CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Escadrila din Ceruri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

“Piloţii nu mor niciodată, ei decolează şi nu se mai întorc”  

Orice vis are tendinţa de a se transforma în realitate. Zborul a fost unul dintre cele mai arzătoare şi îndrăzneţe visuri pe care le-a avut omul, încă de la începuturile sale. Această năzuinţă a omului de a se avânta spre înalt, spre necunoscut, şi-a găsit, de-a lungul existenţei omenirii, o vie reflectare în mituri şi legende. Cel mai reprezentativ rămâne, totuşi, acela al lui Icar, simbol al eroismului şi jertfelor omului pentru înfăptuirea zborului.  

Astăzi, acest simbol este recunoscut în pilot, în „cel ales” dintre miile de oameni care s-au predat zborului, născut al văzduhului, căruia providenţa i-a hărăzit „aripi de vultur” pentru a săvârşi cel mai tainic şi mistic ritual al cerului. Zburătorul este cel care cuprinde lumea din priviri şi o „alintă” la pieptul lui, este cel care simte infinitul universului, care vede frumuseţea şi slava dumnezeirii, care simte sărutarea pistei ca un liman de linişte şi fericire. El, omul acesta care se prinde în horă cu norii care-l însoţesc, care stă la masa rotundă a cavalerilor aerului şi soarbe din pocalul nemuririi când soarta îi întinde paharul, care simte şi trăieşte clipele veşniciei, nu-şi cunoaşte măreţia.  

În istoria Aviaţiei Militare şi a Aeronauticii româneşti, există tradiţia conform căreia toţi eroii aerului sunt încorporaţi în Ceruri într-o Escadrilă. Aici ei nu fac altceva decât să continue misiunea de apărare a spaţiului aerian, asigurând securitatea aeriană a cetelor de îngeri. Astfel, piloţii din ceruri intră sub conducerea marelui strateg de oşti îngereşti – Arhanghelul Mihail.  

Legătura noastră cu eroii aerului nu se întrerupe odată cu plecarea acestora la ceruri, ci ea continuă să rămână vie în memoria noastră şi avem datoria morală de a nu întrerupe acest fir al comunicării. În acest sens, în memoria eroilor aerului, aviatorii ridică monumente, unde ei se adună în anumite momente ale anului, frânturi de amintiri din zborurile lor, comemorează şi săvârşesc slujbe religioase.  

De altfel, fiecare mormânt al unui erou al aerului poate deveni monument, pentru că potrivit tradiţiei aviatorilor, acesta pe lângă cruce mai are şi o pală dintr-un avion, acesta fiind şi semnul distinct că acolo este înmormântat un pilot .  

Familiile, rudele, prietenii, cunoscuţii şi mulţi dintre aviatori îi poartă pe aceşti temerari ai văzduhului în inimile şi sufletele lor, nu numai aici, în această viaţă pământească, ci îi duc cu ei dincolo, în veşnicie, pentru că, potrivit marelui duhovnic al Transilvaniei, Părintele Teofil Părăianu, “persoana care reuşeşte să pătrundă în sufletul tău, nu o mai poţi scoate de acolo, ci mergi cu ea în veşnicie”.  

În memoria eroilor aviatori transilvăneni, dar nu numai, a tuturor piloţilor care au trecut la cele veşnice, la Cluj-Napoca, în incinta Aeroportului Internaţional, urmează a se ridica un Monument „Escadrila din Ceruri”. Această iniţiativă aparţine Asociaţiei Române pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii, Filiala Cluj prin preşedintele acesteia, căpitan-comandor (r) Laurenţiu Buzenchi.  

În această idee, s-au făcut demersurile necesare către toate forurile locale şi naţionale. Nădăjduim în implicarea şi susţinerea acestui nobil proiect a tuturor instituţiilor publice locale, Consiliul Judeţean Cluj, Prefectura Cluj, Primăria şi Consiliul Local, Aeroportul internaţional Cluj-Napoca.  

Aşadar, “Escadrila din Ceruri” nu este altceva decât un strigăt după lumină, e armonia cerului cu restul lumii, e simfonia muzicii eterne, o stare de spirit, putere şi slăbiciune în acelaşi timp, trăirea clipei veşniciei.Iarpilotul, eroul aerului, nu moare niciodată, el lasă în urmă amintirea trăirilor din necuprinsul Cerului...  

În veci să fiţi slăviţi, eroi ai aerului!  

Comandor (r) Ştefan Popa  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Escadrila din Ceruri / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1128, Anul IV, 01 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!