CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

Elena BUICĂ - OAMENI DE LÂNGĂ NOI - MARIN SPÂNU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E bine uneori să privim la semenii noştri pentru a şti cam pe unde suntem pe scara valorilor omeneşti. Sunt oameni care ascund în făpturile lor adevărate comori, desluşite doar de cei care pot pătrunde mai în adâncul omenescului. Trăind cu simplitate în jurul nostru, firescul comportării îi aduce aproape de noi şi în goana vieţii, abia dacă mai avem timp să observăm valoarea lor. Dar de oamenii acestia avem atâta nevoie, pentru că sunt foarte rari.  
 
Am avut norocul să reîntâlnesc anul trecut un astfel de OM. Trecuse demult în lumea amintirilor cu o aura dată de patina vremii. Şi brusc a reînviat, mai viu decât putea mintea mea să priceapă. L-am vizitat la Comarnic pe fostul meu învăţător, MARIN SPÂNU, atunci intrat în cel de al 99-lea an de viaţă. Anul acesta, 2007, împlineşte 100! Dragi amintiri îi creaseră o icoană acestui dascăl şi mă gândeam cu emoţie înainte de întâlnire cum o fi lucrat dintele vremii. Când l-am întâlnit a fost o mare surpriză, aproape un mister în gradul cel mai înalt la care nu există nici o cheie pentru desluşirea lui. Inaintea mea se dezvăluia treptat un OM care ajunsese perfecţiunea de a trăi, atât cât omeneşte este posibil. Judecăţi de valoare izvorâte din adâncul comorilor de gândire erau scoase la iveală cu mare simplitate şi limpezime. Un om de o mare întelepciune mă purta în adâncurile înţelesurilor vieţii cu o deosebită prospeţime a gândirii, cu o mare adâncime a comorilor sufleteşti şi cu o seninătate cerească. Era o prezenţă blândă care degaja o căldură liniştitoare a cărei rostire şi împlinire începea şi se sfârşea cu acel farmec crepuscular al firescului. Nu puteai să crezi că face parte dintr-o lume aflată în amurg, poate astăzi chiar inexistentă.  
 
Este greu să explici în cuvinte rosturile intime care au făcut să existe aşa un OM. Poate neostoita iubire de carte, poate inchisoarea - o răstignire dureroasă - alături de Corneliu Coposu cu care a fost „coleg de cameră” la Canal, ori Petre Ţuţea, ori o întreagă suită de oameni cu totul remarcabili, aruncaţi în “groapa leilor”, poate profunda credinţă în Cel de Sus, poate firea cumptată, liniştea interioară, ori împăcarea cu viaţa, cu cele bune sau rele, sau poate toate la un loc au scos la iveală un dascal de succes în sensul clar al cuvântului, un model profesional şi moral de excepţie cu o mare capacitate de discernământ, valori cu care aproape încheie un secol. L-am întrebat care este secretul acestei longevităţi. Mi-a răspuns simplu: „Credinţa în Dumnezeu şi viaţa cumpătată. Am considerat că nu uzul, ci abuzul dăunează sănătăţii”.  
 
Eu cred că Dumnezeu l-a lăsat mai mult timp printre semenii lui ca să îi înveţe CUM SĂ TRĂIASCĂ. A trecut prin vremuri deosebit de grele, a petrecut doua războaie mondiale, şi fără să fie judecat, a fost supus diavoleştilor torturi ale închisorilor comuniste.  
- Ce v-a dat tăria să puteţi duce atâta nedreaptă suferinţă?  
- Credinţa în Dumnezeu şi cărţile aşa cum le păstram în minte. În închisoare, dacă nu ai această putere în credinţă, eşti un om terminat. Când era posibil recitam versuri pe şoptite şi învăţam limbi străine.  
- Cât de tare îi urâţi pe cei care v-au torturat?  
- La ce mi-ar folosi? Sunt vremuri trecute şi sper să nu mai revină niciodată.  
Mie aceste cuvinte îmi sunau: „Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!” Numai gândind astfel, ar fi putut avea atâta linişte şi lumină în suflet. Ba mai mult, cred că a văzut LUMINA DIVINĂ.  
 
Oamenii din Comarnic rostesc numele MARIN SPÂNU cu sfinţenie. I-au acordat titlul de „cetăţean de onoare” al Comarnicului. În ziarele locale au apărut mai multe articole despre personalitatea de excepţie a acestui OM. Ziaristul Ioan-Vasile Ciutacu, printre altele, nota: „asemenea oameni sunt sigle vii ale timpului răstignit în cruci şi comori. Aceste suferinţe le-au dat seninătatea atât de firească de pot atinge uşor cerul. Dar ce greu, e Doamne, până ‘se pune mâna' pe această stare de lumină deasupra tuturor lucrurilor! Numai cei îndelung încercaţi şi aleşi pot să păşească pe o asemenea treaptă ... ”  
 
Vie şi nepreţuită i-a rămas amintirea şi în comuna mea natală, Ţigăneşti–Teleorman, unde a fost dascăl ilustru până la arestarea sa în 1948. In anii `30 şi începutul anilor `40, rolul dascălului era acela de apostol luminator al satului, aşa cum îl ilustrează şi Goga în versurile lui. Foştii elevi îl păstrează în minte ca pe un „Domnu` Trandafir” al lui Sadoveanu, al timpurilor noastre. Sătenii i-au apreciat şi eforturile deosebite ca director al Căminului cultural. Neostoit, a pregătit serbările culturale în zilele de sărbători naţionale cu un fast impresionant. Înzestrat cu un deosebit simt muzical, a alcătuit şi condus corul mixt pe 4 voci, intrat în tradiţie „“admirabil mijloc de promovare a simţământului religios şi a producţiei populare româneşti” cum aprecia prefectul judeţului care i-a acordat nenumărate premii. A făcut turnee în multe localităţi, a participat la sărbătorile religioase la biserici cu răspunsurile la Sfânta Liturghie, a ţinut numeroase conferinţe, mai ales în timpul războiului, pentru a susţine moralul populaţiei şi pentru a informa despre mersul războiului (în timpul acela nu existau radiouri în comună), a colectat produse pentu front şi pentru moldovenii aflaţi în situaţie grea în urma secetei, ca să enumerăm doar câteva activităţi din lungul şir făcut cu mare dăruire şi pricepere. Şi astăzi oamenii murmură fragmente din cântecele de atunci „În poieniţă lângă plopi, vum-tra-ala, vum-tra-ala ... ” sau „Colo-n vale-n poieniţă/ Paşte calul lui Gheorghiţă ... ”  
 
Oamenii din Ţigăneşti şi din Comarnic, îl preţuiesc pentru că el este chipul unui DASCĂL şi al unui OM care reprezintă un MODEL şi e icoana unui SFÂNT. Trecut acum în cel de al 100-lea an al vieţii, stârneşte uimirea păstrării neştirbite a acestor valori. E bine să ne aruncăm privirea spre semenii noştri ca să ştim pe unde ne aflăm pe scara valorilor. Nu este niciodată prea târziu să fim ceea ce poate ar fi trebuit să ajungem demult. Poate că nici nu este atât de târziu pentru cadrele didactice de acum să recupereze ceva din demnitatea DASCĂLULUI de odinioară.  
-----------------------  
Nota: Eminentul dascăl Marin Spanu s-a stins din viaţă la vârsta de 102 ani, în anul 2009, dar lumina lui dăinuie.  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
ianuarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - OAMENI DE LÂNGĂ NOI - MARIN SPÂNU / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 755, Anul III, 24 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!