CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Alexandru Crăciun         Ediţia nr. 1098 din 02 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Euphoria
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dragostea de multe ori e ignorată. De aceea nu realizăm că ne-am îndrăgostit decât când este prea târziu


I


Simţeam că mă sufoc în timp ce maşina gonea pe autostradă. Mama părea speriată de bombe, ţinea strâns volanul în palme şi privea ţintă la drum, prea crispată de parcă din orice clipă urma să tragă pe dreapta ca să ia o gură sănătoasă de aer curat.
- Ştii mai trebuie să şi respiri nu doar să stai cocoşată şi să strângi atâta de volan...Zău parcă te-ar mânca nu altceva!
Mama începu să râdă auzindu-mi remarca.
- N-am ce-i face. Şti că nu suport spaţile închise şi drumurile lungi,
Da nici eu...
Se şterse pe frunte. Asuda mai rău ca un ogar pus să îndure exodul în deşertul Sahara, când era emoţionată sau cred că e mai bine spus tensionată deşi nu îmi dădeam seama prea bine care din cele două e mai accentuată deoarece pentru mama a te moţiona e tot una cu a te enerva; datorită spiritului vulcanic care-i domina instinctul nu ştiam niciodată când se emoţiona şi când se enerva pentru că în ambele cazuri ţipa. Şi să te ferească sfântul de aşa ceva!
- Eu ţi-am spus să rămânem acasă dar...
- Ştii bine că trebuie să ne întoarcem la Vâlcea, îmi reteză mama fraza aşezându-se mai comod în scaun îmi aruncă o privire compătimitoare.
- Îmi spui şi mie de ce ne întoarcem aici? întrebai arţăgos, încrucişându-mi braţele, mă rezemai de geam.
- Bunicii tale îi este dor de tine. De ce nu vrei să te relaxezi vara asta Alex? Mai lasă cărţile că ai să tâmpeşti de atâta citit! Relaxează-te! Şi bucurăte de vacanţă!
- În fine! mă dădui bătut ştiind că n-aveam chip să o scot cu mama la capăt oricum.
Nu îmi displăcea Vâlcea, Călimâneşti sau Sălătrucel – satul meu natal – întoarcerea însă îmi trezea amintiri neplăcute pe care încercasem cu precădere să le îngrop în trecut şi să le las acolo. Tăcere...Moarte...Revedere....Totul e de acum plăcere! O parte din mine se bucura că revine, dar o alta se tânguia prinsă în fiare şi mă inspăimânta zbaterea mea...
- În plus, îşi continuă ea pleduaria, sora ta a fost acceptată la Arte Plastice pe tot parcursul verii. Nu tu mai bătut la cap să o las să urmeze pictura Emile?
- Bine, încetează, ai învins! Oricum vara asta o să dorm pentru că nu e nimic de făcut...


Motorul nu mai toarse. Am deschis portiera şi am ieşit. Încă puţin în cutia aia de metal umblătoare şi îmi pierdeam de tot minţile. Nerăbdător mi-am luat bagajele din port-bagaj şi am urcat în grabă scările.
- Ai grijă să nu cazi!
- Da, da, da.
Doamne mama n-o să înceteze niciodată să se poarte exagerat de protector cu mine!
Mi-am lăsat bagajele o clipă jos pentru a descuia. În interior totul era neschimbat. De sigur, încăperile erau îmbâxite de aer stătut dar nu mai conta eram acasă! În graba mea am izbit uşa de la odaia mea cu piciorul rupând iala. Ce conta? Mă treceau fiorii amintindu-mi câte petreceri avuseseră loc mai de mult şi cum tata se culcase adesea în maşină ca să scape de nebunii care ocupaseră toată casa dând muzica la maxim să urle până dimineaţa. Ce vremuri? ce vremuri?...
Am abandonat bagajele într-un colţ al camerei şi am aprins calculatorul. Vechile mele foldere în care scrisesem primele cărţi, pe care din nefericire nu le-am scos din modestie şi ruşine la lumină nici până azi, erau neatinse. Ştiam că n-am să ies, toată vara am să stau şi am să reeditez fiecare cuvinţel scris pe ciornă, şi am să răsfoiesc din nou bătrânele cărţi care-mi stau în bibliotecă; deoarece ştiam că nu mai cunosc pe nimeni de prin zonă.
Linişteşte-te Ştefane, doar o vară, atât ai de aşteptat, izolat; după care te vei întoarce în Bucureşti!
Deja mi-era dor oarecum de fetele întâlnite în capitală. Lipsite de pudoarea exasperantă care m-a făcut să plec din satul meu, afară.
Ştii bine că nu fetele au fost motivul exodului tău la capitală! mi-am reproşat.
Inima începu să-mi bată cu frenezie. Imagini se învălmăşeau în fiinţa mea lăsându-mă fără putere să-mi ridic capul uitat pe birou. Am plâns în mine rememorând fiecare clipă din copilărie când cerurile sau deschis sub mine. Voisem să nu mai retrăiesc acele spasme crunte; voisem să mă prefac că totul este ca înainte, dar pe cine vroiam eu să păcălesc; nu era nimica bine în mine.
M-am ridicat anevoios de pe scaun şi m-am trântit pe colţar, cu ochii larg închişi aşteptam să mă fure Orfeu pe Marile Cămpii de Vânătoare...  

Referinţă Bibliografică:
Euphoria / Alexandru Crăciun : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1098, Anul IV, 02 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Alexandru Crăciun : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Crăciun
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!