CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Eseu despre Putere (VI)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu despre Putere (VI) 
  
Vis-a-vis de subiectul abordat în acest spaţiu virtual (raport Putere şi stat, pe de o parte.. şi cetăţeni/supuşi pe de alta) este de menţionat că în perioada anterioară Statul ca şi Puterea În diferitele lor configurări şi conţinuturi/esenţe) îşi afirmase în mod accentuat dominaţia asupra societăţii civile. Acest proces a culminat cu asfixierea totală a societăţii civile în fostele state socialiste. 
  
Problema raportului dintre societatea civilă (marxiştii pervertind-o şi conferindu-i o conotaţie peiorativă, „societate burgheză”!) şi stat, problemă pe care şi-a pus-o în etapele istorice respective, Locke şi Montesquieu, Rousseau şi Kant, Toqueville şi John Stuart Mill îşi găseşte dezlegare abia după declanşarea revoluţiei informaţionale. Aceasta este considerată aici drept faza finală şi supremă a revoluţiei industriale. Efectele ei confirmă predicţia mai veche al lui Saint-Simon că societatea industrială va discrimina puterea statului dinăuntru şi dinafară. 
  
Înfrângerea dramatică a statului marxist-leninist-stalinist de către societatea civilă nu s-a datorat doar acumulării extreme a nemulţumirilor sociale cât şi a consecinţelor revoluţiei informaţionale care, prin urmările ei a marcat sfârşitul „războiului rece” Şi „cald”, întreţinut de agresiva ideologie comunistă în ultimii 4o de ani. 
  
Re-conceptualizarea în perimetrul eşichierului politic statal şi al purtătorilor funcţiei lui potenţiale (m-am referit la instituţiile Puterii) este o preocupare constantă şi prioritară a politologilor, viitorologilor, încercându-se în esenţă comensurabilitatea raportului stat-cetăţean având drept premize identitatea de interese, principiul sincerităţii reciproce, scopul comun. La editura Humanitas, apăruse cu ani în urmă, în colecţia „Repere” lucrarea „Investigarea comparativă a politicii comuniste”, a unui faimos politolog britanic de origine română, Ghiţă Ionescu, profesor la Universitatea Manchester, care abordează cu acribie şi pertinenţă defectele originare, congenitale ale statului marxist-leninist.  
  
După opinia lui, statul marxist-leninist-stalinist trebuia să se prăbuşească şi s-a prăbuşit sub presiunea revoluţiei informaţionale.. Acest stat se baza de la început pe atâtea contradicţii între anormalitatea pretenţiilor sale programatice, pe de o parte şi normalitatea politicii necesare în funcţionarea unui stat, pe de alta, încât un asemenea stat anormal, nefiresc în structura sa nu putea dura. Enumeră în acest context principalele contradicţii: dintre realitatea statului (celui mai centralizat din istoria lumii) şi pretenţia de a fi un stat de republici „autonome” din punct de vedere federal; contradicţia dintre funcţionarea normală şi deci cu totul liberă a societăţii şi controlul în mod total a acestora în societate; 
  
contradicţia dintre un stat-aparat (adică un stat dominat de unul dintre aparatele oricărui stat: partid, armată, poliţie etc) şi administraţia complexă a unui stat modern în care, în mod firesc, aceste insituţii sunt numai organe executive sau organizaţii secundare politice ale societăţii în funcţiune; contradicţia dintre conceptul de partid (ca parte-de la lat.pars) şi un partid unic, cu adevărat monolitic. Şi continuă, argumentând: „o parte” nu este parte decât dacă există şi alte părţi. Logica partidelor politice cere existenţa unei pluralităţi: mai multe partide care îşi dispută favoarea alegătorilor; contradicţia dintre „comunism” şi capitalismul de stat; contradicţia dintre o societate civilă liberă şi un stat „fără opoziţie”.  
  
De amintit câteva trăsături ale modelului statului totalitar creat iniţial de G.H.Sabine (!929) şi Franz Neuman (1940). Mai întâi se presupune controlul total asupra întregii societăţi cu ajutorul mijloacelor statului în vederea atingerii integrale a funcţiilor statului. 
  
Iată, sintetic, cele şase trăsături esenţiale: 
  
1.o ideologie oficială 
  
2.un partid unic de masă condus de obicei de un singur om 
  
3.o poliţie de tip terorist 
  
4.un monopol total asupra comunicaţiilor 
  
5.un monopol al armelor 
  
6.o economie supercentralizată, dirijată de la centru 
  
Deşi aceste trăsături se dovedesc relevante numai pentru Germania nazistă şi Rusia stalinistă, prin extrapolare se potrivesc în linii mari tuturor celorlalte state comuniste şi multor altor dictaturi totalitariste. Totalitarismul, în viziunea politologilor occidentali este atât de arbitrar şi probabil atât de ilegal încât nici măcar nu produce un stat ci doar o „stăpânire”(!) aristocrată amorfă.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eseu despre Putere (VI) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!