CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

A iubi iubirea!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O vreme splendidă. Soarele, spre apus, nu mai supraîncălzește aerul şi este plăcut. O mireasmă dulce umple parcul în care mă plimbă picioarele care-şi fac de cap. Mă aşez ostenit pe o bancă. În căruciorul din raza vederii mele un prichindel de-o şchiopă ţinea un discurs degeţelului său care vântura lumea. Din „sobru, preocupat” chipul prichindelului se învăpăiază dintr-o dată într-un zâmbet cuceritor. Mi-a simţit privirea, iar acum mânuţele sale parcă mă caută. Zâmbesc si eu ceea ce a generat un vesel gângurit. Şi mămica lui a devenit atentă la schimbul nostru de amabilităţi şi, din ochi, mi-a mulţumit.  
  
Pentru ce oare?  
  
Vorba românească este oarecum ciudată. De regulă limbile latine sunt bogate în expresii. Multe sinonime, dar şi omonime însoţite de o gramatică relativ complicată. Limba franceză de pildă este cea mai bogată ca vocabular şi cu o gramatică relativ simplă. Opusul ei este limba engleză relativ săracă, cu expresii scurte şi o gramatică chiar simplă. De aceea este folosită mult în limbajul IT atât ca programare cât şi pentru partea „tare” adică părţile din utilaj.  
  
Este interesant că românii get beget, de regulă, nu sunt preocupaţi de limba pe care o vorbesc. Cu excepţia scriitorilor care nu scriu chiar vorbe goale, vocabularul a fost studiat aproape exclusiv de venetici. Majoritatea evrei. Cum oare de cunosc ei mai bine limba noastră decât noi înşine? Chiar şi semantica, relativ complicată, tot veneticii, ungurenii cum se pronunţă prahovenii, au elucidat-o pentru noi.  
  
 
  
Oare ce este iubirea? Ce este dorul? Ambele sunt substantive. Şi atât tot!  
  
Dacă adăugăm şi substantivul dragoste toate trei ascund semantic un sentiment uman traduse tot printr-o entitate la fel de ambiguă afecţiune.  
  
Dumnezeu să înţeleagă! Ce este deci afecţiunea? Un substantiv, şi atât tot!  
  
Şi când te gândeşti toate provin dintr-un verb, uneori constituind chiar infinitivul său lung precum mâncare, bere etc.  
  
În orice roman, în orice limbă ar fi scris, aceste cuvinte sau echivalentul lor, numără majoritatea absolută. Nu de voturi! De cele mai multe ori aceste cuvinte sunt folosite însă semantic mai puţin corect.  
  
Exista la Greci şi Romani o zeiţă a dragostei Venus sau Afrodita care protejează îndrăgostiţii. Dar a fi îndrăgostit duce semantic mai degrabă la Amor sau Eros zei care susţin actul prin care populaţia sporeşte.  
  
În vorbirea curentă, a iubi este aproape sinonim cu a face dragoste. Oricum toate sinonimele de mai sus sunt semantic legate de relaţii amoroase, mult folosite de în literatură dar respinse cu pudoare de cititori care niciodată nu le pronunţă. Este un tabu acceptat general. Până şi cititul lor se făcea mai ieri sub pătura, la lumânare. Acum sunt permise la televizor. Dar numai noaptea când copii se prefac că dorm.  
  
În episodul cu care am început articolul, între mine şi pruncul din cărucior s-a născut un sentiment de iubire reciprocă, efemeră. Ei bine eu iubesc această iubire. Pură şi absolut nevinovată. Poate mămica să fi putut considera că încerc să prind un peşte mare folosind peştele mic. Dar părul alb care-mi împodobeşte chelia m-a ferit de asemenea supoziţie. Poate zâmbetul returnat se datorează imposibilităţii mele de a fructifica pescuitul? Poate!  
  
În consecinţă iubim, ne îndrăgostim, facem dragoste sau avem relaţii platonice. Totul se învârte în jurul aceluia amoraş care străpunge două inimi iar ele apelează de îndată la Eros. Cu grijă însă să nu cadă sub oblăduirea zeiţei Proserpina, a fertilităţii, altfel Pluto le va fi patron.  
  
Unii iubesc frumosul. Dar ce mai este şi acest frumos? Acest frumos îmi aminteşte o caricatură reprezentând o femeie din spate (aspect de liceu) şi din faţă (adevărat muzeu). Frumuseţea este însă relativă. Se poate obţine cu sulimanuri şi alte cosmeticale. Dar dacă sulimeneala dă roade, cum se simte biata fiinţă dimineaţa, după … Sau atunci nu mai trebuie să fie frumoasă? Florile rămân frumoase şi după vizita fluturelui care le-a fertilizat.  
  
Ca orice cinstit familist am avut şi eu o nevastă chiar copii. Nu mă consider „Adam” cuceritorul Evei zămislită din coasta lui. „Am avut” este sinonim cu „noi, o pereche ne-am acceptat reciproc”. Oricum poate cândva am fost tineri. Dar ne-am iubit oare? Nu garantez. Am fost colegi şi ne toceam împreună coatele pe la bibliotecile universitare. Ne-am obişnuit atât unul cu altul încât, după obţinerea licenţei, am format o familie şi barza nu s-a lăsat mult aşteptată. Un romancier ar numi asta dragoste. Eu îl consider cotidian care a devenit o obişnuinţă. Marele avantaj a fost că, neexistând focul pâlpâitor de paie nu a avut ce se stinge. Numai Dumnezeu ne-a putut despărţi. Nu zic, au fost multe, chiar multe clipe în care ne simţeam bine unul lângă altul. Nu numai în pat. Dar nu-mi amintesc culoarea ochilor sau al părului. Şi doar era nevasta mea şi nu se cosmetica de loc. Dumnezeu m-a ferit să-i văd părul albit luând-o din vreme la el? Sau poate albise ca mine!  
  
Şi totuşi iubesc iubirea. O fi un paradox? Cred, sper cel puţin, că viaţa poate fi frumoasă şi lângă un partener care nu foloseşte reclamele comerciale spre a se îmbrăca sau înfrumuseţa cu ele. Nu ţin minte ca în cuibuşorul nostru să fi avut spor vreo reclamă oarecare. Şi nu ne lipsea nimic. Eram mulţumiţi şi fericiţi cu munca noastră care asigura şi păpica odraslelor.  
  
Aşa să-mi ajute Dumnezeu.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
A iubi iubirea! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1259, Anul IV, 12 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!