La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis, cu câteva zile în urmă, expoziţia cu genericul „Obiecte masonice din colecţia Muzeului Brukenthal”.
Obiecte masonice din Transilvania
Organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Muzeul Bucovinei şi Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, expoziţia prezintă în premieră la Suceava diverse obiecte masonice din Transilvania. Catalogul expoziţiei oferă o serie de informaţii referitoare la istoria primei loje masonice sibiene (St. Andreas zu den drei Seeblattern / Sf. Andrei la cele trei frunze de lotus), atestată între anii 1767 - 1790, lojă din care-au făcut parte personalităţi din elita politică şi intelectuală a Sibiului.
Rarităţi patrimoniale din categoria Tezaur
Din colecţia de obiecte masonice a Muzeului Naţional Brukenthal (colecţie care cuprinde 163 de piese intrate în patrimoniul muzeului prin achiziţii şi donaţii la sfârşitul sec. al XIX-lea) sunt expuse la Suceava un număr de 72 de obiecte, care sunt grupate după tipologie şi după utilizarea lor în timpul ceremoniilor. Piesele, care constituie rarităţi patrimoniale din categoria Tezaur, au o valoare totală de asigurare de 73.200 lei, suma pentru plata primei de asigurare în vederea expunerii fiind colectată integral de la sponsori.
O expoziţie „inedită şi interesantă”
O expoziţie „inedită şi interesantă”, aşa cum a spus la deschidere directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, o expoziţie „încărcată de mister”, cum a remarcat subprefectul Angela Zarojanu, care a salutat „iniţiativa inspirată” a organizării unei astfel de manifestări, „un proiect deosebit pentru noi”, cum a subliniat muzeograful Dan Petrovici, şeful Secţiei de istorie a muzeului sucevean (care a precizat că sarcina locală a fost doar cea executivă), o expoziţie axată pe „un subiect despre care există o literatură foarte bogată”.
„Cea mai veche colecţie completă de obiecte masonice”
Adrian Sabin Luca, directorul general al Muzeul Naţional Brukenthal, a spus că instituţia muzeală sibiană (care este cea mai veche din Europa de Sud-Est şi care se clasează ca cel de-al treilea muzeu public european după British Museum şi Louvre) are în patrimoniu această „colecţie unică în lume”, „cea mai veche colecţie completă de obiecte masonice”. El a accentuat faptul că „muzeul, prin excelenţă, trebuie să facă educaţie”, aducând în faţa publicului şi „partea nevăzută a societăţii”. Parte nevăzută care „ţine totuşi de omenesc”, cu tot misterul care s-a ţesut în jurul francmasoneriei.
Medalia din argint a lui Samuel von Brukenthal
Alături de colanele masonice şi de diverse obiecte de ritual (mistrie din alamă aurită, bogat ornamentată, cu mâner din lemn de abanos şi fildeş, echer, compas, stilet şi spadă din alamă aurită, sau alte piese de factură simbolică) va fi expusă medalia din argint (43,32 gr.) a lui Samuel von Brukenthal, o piesă deosebită realizată probabil într-un atelier din burgul german Halle, datată 24 iunie 1744, aşadar cu mult înaintea constituirii lojii masonice de la Sibiu. Medalia, care prezintă pe avers efigia lui Samuel von Brukenthal, Maestru de scaun, aşezat şi sprijinit de un glob pământesc (purtând însemne masonice: colan cu echer, şorţ...), cu legenda „STVDIO, SAPIENTIA, SILENTIO”, are pe revers imaginea oraşului Halle şi trei mâini unite reprezentând ipostazele înfrăţite „apărare, educare, asigurarea hranei”, şi legenda „ET NON FVCATA AMICITIA QVID NOBILIVS” şi, în exergă, „HALLE MDCCXLIV / D.XXIV.IVN”.
Samuel von Brukenthal
Samuel von Brukenthal (1721- 1803), care a studiat dreptul, filosofia şi ştiinţele politice şi administrative la universităţile din Halle şi Jena, a devenit mason în timpul studenţiei, fiind primit în Loja masonică din Magdeburg.
A ocupat diverse funcţii (cancelar provincial, grefier şi vicenotar al magistratului de Sibiu...) şi, după ce a fost înălţat la rangul de baron de către împărăteasa Austrei, Maria Tereza, a devenit guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777 - 1787).
*
Expoziţia, care este un eveniment strict muzeal, organizat fără implicarea Masoneriei din România, este realizează ca urmare a parteneriatului încheiat între instituţia muzeală suceveană şi Muzeul Naţional Brukenthal.
Tiberiu COSOVAN