CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Emilia Tudose
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Ţene 
  
Emilia Tudose 
  
“ Triumful iubirii“ 
  
Impresia de precizie a monturii lirice şi al stilisticii, pe care o lasă versurile poetei Emilia Tudose în volumul “Triumful iubirii “, apărut la Editura SEDAN, 2013, Cluj-Napoca, având o prefaţă de Ion Cristofor, nu este un efect înşelător, ci chiar o realitate. Autoare a două volume de versuri, apărute în timp, până acum, poeta este un abil şlefuitor de versuri, în acest al treilea volum de poezii, trăirile sunt o formă de a stăpânii impecabil mişcarea poemului, articulaţiile lui interioare. Scenariul foloseşte elemente puţine, însă efectul lor e cu atât mai mare, cu cât, în aparenţă dă impresia de încremenire în “ Eterna mea iubire! Pe fruntea mea aprinsă/ Îţi va vorbi şi mâine de pe un ţărm pustiu/ Şi în beţii de simţuri o vei vedea încinsă/ De dorul fără moarte ce pe de rost îl ştiu.“(Spre inimi calde ). Încă din titlu autoarea ne pune în gardă că este vorba de celebrarea unei afecţiuni faţă de cineva. 
  
De o sensibilitate maladivă şi având profilul liric de ardeleancă îngândurată, poeta se exprimă prin poeme încărcate de cutremurări delicate şi de gesturi premonitorii, ca în aceste versuri: “Dă, Doamne, pace, serafică lumină/În inimă, în suflet, în fapte şi în gând,/ Izvorul rugăciunii, suflarea ta divină,/ Cuvântul tău aproape să-l auzim cântând.// Minunea izbăvirii să nu ne ocolească,/Sădeşte-ne iubire în suflet pe pământ,/ Înalţă-n noi virtutea şi voia ta cerească,/ Coboar-asupra noastră cu duhul tău cel sfânt. “(Rugă ). Amestecul acesta de jubilaţie candidă şi de frison creştin străbate, de altfel, aproape în întregime volumul.Echilibrul se menţine adesea pentru a impinge poemul fie în relatarea diafană unde regăsim, mai în toate cazurile, jumătatea mitologică a femeii, adică bărbatul, în cazul Emiliei Tudose fiind vorba de regretatul ei soţ, poetul Mircea Tudose), fie în imaginarul încărcat de expresii eclatante. 
  
Volumul este un exerciţiu metodic de plonjare în romantism împreună cu eul propriu. Confesiune lirică este împărtăşită în termeni clasici, imaginea interiorităţii e proiectată în secvenţe duios-cantabile. Împăcarea identificării cu sine ne conduce la frumoasele versuri: “Credinţa-n tine, izbăviri de lanţuri,/ A risipit toţi norii de pe cer,/ Mi-ai apărut în vis ca altădată,/ M-ai uns pe mâini cu mir, ca să nu pier. “(Izbăvire ).Tot ce aminteşte de biografia lăuntrică e evidenţiat prin implementări de amintiri afective, exhibit cu duioşie în viziuni duioase încărcate de speranţe, ce se încheagă într-un spectacol al exorcismului divin. Speranţele încarnate în imagini conduc către fenomenul Fata Morgana, hrănită de metafore surprinzătoare, ce produc contemplaţii calde ale alterităţii, vibraţii extatice ale sufletului. 
  
Autoscopia, care e în fond o confesiune deghizată, tulbură imaginarul liric până la o înaltă vibraţie, întorcând vioara invers, cum o fac virtuoşii arcuşului. Privirea ia locul simţurilor, amintirile se derulează în panorama modulare, pigmentate de maliţie, în sensul mărinimiei. 
  
Acceptând identificarea, poeta preferă relatarea şi descrierea, forma de sugerare a obiectivităţii dar şi de obţinere a efectului iluziei. Amintirea păstrează imaginea color a experienţei. Impresia este de suferinţă plăcută, de predestinare, de existenţă romantic. Poemele scrise în dulcele stil clasic ne dovedesc că poeta stăpâneşte pe deplin tehnica prozodică. Ele exprimă o formă a exorcismului psihic şi moral, sunt o provocare sistematică a libertăţii interioare, un preludiu al împăcării cu sine. Poemele Emiliei Tudose “Îşi vor găsi triumful în crezul celor blânzi. “( Poemele iubirii). 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Emilia Tudose Triumful iubirii , cronică de Al.Florin Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 823, Anul III, 02 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!