CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Eseu despre Putere (IX)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Când reflectăm problemele conducerii, mereu apelăm la figurile din trecut - Roosevelt, Churchill, De Gaulle, Stalin, Adenauer. Dar, în civilizaţii diferite şi ceea ce înseamnă vigoare în una, în alta poate să însemne slăbiciune dezastruasă. Se prea poate ca liderii de mâine să aibă de-a face cu o societate mult mai descentralizată şi mai puţin participativă, cu o societate mult mai diversificată decât este cea actuală.  
  
Ei nu vor mai fi niciodată alfa şi omega pentru popoarele lor. Putem spune chiar că este improbabil ca un singur om să întrunească vreodată toate calităţile cxare se vor cere unui conducător. E foarte posibil ca funcţiile de conducere să fie mai temporare, mai colegiale şi mai consensuale. 
  
Ne îndreptăm spre un nou tip de conducător nu pentru că cineva gândeşte că aşa e bine, ci pentru că ne-o impune natura problemelor, tot mai generale şi interdependente. Omul forte de ieri s-ar putea dovedi mâine un nevolnic slăbănog. Fie că se va întâmpla sau nu aşa, ideea că este nevoie de un Mesia politic care să ne salveze de la dezastru comportă şi un al treilea, şi mai grav. Într-adevăr, această idee porneşte de la premiza că miezul problemei priveşte personalitatea conducătorului. Or, nu este aşa ! 
  
Chiar dacă am avea în posturile de conducere sfinţi, genii şi eroi, tot nu ne-ar ocoli criza agonică a guvernării reprezentative, adică a tehnologiei politice din era post-industrială. Dacă totul s-ar rezuma doar la dificultatea de a alege cel mai bun conducător, problema care ne frământă ar putea fi soluţionată în cadrul sistemului politic existent. S-o spune de-a dreptul: conducătorii, chiar şi „cei mai buni” sânt neputincioşi pentru că instituţiile prin intermediul cărora trebuie să acţioneze sânt perimate. Structurile noastre politice şi guvernamentale au fost concepute într-o epocă în care statul naţional abia intra în drepturile sale. 
  
Fiecare guvern putea putea să ia decizii mai mult sau mai puţin independente. Astăzi acest lucru nu mai este posibil dat fiind textura densă de interdependenţe pe plan global. Ar mai putea fi multe de spus, dar nu poţi întreprinde o analiză exhaustivă : despre eccelerarea procesului decizional, despre destrămarea consensului, despre implozia decizională, despre democraţia secolului al XXI-lea, despre puterea minorităţilor, despre statul de drept, despre democraţia indirectă, împărţirea deciziei, elitism. 
  
Ele, toate şi multe altele vor face obiectul separat al altor intervenţii, complementare de dorit, deloc marginale şi auxiliare cum poate au fost concepute până acum. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eseu despre Putere (IX) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 256, Anul I, 13 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!