CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

SĂRBĂTOAREA NARCISELOR, ŞERCAIA, JUD. BRAŞOV
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SĂRBĂTOAREA NARCISELOR,ŞERCAIA,JUD.BRAŞOV  
  
În fiecare an, în preajma Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în localitatea Vad, comuna Şercaia, judeţul Braşov, are loc Sărbătoarea Narciselor. 
  
O mulţime de oameni, fie cu maşina personală, fie în căruţe, fie pe jos se îndreaptă către Poiana Narciselor străjuită pe de o parte de mesteceni ocrotitori, pe de altă parte de măreţia Carpaţilor cu vârfurile încă acoperite de zăpada ce străluceşte în lumina soarelui. 
  
Prima parte situată pe un tăpşan, printre mesteceni, are aspect de târg sau de bâlci, cu tarabe pline cu mărfuri de tot felul şi miros îmbietor de mici. 
  
Ne impresionează afluenţa participanţilor la sărbătoare, persoane de toate vârstele: copii, tineri, adulţi, bătrâni, fete şi băieţi, femei şi bărbaţi, români şi de alte etnii. 
  
Toţi par a se fi desprins din tumultul vieţii cotidiene şi sunt dornici să pătrundă într-un alt univers, unde măcar pentru câteva ore să îşi petreacă timpul în alt ritm, să se poată bucura de puritatea, bogăţia şi generozitatea naturii. 
  
Pe o alee ce se continuă în dumbravă, ca într-un ritual sau un pelerinaj al florilor, în timp ce unii oameni se îndreaptă spre pădure, alţii se întorc deja cu buchete de narcise în mâini, cu bucuria şi mulţumirea întipărite pe feţe. 
  
Iniţial suntem nemulţumiţi de jaful făcut în natură, dar pe măsură ce ne apropiem de poiana din pădure, asemenea celorlalţi devenim nerăbdători să vedem narcisele, să ne bucurăm de farmecul şi mulţimea lor. 
  
Tot înaintând în pădure, avem impresia că ne afundăm într-o gură de rai, că ne întoarcem în mult visatul paradis originar unde printre copaci măreţi şi vajnici, cu forme armonioase şi inedite, printre arbuşti ale căror flori albe contrastează cu verdele pădurii, florile de narcise, albe şi pure ca şi zăpada de pe vârful muntelui şi ca şi trunchiurile albe ale mestecenilor, îşi trăiesc ultimele clipe. Oamenii adunaţi aici se supun ritmurilor vieţii din natură, sunt mai calmi, mai buni, mai blânzi, dar viaţa lor pare a avea un singur scop, culegerea de narcise. Pierduţi în iarbă, printre zborul fluturilor din poiene, în lumina soarelui, izolaţi de restul lumii, cu gesturi tandre şi gratuite culeg ultimele narcise, bucurându-se de roadele pământului mamă. Ne alăturăm lor şi ne umplem mâinile şi sufletul de mulţimea şi frumuseţea narciselor şi a altor flori de pădure. 
  
Ne retragem uşor din pădure şi suntem uimiţi de mulţimea oamenilor care se afundau în pădure în căutarea frumuseţii, a liniştii, a libertăţii de a culege flori, de a fi fericiţi măcar pentru o clipă. 
  
Pe tăpşanul ce abia îl părăsiserăm, o mulţime de oameni în picioare sau aşezaţi pe iarbă se bucurau de spectacolul dat pe o scenă improvizată în aer liber de către elevii şcolii din localitate şi de grupuri de artişti amatori. 
  
Ne îndreptăm spre ieşire şi suntem uimiţi de coloana de maşini fără sfârşit ce se îndrepta înspre poiană şi mulţumiţi că am putut participa la o sărbătoare unică pe meleagurile acestui pământ în care omul s-a cufundat pentru o clipă în marea taină a naturii. 
  
Elena Trifan  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂRBĂTOAREA NARCISELOR, ŞERCAIA, JUD. BRAŞOV / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1241, Anul IV, 25 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!