CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Eveniment cultural-artistic la Filiala Iaşi a Ligii Sriitorilor Români
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sub auspiciile Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iaşi – Moldova şi a Cercului Militar Iaşi, s-a derulat vineri 5 aprilie 2013, la orele 17:30 la salonul artelor, un eveniment cultural artistic semnificativ: lansarea volumului de poezii Reverberaţii lirice, semnat de prof. CellaNEGOIESCU, redactor pe probleme de istorie şi teorie literară la Revista Moldova Literară.  

În deschiderea evenimentului, cuvântul de salut adresat publicului prezent la manifestare a fost rostit de seful Cercului Militar, colonel Benone TIRON. In continuare, moderatorul sedinţei, prof.univ. dr. Mihai PĂSTRĂGUŞ, l-a invitat la cuvânt, pentru început, pe scriitorul şi editorul Constantin Toni DÂRŢU, preşedintele Filialei Iaşi-Moldova a Ligii Scriitorilor Români. Acesta a făcut cunoscut publicului prezent HOTĂRÂREA COMITETULUI DIRECTOR AL LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI PRIVIND ACORDAREA MEDALIEI VIRTUTEA LITERARĂ criticului de artă, prof.univ.dr.Mihai PĂSTRĂGUŞ, redactor şef al revistei Moldova Literară, din Iaşi şi scriitorului Gheorghe VICOL, din Vatra Dornei, pentru întreaga activitate dedicată culturii, literaturii române şi învăţământului. Cei doi medaliaţi cu cea mai înaltă distincţie acodată de Liga Scriitorilor Români, au mulţumit conducerii Ligii Scriitorilor, publicului cititor cât şi tuturor celor implicaţi în actul de cultură.  

În continuare s-a derulat activitatea de prezentare şi analiză a volumului de versuri, Reverberaţii lirice, semnat de Cella Negoiescu. Prof.Mihai PĂSTRĂGUŞ, care îi cunoaşte poetei şi activitatea de artă plastică, a schiţat un portret al evoluţiei sale în planul picturii, a evidenţiat resorturile lirice ale creaţiei sale, cromatica, simbolistica, stilul formelor sale plastice cât şi interferenţa celor două domenii în creaţia sa artistică.  

Prof.dr. Monica BOŢOIU, cea care a scris şi postfaţa volumului, afirmă că volumul de poezii este un itinerariu spiritual în care autoarea a adunat cu grijă pozii scrise de-a lungul timpului în diverse publicaţii, ultimele dintre acestea făcându-se remarcate şi evaluate cu diverse premii în ultimii ani. Făcând o adevărată arheologie volumului, surprinde în versurile autoarei discursul cromatic, structura imagisticii sale, leitmotivul creaţiei conjugat cu trăsăturile de personalitate, motivul iubirii, esenţa dorului etc.  

Prof.univ.dr. Nicolae CREŢU, de la Facultatea de Litere, preşedintele Comisiei de Istoria şi Teoria Artei din Filiala Iaşi a Academiei Române, şi-a luat ca premisă în discursul său despre volum, semnificaţia metaforei reverberaţii în relaţia dintre public şi poetă, constatând că se lansează multe cărţi, dar prea puţine se citesc, neexistând în acest caz o reverberaţie a cititorului din public la mesajul transmis de scriitorul poet. Totuşi, subliniază profesorul Nicolae Creţu, poeta are un argument forte, crează încă de la început şi mentine pe tot parcursul discursului poetic o atmosferă de intimitate, în care se pun în joc diferite metafore. Eul său se proiectează cu toată această galaxie de metafore (metafora petalelor de lotus, metafora mângâierii etc) şi se crează situaţia de îndrăgostit, centrată pe metafora „cătuşelor nedespărţirii”, un fel de iubire totală, uneori consimţiţă între eu şi tu, alteori nu, uneori producând situaţii tragice ca în cazul Anei Karenina. Starea de iubire conţinută în discursul poetic, subliniază profesorul N. Creţu, este un lirism estetic. In tot volumul se vorbeşte de iubire, dar în nuanţe, sugestii şi armonii prozodice diferite de ale altor poeţi.  

Atmosfera artistică a fost potenţată şi de participarea a doi îndrăgiţi actori ai Teatrului Naţional Vasile Alecsandri, Petrică CIUBOTARU şi Paul SOBOLEVSCHI, care au recitat poeme semnificative din volumul Reverberaţii lirice. Atmosfera s-a completat cu intervenţia spontană a poeţilor epigramişti, Ion BERGHIA şi Vasile VAJOGA. In final, poeta Cella Negoiescu a oferit autografe, s-a întreţinut cu cititorii şi s-a ciocnit câte un pahar de şampanie pentru sărbătorirea succesului – apreciat de publicul prezent la modul superlativ.  

Conducerea Filialei Iaşi a L.S.R.  

Prof.Mihai PĂSTRĂGUŞ  

Referinţă Bibliografică:
Eveniment cultural-artistic la Filiala Iaşi a Ligii Sriitorilor Români / Valentina Becart : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 829, Anul III, 08 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Valentina Becart : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valentina Becart
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!