CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  

ESENŢE DE DESTIN ROMÂNESC: FRAŢII IACOB ŞI FLORIN OPREA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pe fraţii Oprea i-am cunoscut lucrând în casa noastră la nişte renovări. Iacob a venit primul. Priveam cum românul nostru – şi cu tot dragul îl numesc astfel –lucra cu toată fiinţa sa, absorbit şi concentrat, punându-şi priceperea şi mâinile la lucru. Înaintea mea se derula o adevărată poezie a mâinilor. Omul parcă lucra nu numai cu mâinile, ci cu întreaga lui fiinţă degajând o stare de bine, de mulţumire şi de încredere în ceea ce făcea. Avea în el o poftă de muncă înnăscută, naturală, izvorâtă din firea lui, desfăşurându-se cu o firească stare ce m-a trimis cu gândul la celulele noastre că, de fapt, ele asta fac chiar dinainte de a veni noi pe lume, muncesc pentru devenirea noastră ca oameni. Îmi plăcea să privesc acest om pe care nu numai munca îl deosebea de mulţi semeni, ci şi calităţile sale personale.  
 
Lucrările în casa noastră luând amploare, a venit să lucreze şi fratele lui, Florin. Par turnaţi după acelaşi tipar. Le priveam dăruirea în munca învăluită în nobleţe şi în aura sfinţeniei. Din prezenţa desprindeam ritmul vieţii dincolo de fapte. Degajau o poftă de viaţă molipsitoare. Dialogul lor despre lucrările la care erau implicaţi părea un duet plin de armonie. Munca le scotea în relief o frumuseţe interioară, o inteligenţă cuceritoare din care nu lipsea nici buna dispozitie. „A venit balaurul”, mă anunţa la sosire Iacob cu un umor care îi înflorea munca, făcâmd trimitere la una din glumele mele care îl amuzase. Îl rugasem să nu lase prea mult timp o spărtură mai mare în peretele camerei mele prin care lucra la o remediere la baie, deoarece pe acolo, în timpul nopţii, pot ieşi balauri.  
 
Mi-a plăcut la ei şi modul de gândire, ordinea clară în care îşi aşeazau principiile de viaţă: „Mi-a plăcut să fac o muncă la care să nu mă oblige nimeni să semnez o condică, nici să urmarească pas cu pas ce şi cum muncesc. Ce fac, vreau să fie perfect făcut fiindcă aşa îmi place mie, nu pentru că mă obligă cineva” mărturisea într-o zi Iacob. Le-am admirat inventivitatea, uşurinţa de a schimba punctul de vedere, originalitatea care garantează valoarea muncii creatoare. De câte ori veneau la lucru, trăiam bucuria zilei urmărindu-le lucrările şi povestind cu ei, căci viaţa lor include şi evenimente ieşite din comun, astăzi aproape greu de înţeles.  
 
Pe când erau în România, pe vremea comunismului, dezamăgiţi de neşansele şi nereuşitele din jur, goliţi de sensuri şi de speranţe, au hotărât să plece din ţară spărgând graniţele închise şi înfruntând absurdul în plenitudinea lui inegalabilă. „Am trecut de doua ori Dunărea înot, rememora Florin. Prima dată sârbii m-au trimis înapoi în ţară. Multe am pătimit atunci, dar n-am renunţat. Eram câţiva inşi hotarâţi să riscăm iarăşi. Ne-am suit într-un autobuz care avea un traseu fără staţionări pe malul Dunării. Am luat cu noi o femeie care a pretins că vomită şi a oprit autobuzul în locul potrivit pentru noi. Am ieşit afară şi ne-am aruncat în Dunare. Mi-a părut rău că nu toţi din acest grup au reuşit să sară din autobuz, deoarece călătorii au blocat calea de acces din dorinţa de a privi pe fereastră ce se întâmplă cu „fugarii".  
 
Au ales Canada ca ţară în care să se stabilească. La început, nu a fost uşor nici aici. Firea demnă, hotărâtă şi inteligenţa i-au slujit în mod strălucit să treacă peste şocul cultural, să se adapteze într-o ţară cu civilizaţie avansată. Treptat, fără mult zgomot, în modestie şi trudind fără răgaz, greutăţile, rănile şi înfrângerile temporare s-au transformat în biruinţă şi întreaga lor fiinţă a fremătat de bucuria încununării cu succes. Au reuşit să se reinventeze, să-şi pună în valoare capacitatea şi priceperea în muncă conform cerinţelor ţării adoptive cu forme de viaţă şi mentalitate atât de diferită de ţara natală. Au crezut în forţa lor, au crezut în mintea lor, în inteligenţa lor, au crezut nestrămutat în Dumnezeu şi au biruit, înscriindu-se pe o linie de viaţă lăudabilă.  
 
Asemenea multor români, ei şi-au înţeles menirea ce o au în viaţa pământeană. Sunt persoane a căror dăruire nu are graniţe, nu este vremelnică şi nu se poticneşte. Ei îşi duc misiunea până la capăt, dovedindu-le celor din jur că în sufletul lor există curaj, înţelepciune, dorinţe, speranţe, dar si capacitatea marilor împliniri.  
 
In aceste trăsături găsim matricea spiritului romanesc, trăsături care ne încălzesc sufletul la flacăra spiritului. Românii-şi poartă cu ei peste tot valorile. Hărnicia este averea cu care mulţi români au plecat din ţară şi nu e singura virtute care îi defineşte.  
 
Aceste trăsături au dat dreptul românilor de a păşi cu demnitate în lume şi aceasta se datorează şi faptului că în România au fost educaţi şi formaţi în spiritul muncii, al destoiniciei, al perseverenţei. Ajungând în vârful urcuşului străbatut cu atata efort de-a lungul anilor, acum, fraţii Oprea privesc de la înălţimea la care doar o viaţă plină de împliniri şi nu de puţine ori cu sacrificii ţi le poate aduce.  
 
Sunt oameni care şi-au asumat un drum în viaţă ca pe o misiune plină de sens profund, hotărâţi să demonstreze că şi românii pot sta cu demnitate alături de alte naţionalităţi şi dacă vrei, se poate să realizezi visul de viaţă în care ai crezut. Lumina acestor reuşite are şi umbra ei la gândul că vlaga poporului nostru se risipeşte în toate zările lumii pentru realizari făcute cu suferinţă românească. Esenţe de destin românesc sunt aruncate în lume pentru binele altor ţări.  
 
Dar dincolo de toate acestea, asemenea oameni mi-au hrănit sufletul cu faptele lor. Atingerea cu viaţa lor te face mai bogat sufleteşte. Sunt oameni buni care niciodată n-au ieşit din adâncul convingerilor lor, oameni cu puternic crez lăuntric, cu caractere puternice, care îşi poartă valorile morale cu simplitate şi aleasă modestie.  
 
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto  
aprilie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
ESENŢE DE DESTIN ROMÂNESC: FRAŢII IACOB ŞI FLORIN OPREA / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1222, Anul IV, 06 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!