CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

LANSARE ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMANI DE PE TOATE CONTINENTELE, COORD. ELISABETA IOSIF
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LANSARE – ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI DE PE TOATE CONTINENTELE - 2014,  
 
COORD. ELISABETA IOSIF  
 
Sâmbătă, 29 martie 2014, la Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti a avut loc lansarea „Antologiei scriitorilor români de pe toate continentele” publicată recent la Editura Cetatea Cărţii, sub coordonarea doamnei Elisabeta Iosif, poet, prozator, eseist, jurnalist.  
 
Cartea concepută ca un liant al românilor de pretutindeni, în cele 276 de pagini, după Prefaţa „Floare cu parfum de meridiane,” semnată de Victor Gh. Stan, conţine CV-urile şi creaţiile în versuri ale unui număr de 27 de poeţi: Adrian Botez, Adrian Erbiceanu, Al. Florin Ţene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ioniţă Mikesch, Cristina Ştefan, Elena Angheluţă Buzatu, Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucureşteanu, George Ioniţă, George Roca, Ioan Adrian Trifan, Lia Ruse, Liliana Petcu, Livia Ciupercă, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculiţă, Nicoleta Milea, Raveca Vlaşin, Sebastian Golomoz, Theodor Râpan, Titina Nica Ţene, Victor Gh. Stan, Victoriţa Duţu şi Virgil Ciucă şi creaţiile unui număr de 17 prozatori: Berthold Aberman, Cornelia Păun, Dumitru Negoiţă, Elena Adriana Răducan, Elena Buică, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucureşteanu, Gabriela Căluţiu Sonnenberg, George Roca, Ioan Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn, Magdalena Albu, Muguraş Maria Petrescu, Petru Ilie Birău, Tudor Petcu şi Veronica Balaj.  
 
Lansarea cărţii la Biblioteca „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti a fost concepută sub forma unui dialog între arte, printre participanţi aflându-se scriitori din ţară şi din străinătate, critici literari, actriţa Doina Ghiţescu, soprana Ana Ciubotariu, Formaţia „Celest”, cu Felicia Popescu – solistă şi chitară, Nicu Şandru - flaut.  
 
Cristina Ştefan s-a arătat încântată de revoluţia culturală manifestată în ţara noastră după 1990 şi, în mod deosebit, de explozia lirică la mediatizarea căreia a contribuit şi Internetul cu revistele sale online şi reţelele de socializare.  
 
A remarcat de asemenea diversitatea formelor de exprimare lirică de la vers clasic, poezii cu formă fixă, la poezie cu vers liber şi a apreciat efortul depus de doamna Elisabeta Iosif în realizarea acestei cărţi, calitatea selecţiei, a structurării materialului şi a corecturii.  
 
Victor Gh. Stan parafrazând un vechi proverb românesc a asemănat apariţia unei antologii cu săpatul fântânilor primăvara: „Dacă toamna se numără bobocii, primăvara se numără fântânile.”  
 
Fântânile sunt zidite primăvara, deoarece atunci este momentul când îţi dai seama de unde răsare izvorul, ceea ce presupune muncă, pricepre, har.  
 
După părerea dumnealui, doamna Elisabeta Iosif a venit cu o fântână de lumină într-un spaţiu şi un timp când ghioceii sunt oferiţi celor mai gingaşe flori, femeile.  
 
A apreciat calităţile de antolog ale doamnei Elisabeta Iosif, care având simţ de albină a ştiut să culeagă polenul de pe meridiane, cât şi faptul că în carte găseşti date biografice ale autorului, fraze care curg lin precum apa Argeşului cristalin, ca o lacrimă curată de floare sau ca un zâmbet.  
 
Consideră că la Biblioteca Metropolitană a fost sleită „Antologia scriitorilor români de pe toate continentele”, o carte reprezentativă pentru literatura română.  
 
Tot domnul Stan a prezentat revista „Clipe albastre” şi şi-a exprimat părerea că vom pleca în veşnicie cu marea mulţumire că am lăsat în urmă o lumină pentru neamul românesc, că am prelucrat nectarul de lumină într-o miere a luminii neamului.  
 
Virgil Ciucă a prezentat câteva aspecte ale devenirii sale poetice şi ale activităţii literare a românilor din diaspora şi le-a recomandat scriitorilor să fie mai curajoşi pentru rezolvarea problemelor ţării, deoarece în afară de poeţi trebuie să ne naştem şi luptători.  
 
Florin Grigoriu a asemănat viaţa scriitorilor cu nişte şine de cale ferată paralele care se întâlnesc din când în când prin intermediul creaţiilor şi, în mod deosebit, al antologiilor.  
 
S-a dovedit încrezător în revigorarea spirituală a poporului român asemănat cu grâul care semănat toamna, răsare an de an primăvara şi dă roadă vara.  
 
Victoriţa Duţu, poet şi pictor, a exprimat gânduri luminoase şi optimiste cu privire la viitorul spiritual al poporului român.  
 
Doamna Elisabeta Iosif le-a mulţumit tuturor scriitorilor care au colaborat la realizarea acestei antologii, celor care au contribuit la editarea cărţii: Constantin Vlaicu, editor şi tehnoredactare, George Roca, ilustraţia copertei, a prezentat revista „Cetatea lui Bucur” şi a citit o parte din mesajele online primite de la scriitori români din diaspora, prezenţi în paginile cărţii.  
 
Rostirea alocuţiunilor a alternat cu lectura unor poezii din carte de către actriţa Doina Ghiţescu, interpretarea de cântece pe versurile lui Grigore Vieru, Ion Minulescu, George Coşbuc, Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, de către Ana Ciubotariu, absolventă a Conservatorului Bucureşti şi de către Formaţia „Celest”.  
 
Poetul Ioan Adrian Trifan a recitat din propriile poezii.  
 
Activitatea literară de la Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu” a impresionat prin calitatea creaţiilor artistice, patosul rostirii, obiectivitatea interpretărilor, interferenţa artelor, delicateţea metaforică a discursurilor, reuşind să ne ofere adevărate clipe celeste, după cum spunea unul dintre vorbitori.  
 
La rândul nostru îi felicităm pe cei toţi care au contribuit la realizarea acestei cărţi, pe toţi cei care cu harul lor au contribuit la crearea unei atmosfere de profundă elevaţie artistică în timpul activităţii şi sperăm ca protagonista acestei întâlniri, „Antologia scriitorilor români de pe toate continentele”, să îşi găsească locul binemeritat în istoria literaturii române.  
 
Elena Trifan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
LANSARE ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMANI DE PE TOATE CONTINENTELE, COORD. ELISABETA IOSIF / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1186, Anul IV, 31 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!