CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Eu nu cred în batrâneţe
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Eu nu cred în batrâneţe!  

Frânturi de gânduri  

Fără îndoială am fost cândva tânără. Orice persoană trecută de 50 de ani mi se părea atunci batrână. Asemenea mie atunci, cei tineri gândesc, şi îmi spun uneori că aşa mă văd ei acum. Nimeni însă nu mă întreabă cum mă simt eu. Ei bine, aş vrea să le spun tuturor că mă simt grozav de bine şi că ador anii pe care îi am! Şi asemenea vinului curat ce devine mai tare şi mai valoros pe măsură ce îmbătrâneşte şi sufletul înfloreşte sprinţar în trupul puţin obosit de trecerea timpului.  

De câţiva ani visul cel mai frumos din tinereţe de a scrie cărţi, se împlineşte. Mă întreb adesori dacă citind cineva cele scrise de un autor ce are 60 sau 70 de ani fără a-l cunoaşte îi poate ghici vârsta. Cunosc mai mult de o duzină concetăţeni, intelectuali ce fac onoare urbei prin îndeletnicirea nobilă a mânuirii cu pricepere a condeiului si care nu mai sunt de mult tineri.  

Poate să mă contrazică cine vrea, timpul schimbă trupul dar mintea devine ascuţită dacă ai grijă s-o pui la lucru, iar în domeniul scrisului, scurgerea anilor şi experenţa unei veţi aproape trăite este indubitabil un mare avantaj. După ieşirea la pensie constaţi mai întâi cu teamă, dar apoi cu bucurie că ai mult timp liber, că eşti relaxat şi ai acumulat o vastă experienţă de viaţă pe care poţi să o împărtăşeşti şi altora. Dacă eşti destul de ambiţios să înlocuieşti stiloul şi caietul sau maşina de scris cu un leptop performant, ba chiar să socializezi, nici anii şi nici distanţele nu mai contează. În caz contrar s-ar putea să ai neapărat nevoie şi de câţiva tineri cunoscători în ale tehnicii moderne!  

Dragostea pentru lectură si plăcerea de a ţine în mână o carte scrisă nu a disparut, nu poate fi comparată cu nimic, dar mulţimea de creaţii pe care le poţi citi pe internet depăşeşte pentru cel ce-l foloseşte orice închipuire. Cel mai mult, aici în mediul virtual, îmi place că niciodată când citesc o poezie sau răsfoiesc o revistă nu-mi pun întrebarea ce vârstă are autorul deoarece vârsta nu contează câtuşi de puţin, ci doar ceea ce poate să-mi transmită cel care a scris.  

Unii ar putea spune că în aceste vremuri se face cultură pentru cultură, pe bani proprii iar a publica devine o chestinune de vanitate în timp ce valoarea este cea pe care tu însuţi crezi că o ai. Poate că este adevărat, dar atâta timp cât poţi să publici, te citesc câteva persone dintre care câtorva chiar le place ce ai scris, înseamnă că ai realizat ceva.  

Dacă o persoană tânără şi telentată va căuta să scoată şi bani din scris ceea ce nu este rău, una ca mine va investi ceva bani în cuvântul scris, considerând că e păcat, în grăbita trecere prin viaţă să nu lase câteva pagini scrise în urma ei. Vârsta aceasta a maturităţii spre senectute este eliberată de pofta averii iar dorinţa de a evolua devine cu mult mai puternică decât cea de a câştiga bani din scris sau din orice altă activitate artistică.  

Mirosul florilor, cântecul păsărilor, un amurg de vară, frunzele îngălbenite ale toamnei sau ghioceii primăverii te fac să fii una cu natura pe care abia acum ai timp să o contempli, să o înţelegi în toată frumuseţea ei şi să doreşti a o imortaliza în versuri târzii sau în cîteva pagini de proză. Este conştientă întoarcere spre simplitate şi inocenţă, dar impregnată de o bogată experienţă de viaţă.  

Mi s-a întâmplat adeseori să colind străzile vechiului meu oraş şi să gândesc în versuri. Atunci m-am oprit în loc, am căutat febril prin geantă şi pe o foaie mototolită am lăsat să curgă din preaplinul inimii bucuria de a compune. În acele momente nu-mi pasă de nimic, nici de oamenii cunoscuţi ce trec pe lângă mine şi mă privesc miraţi, nici de câinii care mă latră nervoşi din spatele gardurilor…  

Lucrurile simple abia acum observate, mă transformă uneori cu sau fără voia mea în poet. E ca si cum o aripa de inger s-ar opri asupra mea.  

Vă asigur că persoanele de vârsta mea ştiu mai bine să folosească eficient timpul, să evite situaţiile de stres, să iasă din situaţii grele iertand mult si iubind mult. Pot fi înţelepţi, dar nu acri, săritori, dar nu dominanţi, demni, dar nu aroganţi. Am fost plăcut surprinsă când am citit că specialiştii, consideră bătrâneţea cea mai fericită perioadă a vieţii. Asta simt şi eu! Nu e rău de loc când îmbătrâneşti, dar să nu uiţi să ai mereu un suflet tânar.  

Îndrăznesc să spun fără teama de a greşi că traiesc anotimpul rodului bogat, al împlinirii. Beau dintr-un izvor de înţlepciune la care îi invit şi cei cu ani mai mulţi dar şi pe acei care acum sunt tineri şi cred în “tinereţe veşnică şi viaţă fără de moarte”.  

Da, tinereţea poate fi veşnică atunci când înveţi de la cei tineri să fii tânăr, şi de la cei mai batrâni înveţi cum poţi îmbătrîni frumos.  

Dar ce atâta vorbă! Nu cred în batrâneţe, sunt pozitiva, iubesc vara, n-am temeri şi nu am tristeti.  

N-am teamă de frig sau de foame,  

Nu-mi pasă că mâine n-am bani  

Alerg desculţă prin iarbă  

Şi uit mereu câţi am ani.  

Părul cărunt se resfiră  

Sub boarea ce-adie plăcut.  

Am tinereţe în suflet  

Şi-atâtea, încă, mai am de făcut.  

Dorina Stoica  

Referinţă Bibliografică:
Eu nu cred în batrâneţe / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1120, Anul IV, 24 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!