CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 392 din 27 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EXILUL ROMÂNESC LA MIJLOC DE SECOL XX 
  
"Paşoptişti" români în Franţa, Canada şi Statele Unite, de Octavian Curpaş, Editura „Anthem”, Arizona, SUA, octombrie 2011, 282 p. 
  
Din Lumea Nouă, jurnalistul american de origine română Octavian Curpaş scrie un volum despre exilul românesc de la jumătatea secolului trecut. Judecat în ansamblu, volumul de faţă este o poveste a explorării, a modului în care un om obişnuit reuşeşte să depăşească obstacolele puse de viaţă şi să rămână în contact permanent cu sine şi cu valorile pe care le are. Personajul principal al cărţii semnate de Octavian Curpaş este Mitică Sinu (Mike), un român fugit peste hotare în vremuri dificile, în 1948, la scurt timp după instaurarea la putere a comuniştilor. 
  
Mitică Sinu este naratorul. Relatările lui despre sine şi despre românii cu care a avut ocazia să interacţioneze sunt puse cap la cap cu măiestrie de Octavian Curpaş, autorul reuşind să refacă la modul concret, cu realism, o întreagă epocă. Munca sa de reconstituire este realizată în volumul de faţă cu talentul, minuţiozitatea şi dăruirea unui restaurator.  
  
Dumitru Sinu – Un român cu satul natal în suflet 
  
Născut pe 30 noiembrie 1926 într-un sat aflat „la poalele muntelui Suru, la 6 kilometri de Avrig, în Sebeşul de Sus, judeţul Sibiu”, nea Mitică va fi bântuit întreagă viaţa de dorul după locul natal. (El „mereu foloseşte butade din lumea aceea patriarhală, a satului ce-l poartă în suflet...”) Refugiat în Iugoslavia, acesta ajunge mai întâi în Italia, apoi în Franţa, la Paris, pentru ca destinaţia unde îşi va găsi fericirea – în primul rând pentru că aici o întâlneşte pe Nicole, sufletul său pereche, cea cu care Dumitru Sinu se şi căsătoreşte – să fie Canada. 
  
În relaţiile cu soţia şi cei doi copii – un băiat şi o fată – nea Mitică este un om implicat, care face tot ce îi stă în putinţă pentru ca familia sa să prospere. Mitică şi Nicole „s-au descurcat de fiecare dată. Încet, încet, Nicole şi-a dat seama că are în el un sprijin, că este un om de încredere şi a înţeles că totul va fi bine. Mitică făcea ce făcea şi obţinea până la urmă o slujbă. Peste tot pe unde a fost, în Canada, în Italia şi în Franţa, el şi-a găsit de lucru.” 
  
„N-ai voie să cedezi” 
  
Mitică Sinu se remarcă prin puterea voinţei, este genul de om cu care cititorul ajunge să simpatizeze chiar de la primele pagini lecturate. Forţa morală ce îl caracterizează pe acesta, dar şi motivaţia pe care o are de a învinge („Perseverenţa lui Mitică se datora exemplului părintelui său, de la care ştia că n-ai voie să cedezi”), fac din Mitică Sinu un pământean născut pentru a învinge. De altfel, viaţa sa este o istorie a supravieţuirii, în care omul este stăpân pe propria soartă.  
  
Silit de împrejurări să facă pasul decisiv de a-şi părăsi ţara, Mitică Sinu îşi descoperă cu această ocazie gustul pentru aventură şi pasiunea de a călători, care se transformă în cazul său într-o veritabilă chemare a destinului. 
  
La Paris, în 1950, de Ziua Mamei 
  
Mitică Sinu evocă evenimente importante, a căror descriere dă impresia de viaţă, de bogăţie spirituală, de vigoare şi naturaleţe. Un asemenea episod este Festivalul românesc de la Sala Odeon din Paris, din anul 1950. De Ziua Mamei, „un mare număr de emigranţi români aflaţi la Paris..., învăţaţi şi foşti oameni politici, români din toate sferele sociale, de toate categoriile şi toate confesiunile religioase” participă cu emoţie la o serbare, încercând în acest fel să îşi regăsească specificul naţional, să retrăiască o fărâmă de autenticitate din România în care s-au născut.  
  
În cinci ţări, pe două continente 
  
De altfel, în această carte grupul exilaţilor (români stabiliţi în Franţa, Canada şi Statele Unite) formează o societate în miniatură, cu trecut, prezent şi viitor, cu triumfuri şi eşecuri, cu dureri şi bucurii, cu melancolia şi dorul fiecăruia după patria natală. Astfel„ „despre prietenii şi cunoscuţii lui nea Mitică Sinu se poate vorbi, fără doar şi poate, ore întregi fără să te plictiseşti, iar de scris, poţi scrie atât cât te ţine condeiul, pentru că ai despre ce!... 460 de persoane conţine lista de cunoştinţe a octogenarului încă plin de vigoare, dornic de a-mi destăinui o viaţă palpitantă, petrecută în cinci ţări, pe două continente!”, spune autorul Octavian Curpaş. 
  
Aproape fiecare capitol al volumului de faţă are ca titlu numele unui exilat, urmat foarte pe scurt de un detaliu care esenţializează povestea de viaţă a acestuia. Astfel, Radu Bumbaru este „omul care nu s-a certat niciodată cu nimeni”, Ion Ritivoi este „un liberal de miloane”, Vasile Ţâra, un om pe care dragostea de carte l-a dus până la Sorbona etc.  
  
„Exilul românesc la mijloc de secol XX” – o carte autentică 
  
„Exilul românesc la mijloc de secol XX” este un volum sinteză, plin de culoare, în care conflictele sunt prezentate în locuri diferite şi ne sunt descrise medii diferite. Cartea scrisă de Octavian Curpaş reflectă realitatea în mod autentic şi aduce în atenţia cititorului personaje robuste, care sunt obligate să trăiască şi să acţioneze în împrejurări atipice. Eroii săi, pe care acesta îi prezintă cu obiectivitate şi detaşare dau valoare realistă acestui volum. Prin intermediul lor, autorul acoperă o paletă vastă de întâmplări care dovedesc preocuparea scriitorului pentru viaţa socială, politică şi culturală a acelor vremuri, cu moravurile şi tipologiile ei. Nimic nu este idealizat în volumul semnat de Octavian Curpaş; eroii săi sunt portretizaţi cu forţă, cu entuziasm, cu stil. 
  
O poveste de viaţă care inspiră şi revigorează 
  
Povestea lui Mitică Sinu este interesantă, iar modul în care este spusă îl angajează direct pe cititor, dându-i impresia că participă la o conversaţie cu personajul principal. Farmecul şi pitorescul celor relatate, nota subtilă de umor ce se îmbină cu robusteţea povestitorului, dar şi optimismul care străbate întregul volum dovedesc un stil eficient, obiectiv, spontan, dramatic pe alocuri, plin de temperament şi energie.  
  
În cartea scrisă de Octavian Curpaş nimic nu este simulat, detaliile sunt redate firesc, Adevărul devine supra-personaj, trăirile interioare sunt sincere, astfel că implicit, cititorul participă la frământările eroilor. Interesul cititorului este menţinut treaz pe tot parcursul lecturii şi datorită atitudinii pozitive şi pline de încredere a naratorului, care inspiră şi revigorează. 
  
Corina Diamanta Lupu 
  
26 ianuarie 2012 
  
Bucureşti 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
EXILUL ROMÂNESC LA MIJLOC DE SECOL XX . O altfel de cronică a istoriei românilor de acum un veac / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 392, Anul II, 27 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!