CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Pamflet >  

A uita i-o crimă!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Trăieşti o semi-viaţă alături de jumătatea ta iar Dumnezeu, invidios pe fericirea ta, ţi-o ia. Este cazul să-ţi refaci viaţa? Să o iei de la-nceput?  

 

Este o situaţie, să-i zic comună. El sau ea rămas să crească pruncii deveniţi probabil liceeni sau chiar studenţi. Munca nu numai că-ţi creează mijloace de trai dar alină răni ale sufletului. Cu cât eşti mai ocupat, oră de oră, cu atât devii mai puţin pradă amintirilor. Sunt mii de ocazii să rememorezi prezenţa pierdută. Unele amintiri duioase care privesc viaţa de zi cu zi. Prima cireaşă a anului îmi aminteşte, de pildă, idila petrecută cu ani buni în urmă când i-am pus o pereche la fiecare ureche. În afară de pupic am primit în schimb o terţă la propria ureche. Vai ce reproşuri hazlii a cauzat. An de an mâncând prima cireaşă zâmbesc amintirii. Copii s-au obişnuit dar un terţ aflat întâmplător de faţă ridică din sprincene şi trebuie să dau explicaţii. Sincer, nu-i plăcut.  

Nu mai zic de comparaţii. Viaţa merge înainte iar un văduv sau văduvioară este o pradă căutată. Cică ar avea experienţa „vieţii”. În fapt este tocmai contrariul. Tocmai „experienţa” făcută stârneşte o comparaţie, garantat nefavorabilă creierii unei noi legături.  

Pur şi simplu nu-i înţeleg pe divorţaţi. Mă refer la divorţuri târzii cu copii măricei. O fi „iubirea” un lucru atât de mare încât să anuleze, să şteargă cu buretele bine umezit, toate momentele frumoase avute în viaţa cotidiană? Sau pur şi simplu ele nu au existat? Este practic imposibil ca primul copil nu-i fi apropiat. Şi totuşi … divorţează.  

Da! Pot fi fericiţi cei care pot uita ceea ce nu se mai poate reface. În opereta „Liliacul” pe o frumoasă melodie se cântă „Este fericit, cel care uită, ce nu mai poate fi modificat”. Amintesc pasajul ca să nu fiu considerat plagiator ca alte mării (nu vă gândiţi la …, mă refer la Caragiale care cică ar fi plagiat „Năpasta”).  

Dacă în dragoste uitarea este un har Dumnezeiesc care din păcate nu este dat multor muritor, în general mulţi fac eroarea de a considera iertarea similară, sau cel puţin implicând, uitarea. Da! Iert o faptă care m-a rănit. Dar nu o uit. Englezul foloseşte în acest caz sintagma „nu s-a petrecut”. Ignoră cu bună ştiinţă. În acest caz uitarea este de la sine înţeles. Nu-mi pot reaminti şi în consecinţă nici nu pot uita un eveniment care nu a existat, ori nu l-am auzit, sau pur şi simplu l-am ignorat la producere.  

În toate celelalte cazuri reamintirea înseamnă deşteptăciune, chiar bun simţ. Mă scuteşte de a cădea a doua oară în aceeaşi groapă. Dacă recidivez nu am dreptul să invoc uitarea. Numai un politician o face şi-mi înţelegeţi părerea despre această profesiune.  

De regulă o promisiune uitată a fost o minciună la data exprimării ei. Şi nu numai politicienii mint!  

Religia Ortodoxă admite divorţul În consecinţă şi uitarea jurământului făcut la cununie. Indirect îmi dă dreptul să-L uit chiar pe Dumnezeu. Nu-i bine!  

Vă rog deci să nu mă condamnaţi că pot considera uitarea drept o crimă. Îmi omor voit sufletul forţând-ul să uite o împrejurare spre a o putea înlocui cu alta de calitate inferioară.  

Nu vă oblig să-mi acceptaţi convingerea. Dar măcar o fac cunoscută.  

Referinţă Bibliografică:
A uita i-o crimă! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1223, Anul IV, 07 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!