CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: George Baciu         Ediţia nr. 207 din 26 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

EUGENIU CARADA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EUGENIU CARADA 
  
Născut într-o familie de aromâni , la 29 noiembrie 1836 la Craiova este una dintre cele mai importante figuri ale istoriei ce a avut un rol de seamă în crearea României moderne. Alături de C.A. Rosetti, Ion C.Brătianu şi alţi politicieni ai vremii, a pus bazele presei şi economiei româneşti. Personalitatea sa este una obscură, fiind dorinţa sa să rămâne în umbră, motiv pentru care nici nu exista prea multe date cu privire la trecutul familiei sale. A avut roluri importante în Unirea de la 1859, independenţa de la 1877, a redactat alături de Ion Brătianu Constituţia de la 1866 şi a susţinut atât financiar, cât şi moral lupta românilor din teritoriile asuprite. De asemenea, a fost un scriitor talentat, scrierile lui fiind compuse mai ales din articole din ziare, dar şi din piese de teatru şi poezii. Carada s-a relevat contemporanilor săi prin soluţiile economice, ca finanţist, cu contribuţii la organizarea sistemului bancar din România, este considerat părintele Bancii Naţionale a României. 
  
Fiu de boieri înstăriţi, face primele clase în particular, apoi pe cele liceale la Colegiul Naţional din Craiova. Studiaza dreptul şi literele la celebrul College de France. Face din literatură un instrument de propagandă care să servească unor cauze politice sau sociale.  
  
Opera lui de dinaintea Unirii constă în compunerea unor canţonete şi poezii cu un conţinut patriotic manifest, care circula şi în Transilvania. Traduce şi adaptează o mulţime de drame, comedii şi vodeviluri. Face şi cronică dramatică în ziarele „Timpul"şi „Românul"afirmând că teatrul trebuie sa fie un mijloc de influenţare a opiniei publice şi exaltare a patriotismului.  
  
Militant pentru unirea tuturor românilor, îşi începe activitatea în acest sens încă din timpul Revoluţiei de la 1848, activând ca secretar al Adunarii ad-hoc din Ţara Românească (1857) şi culminând cu sprijinul financiar acordat tuturor activităţilor culturale din Transilvania ce au ca scop promovarea românismului. Conspirator prin vocaţie, participă la toate loviturile de stat. Nemulţumit de modul de guvernare al lui A.I. Cuza, încă de la începutul domniei se opune acestuia. Unul dintre artizanii complotului de la 11 februarie 1866, militează pentru aducerea unui principe străin. 
  
Acest lucru nu îl împiedica, însă, să participe la mişcarea antidinastică din 1870 , îndreptată împotriva domnului Carol I. Fiind nemulţumit de rezultat îşi autoimpune exilul. Pleacă, pentru o perioadă destul de îndelungată, în Franţa, unde studiază economia. După ce revine în Ţara refuză orice funcţie ce presupune emiterea unui decret regal. Este una dintre „eminenţele cenuşii"ale PNL şi un apropiat al Brătienilor. A fost ctitorul şi conducătorul de necontestat al BNR, în perioada 1880-1910 toate deciziile importante având aprobarea sa, oficială sau neoficială, îndeplineşte diferite funcţii în conducerea acestei instituţii, dar nu accepta niciodată funcţia de guvernator. 
  
Un rol puţin ştiut îl are Carada în susţinerea românilor din afara graniţelor statului român de atunci. Cu banii daţi de el sunt ridicate şcoli şi biserici, ca, de pildă, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Braşov sau Catedrala de la Vârşeţ, Serbia. "În imprejurări grele, când oamenii conducători ai ţării libere nu puteau sau nu îndrăzneau să facă nimic pentru noi - cum spunea evocator Liviu Rebreanu în 1924, la ridicarea statuii lui Carada -, el plătea amenzile tribunalelor ungureşti care ţinteau să ne înăbuşe ziarele, subvenţiona publicaţiile noastre, ne ajuta să susţinem şcolile şi să clădim biserici." 
  
Ioan Rusu Abrudeanu găseşte în arhiva lui Carada nenumărate însemnări despre sumele de bani trimise în Transilvania şi Banat pentru susţinerea şcolilor şi bisericilor româneşti. Lideri naţionali precum Iuliu Maniu, Alex. Vaida-Voevod, Miron Cristea sunt susţinuţi financiar de E. Carada. Nu erau banii lui. Erau ai Băncii Naţionale, dar, graţie lui, aceşti bani erau cheltuiţi unde şi de cine trebuia. În septembrie 1906, el îl aduce în secret pe Miron Cristea la Florica, la mormântul lui I.C. Brătianu, unde, împreună cu fiul acestuia, I.I.C. Brătianu, jură amandoi închinarea vieţii lor împlinirii idealului naţional. "Sub pedeapsa lui Dumnezeu."Şi a fost să fie! Graţie lui Dumnezeu. Dar şi graţie unor oameni ca Eugeniu Carada. 
  
___________________ 
  
Bibliografie : 
  
1. Suţata armânească di Craiova, ARMANLU NU CHIARI, Eugeniu Carada – un aromân-oltean de excepţie; 
  
2. http://biografii.famouswhy.ro/eugeniu_carada/ 
  
George Baciu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
EUGENIU CARADA / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 207, Anul I, 26 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!