CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

Între Dumnezeu şi natură 9
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Credincioşii evlavioşi, bisericoşi sau nu, cred cu convingere în „viaţa de apoi”, cred în „suflet” o parte componentă a omului viu dar diferită de ţărâna din care trupul este constituit, cred că acest suflet va ajunge în raiul dreptcredincioşilor. Susţin cu fermitate această credinţă. Ea nu poate face decât bine omenirii prin aceea că mulţi oameni vor lupta împotriva ispitelor, vor fi mai drepţi, mai îngăduitori, nu vor fura, minte sau înjura. Chiar regimul sever alimentar recomandat de biserică este sănătate curată.  

Aşadar credeţi, credeţi din tot sufletul. Speranţele voastre vor fi răsplătite!  

Nimeni nu ştie ce va fi după moarte. Nu este imposibil ca Eu-l, sufletul, să se poată despărţi de corpul gazdă şi să zburde liber spre porţile raiului unde va fi primit dacă a fost om bun, va fi îndrumat spre iad dacă a fost om rău sau va fi retrimis pe pământ spre aşi completa educaţia psihică. Până va găsi o nouă gazdă liberă în acest ultim caz, sufletul poate să vegeteze undeva, într-un loc de parcare al sufletelor libere.  

Este foarte populară credinţa că sufletele pot, în unele cazuri, să comunice cu cei rămaşi în viaţă.  

 

Ce ne poate oare comunica un suflet rătăcitor?  

Cât timp sufletul se află într-un corp gazdă el nu este preocupat de cerinţele omeneşti. Corpul însăşi cere de mâncare şi are grijă de perpetuarea speciei. Absolut toate vieţuitoarele, fie că se pot deplasa în spaţiu ca cele denumite animale sau sunt legate de un punct fix, cazul plantelor, trebuie să se hrănească şi să se preocupe de urmaşi. Omul diferă prin necesitatea ca sufletul pe care corpul îl poartă şi care constituie Eu-l propriu, să se dezvolte spiritual. Astfel sufletul trebuie să se hotărască asupra căii definitive spre rai sau iad având ocazia să aleagă. Poate să devină mai bun sau, în unele cazuri, să devină mai rău.  

În momentul morţii fizice sufletul ajunge la o anumită maturitate psihică care, dacă judecătorul suprem o consideră suficientă, îl trimite în rai sau în iad. În cele mai multe cazuri, suflete instabile oscilează între bine şi rău sub influenţa celorlalţi semeni cu care au conlucrat. Starea pe care judecătorul Divin o cere şi o verifică este numită în general „nivelul culturii psihice”. Ea deosebeşte un suflet bun de unul rău. Cu rare cazuri de instabilitate amintite mai sus, un suflet bun devine mai bun după o viaţă de om iar un suflet rău devine mai rău.  

Pământul devine în acest caz „o şcoală a sufletelor”. La revenirea pe pământ sufletul are o posibilitate limitată de alegere a părinţilor.  

În Lama-ism, varianta tibetană a religiei Budiste, un suflet care părăseşte un corp gazdă şi trebuie să revină spre aşi completa „studiile”, se instalează în primul născut din secunda următoare morţii, oriunde pe glob s-ar produce. De aceea la moartea unui Dalai Lama,, preot Lama suprem, este căutat copilul care s-a născut la o dată şi oră cât mai apropiate de ultima suflare a celui care a fost Dalai Lama. După găsirea lui este preluat, pregătit serios şi devine conducător suprem. Actualul Dalai Lama a fost găsit de specialiştii care-l căutau la vârsta de cca. 3 ani şi este considerat pe drept cel mai bun om de pe glob.  

În ce constă de fapt un om însufleţit de un spirit bun sau rău?  

Diferite religii au stabilit prin preoţii lor ceea ce ar fi considerat bun, bine de către Dumnezeu. Reversul medaliei ar fi spiritul întunecat numit păcătos sau eretic dacă un bun evlavios se închină însă unui alt Dumnezeu decât „cel adevărat”. Este un mijloc specific uman, aş numi politic, de interpretare a binelui şi răului.  

Realitatea este mult mai complexă.  

Dacă ai un pic dec spirit de observaţie, vezi oameni atacaţi de câini pe când acelaşi câine se gudură pe lângă alţii chiar complet străini. De curând a fost dat la televizor cazul în care o pisică şi-a scăpat stăpânul de numai 3 ani atacat de un câine. Pisica se lipise de copil într-o plimbare în parc şi l-a urmat acasă fiind adoptată. Acum este eroina familiei. Cine este omul bun? În nici un caz pisica! Sunt sigur că actualul copil va deveni un om bun. Animalele nu se înşeală.  

Să revenim la problema pusă mai sus. Ce poate ne confia un suflet rătăcitor?  

Admitem că „mediul” care mijloceşte comunicare este complet imparţial. Spiritul ne poate comunica numai ce a luat cu el din trupul pe care l-a părăsit. Adică situarea sa faţă de bine sau rău. Întrebări absurde de tipul „cine se va îndrăgosti de mine?” sau „când pot în sfârşit să-mi moştenesc bunica aflată pe moarte de mai mulţi ani” primesc răspuns numai din interesul mediului. Spiritul nu are de unde ştii.  

Tot ce am descris mai sus este un mod de gândire, oarecum logic, însuşit de o mare parte a populaţiei în grad proporţional cu nivelul cultural.  

Există însă şi un mod mai pragmatic de a face incursiuni în viitorul apropiat. Este cert că există Eu-ri bune şi Eu-ri rele. Le-şi numi „paharul pe jumătate plin” respectiv „paharul pe jumătate gol”. Ambii au dreptate dar primul este optimist, vede ce este bun iar al doilea pesimist. Un om optimist judecă întotdeauna analizând cazurile favorabile pe când cei pesimist pune răul înainte.  

Ieri ţara ne-a fost vizitată de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii domnul Biden. În trei conferinţe de presă ţinute după discuţii cu Preşedintele Băsescu, cu primul ministru Ponta a atras atenţia nu asupra subiectelor de actualitate stringentă cum ar fi Ucraina ci de bun simţ precum corupţie, locuri de muncă şi investiţii. Comparaţi cu ce ne comunică zi de zi, oră de oră politicienii noştri.  

Nu judec dacă este bine sau rău dar subiectele tratate pluteau în aer. Dacă recitiţi precedentele trei lucrări publicate de mine în zilele trecute puteţi constata că sunt similare. Aceleaşi probleme dar plasate în mileniul 4. Ce am comun cu donul Biden? Poate previziunea adică legarea activităţii actuale de viitorul mai puţin îndepărtat.  

Sau vreun spirit ne-a influenţat pe amândoi?  

Referinţă Bibliografică:
Între Dumnezeu şi natură 9 / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1238, Anul IV, 22 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!