CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  
Autor: Mihaela Dordea         Ediţia nr. 19 din 19 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Eminescu din Lacrimă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trebuie să fi fost o noapte. O noapte de cristal pur, prin care stelele ce îşi aranjau pliurile rochiilor de gală se răsfăţau pe un cer prea îndepărtat. O noapte rece cu sclipiri de jar. Mijloc de ianuarie, geros şi sacru, când crisalida netulburată a atomului primordial s-a transformat în lacrimă frământată de neliniştea propriei desluşiri şi a coborât printre muritori.  
  
Şi a fost atunci strigăt şi cânt şi cuvânt. Şi a fost atunci deschisă o poartă spre tainele ascunse ale creaţiei universale : naşterea, viaţa, iubirea şi moartea. Şi a mai fost atunci o revărsare de lumină. Şi copilul care a adus toate acestea pe pâmântul Mioriţei şi-a asumat crucea neamului său şi a purtat-o cu el de la marea cea mare până la Luceafărul răsărit din ea şi aruncat sus, de unde s-a zămislit picurul acela de iubire care a crescut ca un bulgăre de zăpadă ce se rostogoleşte şi devine avalanşă. 
  
Atunci oamenii au învăţat să asculte şi au aflat că Seara pe deal, buciumul sună cu jale, că peste codru trece vremea şi uneori se pleacă cu ramurile grele la pământ de tristeţe şi de dor , că vara a trecut şi rămâne amintirea unei nunţi de poveste , tot acolo, la mijloc de codru, unde Fluturele şi gingaşa Viorică au petrecut alături de mirele Călin. 
  
Şi pentru că poarta era deschisă pentru puţin timp, că aşa se întâmplă minunile, cel venit să ardă pe pământ cu flacără şi lacrimă a pătimit însutit şi înmiit alături de neamul său, poporul român, în căutarea adevărului, a absolutului, cu siguranţa că el există, e acolo undeva unde nu poţi ajunge decât prin credinţă şi jertfă. Şi suferinţă. Şi umilinţă. A pătimit şi a fost răstignit asemeni Mântuitorului neînţeles alături de tâlhari şi pentru că iubea omul şi afla mereu frumosul din frumos, a mai rămas puţin să treacă pe la Teatrul Naţional unde a fost actor pentru o seară şi unde a cunoscut femeia pentru întâia oară, apoi a plecat prin lume să se desăvârşească. Şi a pus în cuvânt sufletul său, şi mintea sa, şi a propovăduit libertatea deplină a spiritului, şi dacă a văzut că « Noi reducem tot la pravul azi în noi, mâni în ruină,/Proşti şi genii, mic şi mare, sunet, sufletul, lumină-/ Toate-s praf...Lumea-i cum este…şi ca dânsa suntem noi. » a plecat înapoi, acolo unde îi era locul pentru ca să rămână nemuritor, el ca Luceafărul, el Luceafăr.  
  
Şi pentru că uneori ne căutăm cu plâns şi alean în suflet, că ne este greu şi nu ştim unde ne e lumina şi avem nevoie de o adiere, de scânteia divină picurată de zei, îl găsim acolo pe el, Eminescu din lacrimă. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eminescu din Lacrimă / Mihaela Dordea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 19, Anul I, 19 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihaela Dordea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Dordea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!