CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Tasată siciliană
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pe trotuar alături saltă / două fete vesele / zău că-mi vine să las baltă / toate interesele.  

 

Nu ştiu dacă Topârceanu a avut sau nu interese în Sibiu prin anii 20. Rămâne doar metafora.  

Nu două ci trei fete vesele încă crude după ureche, saltă zglobiu pe străzile Sibiului. Două săsoaice din satele învecinate în frumoasa ţinută de sărbătoare care atingea vârful pantofului însoţite de o ţanţoşe bucureşteancă, evoluata verişoară, cu păr breton şi rochiţă trei sferturi.  

Parcaseră docarul care le-a adus în piaţa mare unde şi alţi consăteni îşi aveau atelajele şi se plimbau acum prin cetate admirând cu exclamaţii volubile tot ce vedeau în jur. Şi aveau ce să vadă. Din parc în parc, de pe înguste străzi prin mari piaţete din faţa impunătoarelor biserici monument. Obosiseră. Era momentul unei clipe de odihnă şi au ales pentru ea o mescioară stradală a unei cofetării.  

Cred că tinerele săsoaice, surori, îşi permiteau pentru prima oară în viaţă luxul unei cofetării din centrul centrului lumii, care era pentru ele Sibiul.  

Bucureşteanca, sigură pe ea, cheamă energic fata care trebăluia printre mese şi comandă ferm „punci danez”. O jumătate de secol mai târziu această atitudine s-ar fi tradus „cu pumni-n masă”. Fătuca, intimidată de ton, s-a dus la patroană să-i traducă ea ciudata comandă. Nici patroana nu era mai brează dar poate era mai „politică”. Vine, docilă, la ţâncii care băteau cu pumni-n masă şi:  

- Mă scuzaţi, lipseşte momentan. Dar dacă mi-aţi sugera cum doriţi acest punci cred că-l vom putea prepara special.  

Bucureşteanca nu s-a lăsat intimidată. Şi dialogul a continuat astfel:  

- Aveţi cu siguranţă îngheţată. Este doar vară.  

- Bineînţeles. Cum doriţi să fie servită?  

- Trei globuleţe într-o cupă.  

- Avem mai multe sortimente, de care doriţi?  

- Cele trei globuleţe să fie diferire. Las armonizarea la gustul Dumneavoastră. Totul să fie stropit bogat cu lichior de cafea.  

- Atât tot ?  

- N-am terminat. O căciuliţă de frişcă în care înfigeţi un pişcot şi un bastonaş de ciocolată.  

După nici cinci minute sosesc cele trei porţii cu frişca ninsă de fulgi de şocolată. Ceva foarte apetisant. Nu este de mirare că patroana a făcut avere cu „punci danez” o specialitate a casei.  

Punciul danez a ajuns până în zilele noastre, mai precis înainte de cutremur. Se vindea la o cofetărie specială de pe lângă Piaţa Romană sub nomele de casată siciliană. Blocul în care fiinţa a fost dărâmat iar numele specialităţii a devenit tasată siciliană.  

Şmecheraşii postbelici comandau „Furfurol cu afafaglasă” ignorând că furfurolul este o importantă hidrocarbură mult diferită de îngheţată.  

Nu mai cereţi astăzi aşa ceva deoarece toate produsele autohtone nu mai au valoare.  

Păcat!  

Întâmplarea este autentică iar bucureşteanca era mama mea.  

Referinţă Bibliografică:
Tasată siciliană / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1210, Anul IV, 24 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!