai fericită a spiritului modernităţii. Ductul tăios al liniei indică fără îndoială vocaţia sculptorului obişnuit să taie în planuri mari materia. Prin modul în care artistul asociază bazelor puternice un elan vertical îmbogăţit ulterior de jocul decorativ al inciziilor orizontale sau de cele mai multe ori verticale, reiese dorinţa sculptorului de a nu se conforma unei anumite mode, sculptura sa urmând calea bazată pe sugestiv şi nu pe descriptiv.  
  
Prin tot ceea ce fac cei doi artişti refac memoria spirituală şi încearcă să restaureze după o viziune personală străvechile cutume ale modernităţii.  
  
Ana Cânpean, critic de artă 
  
Brasov 9 -19 iunie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Expozitie ,,DIALOG METAFORIC,, Liliana Nastas Brătescu - pictura si Ioan Croitor Brădescu - sculptura, Brasov 2011 / Liliana Nastas Brătescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 203, Anul I, 22 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Liliana Nastas Brătescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liliana Nastas Brătescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!