CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

Expoziţia; FLORI şi PEISAJ acuarelă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Cum aţi constatat, v-am primit cu multă căldură...şi dacă mai urcam un etaj, deveneam incendiari. Mă simt confortabil în această atmosferă, datorită prezenţei dumneavoastră, apoi datorită doamnei Donosă , prin expoziţia sa pe care o pot defini a fi de o gingăşie aparte.
Despre acuarelă, lumea vorbeşte încă din timpul renaşterii de secole în urmă. Trebuie să vorbim de renaştere şi în prezent, datorită picturilor în acuarelă ale doamnei Donosă, care sunt de un mare rafinament şi de o acurateţe aparte.
Toată lumea vorbeşte de renaştere. Suntem condamnaţi la renaştere ! Suntem obligaţi de destin să renaştem mereu, asemeni păsării Pheonix.
În cazul de faţă, acuarela prezentă în expoziţie cât şi poezia – fiindcă doamna Donosă scrie şi poezie – se poate vedea aici din multele-i cărţi apărute, expuse în aceste vitrine – este o sinteză a unor forme diferite de exprimare, pe care domnia sa le-a realizat în timp sau pe rând, asta şi datorită culturii acumulate prin sârguinţă şi plăcere. Printre altele dânsa a terminat şi arhitecura . Din totdeauna s-a spus despre arhitecţi, că sunt oameni care gândesc şi care fac echilibrul lucrului .
Sunt generaţii de artişti care-şi definesc personalitatea, prin ceea ce fac cu har. Dacă ne uităm în zonele trecutului, oamenii înzestraţi cu har duivin, au condus pe alţii spre mai bine .
Este mai uşor să abandonezi, însă mai greu să te motivezi în raport cu valorile despre care vorbim. Sunt mulţi care fac artă sau critică...însă nu spun nimic. Dacă am putea devoala timpul; decurând am citit o carte despre un mare artist-plastic ce avea cu predilecţie în opera sa, acuarelă. Acesta s-a numit Vespasian Lungu. Amintesc acest lucru despre el, fiindcă este mai puţin cunoscut aici, trecut în nefiinţă în anul 1994. Am aflat nu demult de existenţa doamnei Donosă, mai ales că l-am cunoscut personal pe unul din mentorii săi, Vespasian Lungu – unul din marii acuarelişti ai ţării, prieten foarte apropiat cu marele filozof Constantin Noica, cu care se întâlnea permanent. Şi ce poate exista între o asemenea prietenie ! Între doi bărbaţi, la nivel mental de mare spirit, a avut ca repercursiune o înaltă găndire...
Discutau, mâncau, gândeau împreună.
Filozoful Constantin Noica şi artistul Vespasian Lungu !
Artistul, prieten cu Noica, cu Ţuţea, cu N. Stainhardt .
Artistul care a pictat mansarda de la Păltiniş, bolta peşterii filozofului cu bizonii de la Altamira; acesta denumind-o AXIS MUNDI ! Bizonilor, dându-le semnificaţia de ,,Afirmarea primatului European, asupra altor culturi, deoarece bizonii nu au existat decât în Europa şi America..,, Însă zidurile scorojite ale mansardei marelui filozof, nu au putut păstra bizonii pictaţi, decât câţiva ani..
Constanţa Abălaşei-Donosă, este un exponent, un produs al şcolii Vespasian Lungu !
Expoziţia de faţă, este de un mare rafinament; florile, naturile statice, peisajele sunt executate de un adevărat profesionist cu o activitate excepţională, absolut excepţională, şi este dedicată tuturor celor ce au puterea de a vibra la frumos, la gingăşie, la sublim . Sunt flori pe care le vezi în grădina ta, în imaginaţia ta, şi în cazul de faţă în această expoziţie deschisă aici într-un mediu baroc, înconjurată de sofale excepţionale şi tapiserii lucrate în goblen de un rafinament aparte.
Acuarelele doamnei Donosă sunt ca nişte miniaturi de preţ, pe care le poţi învârti ca pe bibelourile muzicale...De fapt dânsa este propiul său regizor, care a dat spre vizionare priopiile sale eresuri....Îmi amintesc de o călătorie în China, unde se spunea că acuarela se execută foarte uşor...asta datorită şi zgârceniei de linii şi culoare pe care le prezentau.
Acuarela, este foarte greu de realizat . Dacă eşti stăpân pe mână şi tehnică, lucrarea îţi iese din prima încercare, ori de nu, trebuie să încerci multe variante .
Nu poţi face acuarelă dacă nu crezi !
Aici se vede bucuria şi starea de a face acuarelă. Se vede bine starea culorilor; nu sunt puse în exces, dar nici lipsite de cantitatea culorilor, tocmai spre a face bine ochiului ce le privesc. Acuarela pusă pe hârtia umedă, îi trebuie lăsată libertatea să se extindă până unde vrea şi cât vrea . Acuarela, cere libertate !
Flori şi peisaj – este un titlu care împacă pe toată lumea. Florile de vrei te încarcă pozitiv, îţi dă acea stare de mult bine, te vindecă terapeutic prin culorile sale şi prin mirosul lor. Florile din această expoziţie nu au miros, însă ele te vindecă numai privindu-le ! Peisajul, este o stare de spirit şi de mare armonie.Toate lucrările de aici din expoziţie, au strea aceea de spirit şi de armonie, de unde poţi deduce cu mere uşurinţă, starea autorului pe care ţi-o transmite prin aceste lucrări; starea de bine .
Trebuie să ne bucurăm deplin de aceste clipe, prezenţi aici ! Să uităm pentru un moment de toate lucrurile murdare care s-au întâmplat cu o oră sau poate două în urmă...şi să ne bucurăm ! În această viaţă, toţi alergăm şi nu ştim pentru ce anume.
Alergăm spre nimic !!!
Să ne bucurăm de aceste clipe cu totul speciale pe care ni le oferă doamna Donosă , prin expoziţia sa. Pictura doamnei Abălaşei, mă duce cu gândul la Bălaşa, vechiul meu prieten, prezent acum aici. Artiştii, fac semne şi însemne prin arta lor. Sabin Bălaşa, a fost unul din prietenii mei de suflet şi foarte apropiat . Sper ca şi doamna Abălaşei-Donosă, să rămână la sufletul meu, ceea ce cred că aşa va fi ! Mă înclin şi o îmbrăţişez cu mult drag pentru prezenţa sa aici .
Felicitări. Sincere felicitări !  

Valentin Ciucă, Iaşi 8 nov. 2012
 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Expoziţia; FLORI şi PEISAJ acuarelă / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 685, Anul II, 15 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!