CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Eva Defeses         Ediţia nr. 1046 din 11 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Eva DEFESES - OPERĂ DESPRE MIHAI EMINESCU ŞI VERONICA MICLE EXPUSĂ LA SALONUL NEOSIMBOLIST DE LA MADRID
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În cadrul Primului Salon Neosimbolist de la Madrid, artistul spaniol Ivan M.I.E.D.H.O a expus o operă despre poetul Mihai Eminescu.  
 
Salonul de Artă Neosimbolistă este organizat şi sponsorizat de Ministerul de Cultură al Spaniei, împreună cu asociaţiile culturale Besarilia şi Mentenebre şi se desfăşoară la Muzeul La Corrala din Madrid. Curatorul expoziţiei este istoricul de artă Pedro Ortega Ventureira. Salonul este organizat în cadrul cunoscutului Festival Gotic din Spania, SGM Fest, ajuns deja la a cincea ediţie.  
 
Nu este prima oară când artistul M.I.E.D.H.O abordează în fotografiile sale imaginea lui Mihai Eminescu. De această dată, o face însă dintr-un unghi personal şi se centrează pe cea mai întunecată perioadă din viaţa poetului, boala şi internarea în sanatoriul doctorului Şuţu. Intitulată „Sweet Art: Mihai Eminescu şi Veronica”, opera prezintă un autoportret al artistului însuşi în rolul poetului român şi un model care o interpretează pe Veronica Micle. Cei doi sunt prezentaţi îmbrăţişaţi, în culori întunecate, care simbolizează latura cea mai ascunsă a minţii umane, nebunia, durerea şi tragedia dragostei lor.  
 
„Sweet Art: Mihai Eminescu şi Veronica” face parte din seria fotografică Doppeltgänger, în care artistul abordează tulburarea bipolară, boala de care se presupune că a suferit Mihai Eminescu. Criticul Ana Isabel Diaz Plaza observă că „M.I.E.D.H.O recurge la conceptul de Doppeltgänger pentru a simboliza participarea altora în viaţa noastră şi influenţa noastră în tot ce ne înconjoară, ceea ce duce la o cultură în continuă expansiune şi globalizare. Pe lângă simbolism, lucrările lui se evidenţiază prin înalta calitate tehnică. Artistul fuzionează fotografia cu pictura, iar rezultatul este o operă unică, ale cărei limite se estompează.”  
 
Lucrările expuse în cadrul Primului Salon Neosimbolist din Spania au fost selecţionate de un juriu format din istoricul de artă Pedro Ortega Ventureira, Dr. Miguel Salmerón Infante (Universidad Autonoma de Madrid), Ana Isabel Díaz Plaza (Universidad Autonoma de Madrid) şi Dra. Lourdes Santamaría Blasco (UMH). Expoziţia colectivă îşi propune să evoce atmosfera saloanelor din Paris, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi să ofere o călătorie prin tematica şi imagistica simbolistă, reformulată în secolul al XXI-lea: lumea viselor, reinterpretarea motivelor biblice, calea de transformare şi arta underground în contemporaneitate.  
 
Expoziţia este deschisă la Muzeul şi Centrul Cultural La Corrala din Madrid - Calle Carlos Arniches, 3-5, 28005, până pe 30 noiembrie 2013.  
 
Eva DEFESES  
D.E.F.E.S.E.S. Fine Arts Agency  
Madrid, Spania  
noiembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Eva DEFESES - OPERĂ DESPRE MIHAI EMINESCU ŞI VERONICA MICLE EXPUSĂ LA SALONUL NEOSIMBOLIST DE LA MADRID / Eva Defeses : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1046, Anul III, 11 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Eva Defeses : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eva Defeses
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!