CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

Eminescu ....
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eminescu în grafica mea –expozitie  
  
si lansare de carte „Poezii pstelate „ 
  
Din totdeauna Eminescu a fost şi va rămâne pentru mine, poetul de suflet, poetul ne- 
  
preche de o rară elevaţie pentru toată frumuseţea sa spirituală, pentru dragostea sa nealterată faţă de fiinţa dragă inimii sale, pentru întreaga sa poezie , în care a cântat „ lacul codrilor albaştrii, freamătul pădurii cu păsări pe sub ramuri, locurile natale , universul si toată starea de spirit a poporului nostru. 
  
Pentru mine Eminescu, este intangibil, este unic, este universal .  
  
Dragostea mea nemărginită faţă de poezia sa, faţă de frumuseţea sa stelară, am căutat să o răsfrâng în graficile mele lucrate în peniţă. Cât de mult si de plăcut mi-au reuşit acestea, o pot mărturisi numai cei ce-mi privesc lucrările ! 
  
Decurând , am răspuns invitatiei care mi-a fost adresata de catre Biblioteca de Arte Tudor Arghezi din Chisinau, prin organizarea unei noi expozitii de grafică, pe simezele bibliotecii , in luna mai, la care nu am putut ajunge. Acest eveniment s-a petrecut in luna iunie, care s-a numit simplu: Eminescu in grafica mea. 
  
Cu acest prilej, am lansat si cartea de poezii cu titlul Poezii pastelate, editată la revista Singur,editor Ştefan Doru Dancuş-poet, prozator, critic literar şi cantautor. 
  
Cu permisiunea d-nei Anastasia Molodovanu, redau mai jos, ceea ce a scris domnia sa despre acest dublu eveniment, petrecut la Chisinau in data de 15 iunie 2012. 
  
............................................................................................................................................. 
  
“La eveniment au fost prezenţi personalităţi chişănăuiene din domeniul literaturii, mu 
  
zicii ai rtelor plastice, studenţi şi elevei. Omagierea marelui poet a fost consfinţită la bibliotecă prin lansarea expoziţiei de grafică „Opera lui Eminesu”, care înmănunchează o serie de lucrări-ilustrate ale artistei Constanţa Abalaşei-Donosă. Aceste lucrări conţin mesajele şi ideile unor poezii de-ale lui M.Eminescu concepute în stilul autoarei. De fapt explică d-na Constanţa ; acestea sunt o parte din lucrarile expuse in anul 2005, ianuarie la Botoşani, pe lângă alte lucrări de ex-libris si personalităţi legate de Eminescu, când s-au sărbătorit 155 de ani de la naşterea poetului. Şi după cum îi este firea „ generoasă” aceste lucrări vor fi donate filiatei Tudor Arghezi, şi vor constitui un mic gest de noblete, adus patrimoniului culturii ecestei instituţii . 
  
Lucrările transmit imaginaţia grafică şi mesajul unor poezii ca ; Floare albastra, Ce te legeni codrule,poemul Luceafărul, Ipotesti şi casa natală a poetului, Somnoroae păsărele ..... 
  
Acestora li se mai adaugă şi un număr de 9 lucrări de grafică cu biserici şi mănăstiri din oraşul Chişinău. Referitor la acestă expoziţie si-a exprimat opinia artistul-plastic şi graficianul prof. Ştefan Popa, membru UAP din Republica Moldova. Dânsul a încurajat iniţiativele pozitive ale bibliotecii de organizare a unor asemenea evenimente, care presupun colaborarea dintre diverse organizaţii de prestigiu din domeniul culturii, unde au loc întâlniri de creaţie a artiştilor din diferite medii de activitate , din diferite hotare, menţionând faptul că Abalasei-Donosă, nu este la prima sa prezenţă 
  
aici , cu astfel de activităţi.În cazul dat şi participanţii, studenţi ai anului I de studiu la Academia Militară Alexandru cel Bun din Chişinău, impreună cu d-na prof. Ludmila Vasilache, au avut frumoasa şi plăcuta ocazie să facă cunoştinţă cu artista-plastică şi graficiană, Constanţa Abalasei-Donosă din România, iar prin prezenta-i expoziţie, face să se simtă mâna profesionistului, dedicată prin lucrările sale lui Eminescu. 
  
Un alt invitat , d-ul Ion Chiriac, de profesie medic, dar şi compozitor şi scriitor, a venit să-şi împărtăşească dragostea profundă, admiraţia şi respectul său faţă de creaţia lui Eminescu, care la data de 15 iunie, ne-a părăsit, dar a trecut spre cele veşnice, a fost un peag final peste care constitue chintesenţa neamului nostru românesc. Eminescu, a fost o încununare de realizări în spaţiul lingvistic cum nu s-a mai cunoscut, însăşi numele său intruchipează eminenţa . 
  
Fiind un apărător înflăcărat al Basarabiei, noi l-am meritat pe Eminescu, iar prin acestea fac chemare către tineri, care ar trebui-i cunoască opera,utilizând în acest scop nobil toate resursele: literatura, muzica, pictura. D-ul Ion Chiriac, a răsfăţat publicul cu o interpretare solo a capella”Înger”, în memoria lui Eminescu. În lectura vorbitorului / autorului a urmat un regal de poezioe din volumul său Eva, fapt care a precedat si un schimb de carţi şi autografe, între Constanţa Abălaşei-Donosă şi Ion Chiriac.  
  
A fost prezentă la eveniment şi poeta Renata Verejanu,dând dovadă de un ambiţios elen tineresc, care în forma cea mai simpla a spus; Eminescu pentru mine, este însăţi fapta mea . 
  
Prin aceste cuvinte , poeta a avut în vedere perioada de totalitarism, atunci când opera marelui Eminescu era interzisă la noi aici în Basarabia. Prin toate sursele sale, permise sau nu, Renata Verejanu, nu s-a lăsat de Eminescu, nici măcar în gănd, şi acest fapt dânsa îl consideră fapta sa, demnă de tot respectul . A făcut lectură din cartea sa de poezii „Ofrandă omenirii” . Printr-un mesaj de mulţumire, profund , şi-a exprimat opinia sa şi profesoara Ludmila Vasilache, care a dorit continuarea acestui dialog, schimb de informaţii în cadrul altor întâlniri, eventual la instituţia din care face parte . Discursurile evenimentului, au fost completate de compania muzicii prin interpretatrea romanţelor pe versurile lui Eminescu de către liber-profesioniştii Igor Sazonov, Anatolie Şarapanovschi, Tudor Ţurcanu, sustinuţi prin aplauze repetate de către publicul receptiv.Ambianţa plăcută a întregului eveniment a fost susţinută de marea actriţă Paulina Zavtoni, care a avut rolul special de moderator. 
  
Omagiul poetului Mihai Eminescu, a fost însemnat şi prin lansarea cărţii sale cu titlul”Poezii pastelate”, editată la Ed.Singur, Târgovişte,2012, editor poetul şi scriitorul Ştefan Doru-Dăncuş. Volumul dat cu nr. 11, cuprinde 60 de poezii şi pace parte din proiectul cu genericul”Întoarcerea poetului risipitor”,care are ca drept scop crearea şi editarea a 50 de volume de poezie romînă. Cartea este însoţită de un comentariu scris de însăşi editorul acestui proiect, poetul, prozatorul şi editorul Ştefan Doru-Dăncuş. 
  
Cartea de faţă”Poezii pastelate”, pare a striga că s-a pus prea mare preţ pe ştiinţă, ignorându-se realitatea sufletească, nevoia umană de a-şi întelege rostul, căci omul nu se naşte pentru a alerga o viaţă după bani....Iată produsul ştiinţei lor derizorii; priviţii pe oamenii care aleargă zi şi noapte după valori pe care le pierd în scurt timp. Plantaţi un sâmbure în pământ şi urmăriţi-l cum creşte....Aşa vă cultiv şi eu, aşa vă urmăresc şi eu evoluţiile voastre,până încep să vă crească aripile (Ştefan Duru-Dăncuş) .  
  
Partea frumoasă a lansării de carte, a fost prin lecturarea de către autor a unor poezii . 
  
Concluzia spre final, a fost ideia că Eminescu ne uneşte prin tot ce avem tangenţe cu lumea largă interesantă prin ce ne-o dă şi alţi scriitori. Constanţa Abălaşei-Donosă, nu este la prima sa lansare de carte, palmaresul său fiind mult mai vast. Poezia şi arta Măriei Sale, vine ca o confirmare a faptului, că mai există suflete cu adevărat pure. Constanţa, este omul care sfinţeşte locul natal, Ţara. Omul care sfinţeşte ceva, este omul cu spirit de creaţie, inovativ, care nu aşteaptă ordine...dar singură îşi execută dorinţele interiorului său sufletesc. Că este anume aşa, ne-o demonstrează această activitate extrem de frumoasă, care nu a fost planificată de nimeni, ci a fost realizată la îndemnul sufletului său generos în această zi de 15 iunie. 
  
Constanţa Abălaşei-Donosă îndeamnă spre adevăr prin / numai vocaţie dar şi prin munca sa creativă neîntreruptă; astfel a finalizat grafică la peste 25 de cărţi de literatură în ţară şi străinătate. A publicat 7 carţi, dintre care 4 de poezie, 4 de proză scurtă şi un mic album de artă grafică cu Ctitoriile lui Ştefan cel Mare. 
  
Este membru în Liga Scriitorilor din România – Filiala Bucureşti. 
  
În domeniul artelor plastice, este membru în A.A.P. Tg. - Mureş şi are la activ peste 42 de expoziţii personale în ţară şi peste hotare.140 de participări la expoziţii de grup în România şi alte ţări Pentru această muncă multilaterală profesionistă, a obţinut numeroase premii pentru pictură şi grafică, dintre care 9 Premii de Excelenţă, pentru donaţile făcute cu lucrări de grafică ( B.M. B.P.Haşdeu şi Filiala de Arte -Tudor Arghezi , sunt unele dintre beneficiarele acestor donaţii în anul 2011 ) . Constanţa Abşlaşei-Donosă, s-a numărat în anul 2008, printre mari personalităţi culturale ca finalistă la Premiul Dan Voiculescu, premiu cu misiunea de a sprijini promovarea şi încurajarea valorilor autentice romaneşti din domenii variate ale vieţii. 
  
Anastasia Moldovanu / publicat la 19 iunie în Cenaclul de Grafică şi Arhitectură Viaţa formelor; Etichetat ; Constanţa Abălaşei Donosă – expoziţie de grafică, lansare de carte . 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Eminescu .... / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 551, Anul II, 04 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!