CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Expoziţia „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis, cu câteva zile în urmă, expoziţia cu genericul „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”. 
  
Obiecte masonice din Transilvania 
  
Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Muzeul Bucovinei şi Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, expoziţia prezintă în premieră la Suceava diverse obiecte masonice din Transilvania. Catalogul expoziţiei oferă o serie de informaţii referitoare la istoria primei loje masonice sibiene (St. Andreas zu den drei Seeblattern / Sf. Andrei la cele trei frunze de lotus), atestată între anii 1767 - 1790, lojă din care-au făcut parte personalităţi din elita politică şi intelectuală a Sibiului. 
  
Rarităţi patrimoniale din categoria Tezaur 
  
Din colecţia de obiecte masonice a Muzeului Naţional Brukenthal (colecţie care cuprinde 163 de piese intrate în patrimoniul muzeului prin achiziţii şi donaţii la sfârşitul sec. al XIX-lea) sunt expuse la Suceava un număr de 72 de obiecte, care sunt grupate după tipologie şi după utilizarea lor în timpul ceremoniilor. Piesele, care constituie rarităţi patrimoniale din categoria Tezaur, au o valoare totală de asigurare de 73.200 lei, suma pentru plata primei de asigurare în vederea expunerii fiind colectată integral de la sponsori. 
  
O expoziţie „inedită şi interesantă” 
  
O expoziţie „inedită şi interesantă”, aşa cum a spus la deschidere directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, o expoziţie „încărcată de mister”, cum a remarcat subprefectul Angela Zarojanu, care a salutat „iniţiativa inspirată” a organizării unei astfel de manifestări, „un proiect deosebit pentru noi”, cum a subliniat muzeograful Dan Petrovici, şeful Secţiei de istorie a muzeului sucevean (care a precizat că sarcina locală a fost doar cea executivă), o expoziţie axată pe „un subiect despre care există o literatură foarte bogată”.  
  
„Cea mai veche colecţie completă de obiecte masonice” 
  
Adrian Sabin Luca, directorul general al Muzeul Naţional Brukenthal, a spus că instituţia muzeală sibiană (care este cea mai veche din Europa de Sud-Est şi care se clasează ca cel de-al treilea muzeu public european după British Museum şi Louvre) are în patrimoniu această „colecţie unică în lume”, „cea mai veche colecţie completă de obiecte masonice”. El a accentuat faptul că „muzeul, prin excelenţă, trebuie să facă educaţie”, aducând în faţa publicului şi „partea nevăzută a societăţii”. Parte nevăzută care „ţine totuşi de omenesc”, cu tot misterul care s-a ţesut în jurul francmasoneriei. 
  
Medalia din argint a lui Samuel von Brukenthal 
  
Alături de colanele masonice şi de diverse obiecte de ritual (mistrie din alamă aurită, bogat ornamentată, cu mâner din lemn de abanos şi fildeş, echer, compas, stilet şi spadă din alamă aurită, sau alte piese de factură simbolică) va fi expusă medalia din argint (43,32 gr.) a lui Samuel von Brukenthal, o piesă deosebită realizată probabil într-un atelier din burgul german Halle, datată 24 iunie 1744, aşadar cu mult înaintea constituirii lojii masonice de la Sibiu. Medalia, care prezintă pe avers efigia lui Samuel von Brukenthal, Maestru de scaun, aşezat şi sprijinit de un glob pământesc (purtând însemne masonice: colan cu echer, şorţ...), cu legenda „STVDIO, SAPIENTIA, SILENTIO”, are pe revers imaginea oraşului Halle şi trei mâini unite reprezentând ipostazele înfrăţite „apărare, educare, asigurarea hranei”, şi legenda „ET NON FVCATA AMICITIA QVID NOBILIVS” şi, în exergă, „HALLE MDCCXLIV / D.XXIV.IVN”. 
  
Samuel von Brukenthal 
  
Samuel von Brukenthal (1721- 1803), care a studiat dreptul, filosofia şi ştiinţele politice şi administrative la universităţile din Halle şi Jena, a devenit mason în timpul studenţiei, fiind primit în Loja masonică din Magdeburg.  
  
A ocupat diverse funcţii (cancelar provincial, grefier şi vicenotar al magistratului de Sibiu...) şi, după ce a fost înălţat la rangul de baron de către împărăteasa Austrei, Maria Tereza, a devenit guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777 - 1787). 
  
* 
  
Expoziţia, care este un eveniment strict muzeal, organizat fără implicarea Masoneriei din România, este realizează ca urmare a parteneriatului încheiat între instituţia muzeală suceveană şi Muzeul Naţional Brukenthal.  
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Expoziţia „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal” / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 80, Anul I, 21 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!