CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Istorie controversată 1
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Istorie controversată.  

 

 

Aseară la televizor o „senzaţională” dezvăluire.  

Umbra lui Ceauşescu, translatorul său de engleză, a dezvăluit „afacerea caiselor”. Ea consta într-un concurs de împrejurări prin care o excepţională recolta de caise destinată exportului ajunge în hrana porcilor şi îi omoară. La discuţiile asupra „marilor dezvăluiri” persoane de încredere, participanţi la conducerea de atunci a statului, contestă faptele iar eu le dau dreptate.  

Eu nu am fost „umbra” lui Ceauşescu. Totuşi, în ceea ce priveşte industria cauciucului şi a maselor plastice din Ministerul Chimiei, un mare investitori în „giganţi ceauşişti” care trebuiau să egaleze potenţa economică a judeţelor astfel ca producţia să depăşească în fiecare limita minimă de 10 miliarde lei, am intrat în contact direct cu primii secretari de judeţe şi chiar cu „tovarăşul” în calitate de consilier al ministrului.  

În seria de amintiri care începe cu acest manuscris voi dezvălui situaţii trăite, pe care le-am coordonat sau conciliat în imediata vecinătate a ministrului la vizite de „lucru ale tovarăşului”. Doresc să pun în evidenţă că hulitul dictator era, împotriva părerii generale susţinută astăzi de mas media, un om logic care-şi iubea ţara. În lipsa „scorpiei”, soţia lui, era chiar raţional.  

Episoadele sunt strict reale. Nimic din auzite!  

Porumbul din Botoşani.

Sub un generos soare de început de toamnă se scălda în raze holda de porumb. Bobul mai era în lapte. Poate peste 3 zile ar fi putut fi recoltat. Cât vezi cu ochiul spre vest porumbul mai înalt ca omul trona pe marginea şoselei ce duce la Suceava. Holda era limitată în partea nordică de calea ferată care nu se vedea. Doar un lung tren de cisterne care, din cauza depărtării, se mişca cu viteza melcului, indica lăţimea lanului. In zare se vedeau combinele ce începuseră recoltarea. Înspre est, la limita municipiului trei buldozere uriaşe ameninţau cu lamele lăsate frumoasa holdă. O crimă ecologică în pregătire.  

Pe un grătar improvizat se perpeleau câţiva coceni care răspândeau o plăcută mireasma. Erau destinaţi iubitului tovarăş care urma să sosească în elicopterul prezidenţial.  

Pe o mică denivelare la ieşirea spre Suceava un grup de oameni discuta afectat în jurul unei mese. Masa nu era aşternută cu bunătăţi locale ci trona pe ea o machetă a primei mari unităţi industriale din Botoşani. Fabrica de articole tehnice din cauciuc care în mai puţin de 2 ani avea să asigure peste 500 locuri de muncă bine remunerate. Mană cerească pentru întregul judeţ unde preocuparea de bază era agricultura de stepă şi zootehnia.  

Macheta mobila locul splendidei holde de porumb care se desfăşura sub ochii celor prezenţi.  

Eu am întrebat un demnitar local al primăriei de ce nu sa aşteptat cu atacarea investiţiei două – trei zile ca să se termine recoltarea. Un răspuns dea dreptul hazliu. Natura a întârziat recoltarea printr-o întreagă săptămână de ploi. Bobului nu-i strica udeala dar a fost întârziată coacerea iar simandicoasa vizită nu putea fi anulată de capriciile lui Dumnezeu.  

La orizont a apărut elicopterul. Grupul uman s-a rupt pe ierarhii, iar cei responsabili au cules ultimele scame de pe covorul roşu întins pe iarba dealului.  

Tovarăşul a coborât din elicopter la capul covorului dar a trecut ca o vijelie pe lângă primul secretar care aştepta cu mâna întinsă. Tot grupul a urmat în pas alert iubitul tovarăş spre masa pe care de afla macheta.  

După ce a dat o privire peste machetă, apoi în zare pe frumosul porumb, pe combinele din zare şi pe buldozerele care începeau să bubuie gata să intre în holdă la primul semnal, o întrebare trăsnet. „Ce vreţi să faceţiaici” cu un puternic accent pe aici. Primul nu a sesizat nuanţa şi şi-a început spiciul cu laude partidului şi primului său conducător. La un moment dat spiciul a cuprins ceva similar cu: „şi poporul va avea locuri de muncă”. Tovarăşul l-a oprit cu un singur gest, de fapt caracteristic lui, şi a întrebat, accentuând sintagma <poporul>: ”Da, poporul va avea locuri de muncă. Dar poporul ce va mânca?” urmată de ordinul formal: „În trei zile să mi se prezinte noul amplasament într-o pârloagă destinată industriei nu generatoare agricolă”.  

După ultimele cuvinte s-a reîntors la elicopter şi şi-a luat zborul spre consternarea tuturor participaţiilor.  

Oare cine-i Păcală şi cine-i popa în episodul de mai sus? Fiorosul dictator se dezice de omagiile aduse lui şi ia apărare „poporului” năpăstuit de slugărnicia demnitarilor de toate gradele. Pare absolut normal ca aceşti funcţionari care funcţionau să-i poarte pică şi să-l denigreze, dese ori nemeritat.  

Referinţă Bibliografică:
Istorie controversată 1 / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1193, Anul IV, 07 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!