CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

Expoziţia „Instantanee tehnice - Achiziţii muzeale 2006-2008”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului prezintă, în Salonul „Georges Cotos” al instituţiei muzeale humorene, expoziţia „Instantanee tehnice - Achiziţii muzeale 2006-2008”. 
  
100 de obiecte tehnice, care acoperă domenii diverse 
  
Expoziţia etalează 100 de realizări tehnice, automate muzicale, patefoane, gramofoane, telefoane, aparate de radio, aparate de proiecţie şi de fotografiat, maşini de cusut, ceasuri, lămpi de iluminat, dar şi diverse obiecte ca truse de voiaj, busole de buzunar, evantaie şi lornioane. 
  
Coordonatorii expoziţiei, Camelia Cristofor, Monica Nănescu şi Ioana Coşereanu, subliniază faptul că, prin achiziţiile şi donaţiile din anii 2006-2008, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” a dobândit cca. 1000 de piese care acoperă domenii diverse ca înregistrarea şi redarea sunetului, energetică, telecomunicaţii, fotografie, cinematografie, aparatură casnică. 
  
42 de exponate sunt clasate la categoria Tezaur 
  
Un număr de 42 de exponate sunt clasate la categoria Tezaur, printre acestea aflându-se un ceas de buzunar „Breguet” (Franţa, 1860), un aparat foto „Goertz” (Germania, 1900), un telefon „Ericsson” (Suedia, 1903), o orgă „Sonora” (Germania, 1905) sau un autosifon (Anglia, 1910). 
  
În aceeaşi categorie se înscriu patefonul „Klingsor” şi gramofonul „Parlophon” (Germania, 1910), fonograful „Edison” (SUA, 1918), o armonică tip „Concertina-Bandionon” şi organeta „Phoenix” (Germania, 1920), sau patefonul „Decca” (Anglia, 1924) şi aparatul foto „Amourette” (Austria, 1930). 
  
Expoziţia etalează şi o serie de curiozităţi tehnice 
  
Evoluţia fierului de călcat poate fi urmărită de la piesele cu cărbuni (din anii 1750-1800), la fierul de călcat cu spirtieră (1870-1890), până la fierul de călcat electric. 
  
Expoziţia etalează şi o serie de curiozităţi tehnice cum ar fi un album muzical (Germania 1900), un ceas solar (1900), un aparat magneto-electric pentru boli nervoase (Jozephgray & Sohn, Anglia, 1878 - 1910), un aparat de ascuţit lame (1900-1910), sau o colivie muzicală din anul 1950. 
  
Expoziţia din salonul Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului poate fi vizitată până pe data de 30 mai a.c. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Expoziţia „Instantanee tehnice - Achiziţii muzeale 2006-2008” / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 108, Anul I, 18 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!