CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  

Elena BUICĂ - SUFLETUL DIN IILE ROMÂNEŞTI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acest titlu a fost luat din vârful condeiului scriitoarei Milena Munteanu care mi-a comunicat că a făcut câteva însemnări despre întâlnirea românilor-canadieni din Toronto pentru a sărbători floarea vestimentaţiei portului nostru popular, inegalabile prin frumuseţe - iile pe care le numim cu atâta drag, iile "noastre" şi cum am spune în engleză: the wonderful Romanian blouses. Reflectând la frumuseţea acestui titlu, m-am trezit cu condeiul în mână, mai ales că am participat şi eu alături de un mare număr de români, dar şi canadieni sau alte naţionalităţi.  
 
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A IEI este fixată la data de 24 iunie, odată cu sărbătoarea numită Drăgaica, dar aceasta căzând într-o zi de marţi, a fost sărbătorită cu câteva zile mai înainte, sâmbată, 21 iunie. Am felicitat din adâncul inimii pe cei care au avut ideea şi puterea să îi dedice o zi din an acestei piese de bază a costumuui popular femeiesc, o piesă bine chibzuită, avînd croială, linii şi ornamente bine echilibrate.  
 
Acest Festival al iilor noastre dragi, a făcut să vibreze sala Muzeului de Textile din Toronto. Că s-a desfăşurat totul după un program bine pus la punct, intră aproape în firescul vieţii noastre de aici, sau că am fost bine primiţi şi ne-am simţit bine ca între ai noştri, asemenea neamurilor care se revăd doar cu prilejul unor evenimente mai deosebite, era de aşteptat. Când totul decurge firesc, nu se mai simte efortul care se ascunde în spatele acestuia şi rămâne să gustăm din plin doar frumuseţea şi emoţia clipei atât de repede trecătoare.  
 
Punând preţ pe efortul depus, aduc toată lauda şi calde felicitări tuturor persoanele care au trudit prin voluntariat pentru această reuşită, dar acum, eu fac un popas mai larg în cuvântul care oglindeşte SUFLETUL IILOR ROMÂNEŞTI.  
 
Am privit iile sau chiar costumele naţionale româneşti pe mese, pe manechine, în diverse filmări, fotografii, dar şi pe multe persoane prezente în costume care prin ţinută şi mişcare dădeau un plus de viaţă, un contur al identităţii şi spiritualităţii noastre şi un spor de frumuseţe şi de autenticitate. Îţi frământai degetele ca să le opreşti să nu le atingă, îţi venea să le săruţi cu inima şi sufletul în dorul de acasă, simţeai cum te apasa din interior, gata să dea navala afară mândria că faci parte dintr-un popor atât de înzestrat de Domnul. Cu un glas al emoţiilor ne venea să srigăm ca în gura mare: "Hei, oameni buni din lumea largă, priviţi aici, aceasta este adevărata faţă a Romaniei"! Privind exponatele, nu ştiai ce să admiri mai mult, migala cu care au fost cusute, sau frumuseţea şi imaginaţia care sparg zăgazurile timpului. Nu ştiai cum e mai bine, să-ţi potriveşti paşii pentru a sări dintr-o zonă geografică în alta, dintr-un prag al timpului la altul, alunecând în vremuri pierdute în vechime, sau să te laşi sedus de un grai interior născut din bogaţia de croieli, de culori, de motive inspirate din mediul înconjurator. Îmi plăcea să le privesc tăcând, ca să le ascult şi să le simt fiorul vieţii aşa cum a fost prins în ţesătura lor, capabil să trezească în cutele mai adânci ale inimii acea chemare a locului-icoană la care ne închinăm numindu-l ACASA. Cât am stat acolo, a fost neîntrerupt în noi un suflu de viaţă deosebit, o vibratie care ne scotea din platitudinea zilelor obişnuite.  
 
Adunată aici, această comoară de frumuseţi, mi-a trimis gândul spre înfrigurările înşurubate în noi la desprinderea de locurile dragi şi cum căutam alinarea în cuibul cald a ceva ce poartă esenţa românismului, comori ale folclorului. Alături de muzică şi fotografii, punem costumele populare, scumpătăţi multe primite de la bunii noştri, lucrate cu mâinile şi cu sufletul lor şi păstrate cu sfinţenie. Şi cu aceeaşi sfinţenie au fost aduse aici pentru a le scoate la lumină din când în când, asemenea zilei de astăzi. În graiul acestor vesminte, mie mi se părea că aud ca fond muzical naiul lui Zamfir, clarinetul lui Fărcaş, ţipuiturile oşenilor, tulnicele fetelor din Căpâlna, cântecele pline de viaţă şi cu vorbele rostite în graiul dulce moldovenesc. Mi se părea că văd costumaţia dragilor mei Căluşari în dansul clocotitor bărbătesc din Teleormanul meu natal sau din Oltenia. Auzeam graiul bihorenilor, al nanei Măriuţa, gazda mea din pragul tinereţelor mele vâlvorite, despre care am vorbit la această întâlnire, auzeam glasul oşenilor, al sibienilor, oltenilor, moldovenilor... Aceste costume au avut puterea să îmi amintească şi de alte lucruri măiestrite ieşite din mâinile care au îmbodobit veacuri de-a rândul locuinţele românilor, nu numai în interior, dar chiar începând cu poarta de intrare în curte şi mergând apoi spre realizarea bijuteriilor arhitectonice,vestitele biseici, devenite patrimoniu universal prin UNESCO.  
 
Plecând acasă, m-a urmărit forţa acestor piese vestimentare româneşti de a transmite o stare benefică şi reconfortantă. Sunt piese înzestrate cu puterea de a strecura tainic o armonie interioară şi o deosebită admiraţie pentru neopritele gânduri izvoditoare de frumuseţi inegalabile.  
 
Elena BUICĂ  
Toronto, Canada  
26 iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - SUFLETUL DIN IILE ROMÂNEŞTI / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1275, Anul IV, 28 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!