CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

CU CURCANUL LA TÂRG
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

CU CURCANUL LA TÂRG  

 

 

 

Mă, fraţilor, bine-a zâs cine-a zâs, nu te potrivi muierii...Poale lungi şi minte scurtă, ce mai...Păi da, că Veta, nici una, nici două: “Du-te, Mărine, la târg să vinz’ curcanu’, să-l vinz’, zâce...Cu ce iai pe el, cu ce-om mai avea pe-aci, om face de-un porc...!”  

Bă, şi cum vă spusăi, era-ntr-o zâ de joi şi hop! şi io cu curcanu’ la rată. Îl băgai io bine, da’ vez’ el dădea cu ciocu-n paporniţă, vrea să ia aer adică, îl tufli cum putui mai bine şi trecui de control... Trecui...Vigilent şoferu’, da’ cu mine nu-i mearsă. Băgai curcanu’ la picioare şi tăcui mâlc. Şi bag’ samă de la o vreme l-ajunsă şi pe el obosala şi să linişti...curcanu’... Ba aţipi şi io niscai...  

Cum-necum, ajunsărăm la târg...Lume, să dai cu acu-n sus şi cădea-n cap de om, nu altceva....Că doar mai fusăi io la târg, da’ vez’, nu –n prag de sârbători...  

Mare bătaie de cap, fraţilor...Nevestii i-e uşor să dea comandă: „du-te...!” Că i-am şi zâs az’ primăvară să luăm unu’ de ţâţă să-l creştem noi şi să ni-l tăiem ca oamenii, da’ nu...A făcut ea socoteala şi-a ajuns la concluzia că e mai mare cheltuială să ţii porc decât să-l cumperi de gata...O fi, da’ ea unde e acuma...!? Că mă învârtesc ca o curcă beată, de uitai şi de ce veni...Noroc cu curcanu’, că dă cu ciocu’....Mă uitai io la preţuri ca să ştiu cât să cer, da’ mi să păru cam puţân...Ăia o fi având alte socoteli, îmi zâc, da’ mie, dupe mintea Vetii, trebuie să-mi iasă de-un porc...  

„Îu, Doamne ia-mă!”, sări o babă când îi spusăi preţu’. „Da’ ce, face ouă de aur?” „Nu, zâc io, numa’ dacă faci comandă...” „Cum vine aia!?” -nu se lăsă baba. „Aşa bine”, zâc io, de-o lăsai pe gânduri. O lăsai pe gânduri, auz’...  

Nu ştiu dacă trecură doauă ceasuri şi-ncepu să mă roadă la stomac. Şi mai venea şi-un miros de mici de să fi fost de lemn te-ar fi mişcat din loc, aşa că mă dresăi frumuşel cu freo doişpe mititei, ştii, pârpăliţi bine, şi cu freo patru beri-măsura mea-, de vândui curcanu’ cât ai zâce peşte...Păi ce crezi!? Ce face şi băutura, dom’le!? A fost lăsată şi ea cu un rost, m-auz’!? Căpătai o limbariţă de răsuna târgu’! De să uita lumea ca la urs la noi... Pe mult, pe puţân, îl măritai...Scăpai de-o grije...Mi-aduc de-aminte decât blogodoreala nevestii... de-acas’, în rest... Să fiţi iubiţi! La bună vedere!  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
CU CURCANUL LA TÂRG / Elena Neacşu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1213, Anul IV, 27 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Neacşu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Neacşu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!