CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Elena BUICĂ - „CANDELA DE MONTREAL” - LA 15 ANI DE LA APARIŢIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
UN SPAŢIU CULTURAL ROMÂNESC DE PRESTIGIU  
  
Cu adieri de primavară românească în mijloc de martie, dar departe de ghioceii care-şi înalţă capul din pământul nostru strămoşesc, întâmpinăm cu scânteieri de primăvară în suflet cea de a 15-aniversare a existenţei „Candelei de Montreal”. Înainte de toate, “Candela de Montreal” e o bucurie a întâlnirii cu semenii noştri de-un neam, întâlnire în limba noastră strămoşească - o prelungire a lumii de acasă, dar şi promovarea culturii româneşti dincolo de hotarele ei. Aşadar, cum era firesc, “Candela de Montreal” a apărut din nevoia românilor-canadieni de a comunica şi a se informa. Astăzi nimeni nu se mai poate lipsi de presa care a căpătat în viaţa noastră un loc deosebit de important. Lectura presei, ca şi a cărţilor, au asupra noastră o putere imensă.  
  
Oricât am pretinde că părerile şi gândurile noastre sunt originale şi că ne aparţin în totalitate, ele nu sunt altceva decât rezultatul informaţiilor pe care le asimilăm şi apoi le prelucrăm în mod conştient din ceea ce am citit. De aceea prezenţa revistelor se va face simţită atâta cât va fi şi existenţa omului. Nu se poate imagina nici cultura noastră fără reviste literare care să ţină pas cu vremea şi, în acelaşi timp, să păstreze vie lumina aprinsă de înaintaşii noştri şi să răspundă nevoii de a comunica ceea ce simţim şi trăim într-o ţară în care trebuie să ne luptăm pentru adaptare şi pentru a ostoi dorul de ceea ce am lăsat în urmă, după ce am închis uşa după noi. “Candela de Montreal” ne sugerează, prin însuşi titlul ei, că pe astfel de daruri lasă să cadă lumina şi să intre în voie în inimile cititorilor. Nu pot să nu mărturisesc aici că am avut un motiv de a mă bucura în plus când am văzut că această lumină a căzut şi peste scrierile mele publicate alături de nume prestigioase, foşti şi prezenţi colaboratori ai revistei “Candela de Montreal” precum poetul George Filip, scriitorii Mircea Gheorghe, Florin Oncescu, Alexandru Cetăţeanu, Miruna Tarcău, Ortansa Tudor, Wladimir Paskievici, poeţii Dumitru Ichim, Mariana Gheorghe, Teodor Curpaş şi mulţi alţii. 
  
“Candela de Montreal”, aflată acum în strai de sărbătoare, e un dar minunat pe care ni-l face în fiecare lună colectivul redacţional condus de domnul Victor Roşca, prin efortul căruia a şi luat fiinţă acum 15 ani, în 1997. Sunt mulţi, sunt puţini cei 15 ani? Ţinând cont că sosirea emigranţilor în Canada doar cu un geamantan la care s-a adăugat apoi efortul nu tocmai uşor pentru adaptare şi înfiriparea rostului pentru traiul zilnic, preocuparea pentru a da fiinţă unei reviste în limba română, atârnă cu mult mai greu decât în situaţiile unei vieţi trăită după regulile de viaţă cunoscute.  
  
Pentru domnul Victor Roşca, înfiinţarea unei reviste la anii senectuţii - avea atunci 70 de ani - când alţii îşi aşternuseră un trai în linişte, fără niciun fel de bătaie de cap - a fost considerată ca o datorie de conştiinţă. Tot dumnealui semnează editorialul revistei cu vocaţia comunicării, aşa cum s-a reflectat şi în cele două cărţi scrise în ultimii ani "Moara lui Kalusek" şi "Experimentul Târgşor" publicate în renumita Editură Curtea Veche din Bucureşti. Pentru a da viaţă acestei reviste a avut de înfruntat multe obstacole, asemenea multor publicaţii care nu aduc un profit la propriu, ci doar unul pe plan spiritual. Apariţia ei a fost posibilă în întregime numai prin voluntariat, ca al domnului Marius Neaga, redactorul tehnic şi cu sprijinul financiar al centenarei Biserici Române Ortodoxe de Montreal, Buna Vestire şi al regretatului părinte Petre Popescu.  
  
Curând, “Candela de Montreal” a devenit un nume respectabil pentru cititorii români din Canada, ca şi pentru mulţi din ţară sau de pretutindeni prin sumarul său variat şi atrăgător, prin aspectul grafic, prin numele remarcabile care semnează articolele, comentariile, reportajele, creaţiile literare, informaţiile din toate domeniile, inclusiv Pagina Creştină, prin respectarea cu rigoare a normelor exprimării opiniilor şi de comunicare civilizată, raportate la etică şi morală, prin rolul său de formator de opinie. Astăzi, revista în format on-line sau pe suport de hârtie, este răspândită în bibliotecile naţionale ale Canadei, ale marilor oraşe universitare din România şi în unele oraşe din lume, iar pe viitor vor fi un însemnat izvor de informaţie pentru cei care vor să reconstituie o epocă literară sau istoria celei mai vechi comunităţi române din Quebec. Şi-a câştigat acest prestigiu pentru că revista nu face nici un fel de rabat de la calitate. Fiecare număr este tot mai reuşit, într-o continuă întrecere pentru autodepăşire şi, totodată, cu porţile deschise pentru a primi creatori diferiţi, cu mijloace de expresie diferite, cele noi încrucişându-se cu cele îndelung experimentate şi laolaltă formând acel rotund numit spirit românesc şi cultură de bună calitate.  
  
Revista „“Candela de Montreal”” este o dovadă a potenţialului românesc, de multe ori, pe nedrept, pus în umbră, e un bun prilej de înavuţire spirituală. Parcurgi lectura în mod foarte plăcut încât, odată ce începi s-o răsfoieşti, anevoie o laşi din mână, te laşi sedus de lumina calmă pe care o răspândeşte.  
  
Revista are viaţă, are puls şi cheamă în preajma ei colaboratorii. Această efervescenţă a făcut să se nască Cenaclul literar "Candela". Un alt merit al revistei este organizarea lansării cărţilor scrise de cei mai reputaţi scriitori canadieni de origine română, devenind un loc de întâlnire spirituală şi de comunicare afectivă, un loc de socializare cum se spune în Canada. Aici se fac schimburi de opinii şi se ia pulsul vieţii literare. 
  
O altă acţiune a redacţiei este începutul stabilirii unor punţi literare cu ţara prin intermediul unor tineri scriitori ca Daniela Gifu, Iuliana Onofrei, sau Elena Olariu şi poeta Daniela Voiculescu şi alţii. Cu prilejul acestei zile aniversare, 15 martie, urez stimaţilor cititori, colaboratorilor, colectivului redacţional, distinsului redactor sef, fondator al acestei prestigioase reviste, domnul Victor Roşca mult succes în continuare, sănătate, fericire, realizări deosebite pe plan publicistic, cultural şi personal, alături de tradiţionala urare strămoşească de La Mulţi Ani ! 
  
 
  
Elena BUICĂ 
  
Pickering, Toronto, Canada 
  
20 martie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - „CANDELA DE MONTREAL” - LA 15 ANI DE LA APARIŢIE / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 447, Anul II, 22 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!