CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

Elena Buică
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELENA BUICA 
  
Date biografice 
  
Mă numesc Elena Buică – semnând şi Buni, sunt cetăţean româno-canadian, locuiesc în localitatea Pickering, în imediata apropiere de Toronto. M-am născut la 3 ianuarie 1933, în comuna Ţigăneşti, judetul Teleorman. Am urmat cursurile şcolii primare în comuna natală, apoi Şcoala Normală “Ion Oteteleşanu” din localitatea Măgurele care s-a transferat la Bucureşti cu denumirea “Şcoala Pedagogică Nr. 2”. Am absolvit-o în anul 1952. Am urmat cursurile, Facultăţii de limba şi literatura română, la Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai, pe care am absolvit-o în anul 1964. Am lucrat cu pasiune ca profesoară până la pensionare, în anul 1988, în Oradea, Cluj şi Bucureşti. Am trăit intens pentru profesie, lectură, muzică, arte şi pentru călătorii 
  
Debutul literar l-am facut la 70 de ani la publicaţia “Observatorul” din Toronto cu o rubrică permanentă, începând din ianuarie, 2003. Scrierile mele s-au făcut cunoscute atat prin publicatiile revistelor on-line, Intermundus Media, (ARP), iniţiate de remarcabilul om de cultură Artur Silvestri, cât si printr-o intensă activitate de publicare în diferite reviste răspândite în lumea întreagă: Analize şi fapte, Ecoul, Epoca, Luceafărul românesc, Tânărul scriitor, Monitor cultural, Agora literară a Ligii Scriitorilor Români, Centru de Studii Etnografice (monografii locale), Semănătorul, Noua arhivă românească, O carte pe zi, Glas comun, Slova creştină, Cărticica românească de copii, Literatura în imagini, Universul cărţilor, Viaţa literară, Conexiuni Creştine Contemporane, Viaţa românească – Arad, Vatra veche – Tg. Mures, Pietrele Doamnei – Arges, Constelatii Diamantine, Literalia – Craiova, Familia Romana, Ideea Europeana, Climate, Citadela, Basarabia literară – Chişinău, Românii din jurul României – Chişinău, Moldova literară – Chişinău, Prier – oraşul Ştefan-Vodă din Republica Moldova, Clipa USA, Agero – Stuttgart, Germania, Romanian VIP – Dalas, Texas, USA, Romanian Global News – Canada, Candela de la Montreal – Canada, Atheneum – Canada, Destine literare – Montreal, Canada, Phoenix Magazine – Arizona, USA, Bruxeles mission –USA,Gândacul de Colorado, Clipa – USA, Saltmin – USA, Pagini româneşti – Noua Zeelandă, etc 
  
Deţin funcţiile:  
  
 Mesagerul,Toronto – redactor şef literar 
  
 Cetatea lui Bucur, revista Ligii Scriitorilor din România, Filiala Bucureşti – editor de specialitate  
  
 Starpress:româno-canadiano-american – colaborator permanent  
  
 Observatorul, Toronto, Canada – rubrică permanentă din anul 2003 
  
 Alternativa, Toronto, Canada – colaborator permanent 
  
 Faptu`divers, Toronto, Canada – colaborator permanent 
  
 Saltmin, USA – colaborator permanent 
  
CARTI APARUTE 
  
 „Crampeie de viata”, Editura FORUM, Bucureşti, 2005, editor prof. Ana Ispas 
  
 „Gand purtat de dor”, Editura FORUM, Bucureşti, 2006, editor prof.Ana Ispas. 
  
 „Prin sita vremii”, Editura ANAMAROL,Bucureşti, 2007,editor, scriitoarea Rodica Elena Lupu 
  
 „Oglindiri”, Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2009, editor, scriitoarea Rodica Elena Lupu.  
  
 „Luminişuri”, Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2011, editor, scriitoarea Rodica Elena Lupu. 
  
Prezentări ale cărţilor autoarei Elena Buică 
  
CRÂMPEIE DE VIAŢĂ 
  
Volumul „Crâmpeie de viaţă”cuprinde povestiri scurte, în care au fost depănate amintiri ale vieţii de dascăl, de părinte, de prieten, de om îndrăgostit de frumos. Sunt atât aspecte de viaţă din România, cât şi din Canada sau din alte părţi ale lumii. La baza scrierilor sale stă şi nevoia de confesiune şi de integrare în cadrul nou de viaţă, Canada, atât de diferit de cel din care a venit, Romania. A adăugat la acestea şi prezentarea unor scriitori români, aşa cum i-a simţit şi i-a îndrăgit. Într-o caldă confesiune, a prezentat însemnări pitoreşti despre locurile vizitate prin lumea largă. A adăugat şi câteva însemnări despre manifestările cultural-artistice ale românilor strămutaţi în Canada dornici să creeze ceva din climatul de “acasă”. 
  
A apărut la Editura FORUM, Bucureşti, 2005, editor prof. Ana Ispas 
  
GÂND PURTAT DE DOR 
  
„Gând purtat de dor” este un fel de cântec de leagan al copilăriei autoarei Elena Buică – Buni şi un remediu de a îmblânzi depărtarea, o sfidare a uitarii. Sunt rânduri închinate copilăriei petrecute în comuna sa natală, Ţigăneşti, din judeţul Teleorman. Prezintă comuna împletind date documentare, asemenea unei monografii, cu aspecte ale vieţii ţăranilor din timpul copilăriei. Remarcabil sunt prezentate acele vremuri când oamenii de brazdă trăiau după legea stăbună, când încă se mai armonizau cu pulsul cerului, iar lumea era mai aproape de cum o zidise Creatorul. Este o carte în care cititorul se poate reîntâlni cu propria copilărie, cu oamenii şi locurile natale, căci oriunde ar trăi omul, locul ivirii lui pe pământ rămâne răscolitor de drag. Fiecare om pleacă în lume cu ceea ce a împrumutat din locul unde s-a născut şi de la oamenii din mijlocul cărora s-a înalţat, aşa cum apa împrumută forma vasului în care este pusă. 
  
A apărut la Editura FORUM, Bucureşti, 2006, editor prof.Ana Ispas. 
  
PRIN SITA VREMII 
  
„Prin sita vremii” e o culegere de eseuri apărute în prestigioasa publicaţie “Observatorul” din Toronto, la care autoarea Elena Buică – Buni - semnează o rubrică permanentă cu acest titlu. Este o “nostimă” conversaţie despre lume, despre fapte reale, despre trăiri şi despre reacţia faţă de acestea, într-un plăcut stil metaforic, viu şi sugestiv.  
  
În afară de eseuri, autoarea a adăugat şi însemnările despre câţiva scriitori români îndrăgiţi şi intraţi în patrimoniul nostru de suflet, scriitori pentru care putem sta cu capul sus în lume. A mai adăugat şi însemnări despre călătoriile prin locuri exotice şi pline de pitoresc. Sunt note de calatorie trecute prin propria-i viziune si sensibilitate, presărate cu umor si cu unele elemente de neprevăzut.  
  
Sunt scrieri cu tendinţă de iluminare izbăvitoare. În carte se împleteşte ineditul cu autenticitatea şi fiecare relatare poartă parfumul vremii la care se referă. E remarcabilă amprenta sensibilităţii autoarei şi chiar o anumită putere de seducţie, oferind cititorului o agreabilă şi îndreptăţită satisfacţie.  
  
A aparut la Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2007, editor, scriitoarea Rodica Elena Lupu 
  
OGLINDIRI  
  
Volumul „Oglindiri” pastreaza nota caracteristica a celorlalte volume, scrisul ca o adevarata risipa a vietii interioare pentru a obtine biruinţa luminii clipei trecatoare. Adună între coperte eseuri, memorialistică, impresii din călătorii, note de lectură şi câteva epigrame, toate acestea publicate în mai multe reviste. Şi în acest volum, ca şi în cele anterioare, sunt surprinse acele clipe trecătoare ale vieţii care pot să proiecteze lumini în colţuri obscure din suflet, să vorbească despre multitudinea diversă şi expresivitatea unor nuanţe ascunse, ignorate, destrămate în scurgerea timpului. Sunt scrieri în care lirismul are ca scop mesajul afectiv, care cuprind bucurii înălţătoare sau tristeţi tulburatoare, speranţe înaripate sau zboruri frânte, satisfacţiile şi durerile adaptării într-o lume foarte diferită faţă de cea din care a venit. 
  
A apărut la Editura ANAMAROL, Bucureşti, 2009, editor, scriitoarea Rodica Elena Lupu. 
  
LUMINIŞURI 
  
A cincea carte de amintiri, „Luminişuri” este o alcătuire de însemnări, dialoguri cu oameni dragi, eseuri, exegeze, portrete şi întâmplări de pretutindeni, pe scurt – scrieri, “un tumult de trăiri”. Sunt multe amintiri, o dovada peremptorie că omul îşi poartă patria în buzunarul de la piept, oriunde s-ar duce, ca pe o insignă. Ca si in cartile precedente, amintirile – adevarat altar in care s-au depozitat trairile sale – sunt odovada ca autoarea se simte legata de ceea ce a fost si de lumea atat de diversa din care si-a inchegat propriile concepte despre viata.  
  
________________________________________ 
  
Lucrări în colaborare  
  
Colaborare la volumul „Mărturisiri de credinţă literară” sub îngrijirea lui Artur Silvestri – Carpathia Press – 2008; „In memoriam, Artur Silvestri”, anul IV, nr.11-12 (46-47), decembrie, 2008; colaborare „In memoriam, Artur Silvestri”, colecţie iniţiată şi îngrijită de Mariana Brăescu Silvestri, executată la C.N.I. „Coresi” S.A. in 2009, Bucureşti, „Agora Literara”, Cluj-Napoca. 
  
Referinţe critice în periodice sau în volume (fragmente) 
  
“Omenescul întregilor scrieri ale Elenei Buică, pledoaria pentru a cultiva valorile morale, bucuria descoperirii ineditului, a acelor “noutăţi” vechi de cand e lumea, limbajul colorat şi viu, fac din volumul “Crâmpeie de viaţă” o carte pe care nu poţi să o laşi din mână până la ultima pagină, iar atunci când, cu regret ai închis-o, dintre rânduri îi simţi chemarea de a reveni în lumea cuprinsă între coperţile ei. Este o carte care te seduce pentru totdeauna prin grandoarea savanta, prin umorul nesecat, prin punerea in valoare a amanuntului semnificativ, plin de surprize, prin farmecul expresiei si prin umanismul adanc al valorilor permanente”  
  
Prof. Dr. Ştefan Cristea – Bucureşti  
  
A apărut în “Observatorul”- Toronto si pe coperta a patra a volumului “Crampeie de viata” (2005) 
  
“Asemenea pictorului ce, dupa o îndelungată exersare în peisagistică, schită de atitudine şi portret, îşi îndeamnă penelul spre tabloul de ansamblu cu multe personaje şi elevate efecte coloristice, autoarea monografiei Ţigăneştiului “Gînd purtat de dor” şi-a probat vocaţia şi tenacitatea. Ea a trecut de la cronica memorialistă la fresca evocatoare, obiectul monografiei, peisajul, faptele şi oamenii de ieri şi de azi din satul său natal, adevarate crâmpeie de viaţă trăite, fapte ştiute, oameni cunoscuţi, dar şi documentarea riguroasă pentru trecut şi cea adusă la zi prin întâlniri şi discuţii recente cu lumea satului. 
  
Un gir al credibilităţii, dar mai ales un permanent flux de curiozitate şi interes pentru autoarea Elena Buică, printr-o abilă directionare de substrat, îşi propune să răspundă unei întrebări majore: Spre ce se mai îndreaptă şi care este viitotorul satului românesc atat de ruinat de trecutul său comunist?” 
  
Stelian I. Constantin - regizor şi scriitor 
  
“Observatorul” Toronto (2006) 
  
"E o scriitoare prolifică, premiată de doua ori de revista noastră. Scrie ca şi când ar vrea să recupereze anii pierduţi pentru ceea ce şi-ar fi dorit să spună în scris. Scrierile acestea sunt o picatură vie de cultură românească în lumea canadiană. 
  
Ascultându-şi porunca tainică, scrierile sale au devenit un depozitar de amintiri, de memorie spirituală, de credinţă în puterile vieţii din care transpare dorinţa de a regăsi nobleţea relaţiilor interumane. Face drumul înăuntru şi înafara noastră prin meditaţii livreşti înviorate uneori de spiritul ludic. Limbajul viu şi colorat face din scrierile sale o plăcută lectură, nu de puţine ori întrerupând-o pentru a continua cu propriile noastre gânduri". 
  
Dumitru-Puiu Popescu - Director Editor al Revistei "Observatorul"Toronto 
  
A apărut pe coperta a patra a volumului “Prin sita vremii” ( 2007) 
  
„Deşi planul cotidian al Elenei se află în Canada, iar planul sentimental melancolic este fixat în perimetrul teleormănean al Ţigăneştilor, reuşeşte să îşi exprime tumultul interior, prin similitudinea cu puritatea picăturii, care izvorăşte prin vechimea seculară a unui zid mânăstiresc din România ... Ploaia, soarele, şi toate ale vieţii, au îngălbenit marmura albă a vârstei, iscând acel sentiment viu, meditativ, cu trecere prin profunzimea amurgului, ce cuprinde treptat malul împădurit al unei ape curgătoare căci, iată ce ne dezvăluie, explorându-şi propriile adâncimi sufleteşti”: 
  
„Trăiesc de zece ani în Canada, şi poate că unii m-ar întreba: < de ce nu îţi vezi de zilele care ţi-au mai rămas de trăit, şi te întorci mereu la ce ai lăsat în urmă?> Dar aş putea? Orice aş face, tot nu pot să smulg şi rădăcinile din locul de unde mi-a fost dat să mă înalţ în lume.” (Crâmpeie de viaţă canadiană, p. 14) 
  
CRISTIAN NEAGU – critic literar 
  
A aparut in “Cetatea lui Bucur” Bucuresti -2009  
  
ALTE REFERINTE CRITICE : 
  
Constantim Miu, in Observatorul, 
  
Cristian Neagu in Cetatea lui Bucur 
  
Elena Armenescu in Cetatea lui Bucur, Luceafarul,  
  
Cezarina Adamescu in publicatiile Intermundus Media 
  
Victor Stoleru in Observatorul 
  
Stefania Popescu in Observatorul 
  
Silvestru Moraru in Observatorul 
  
Eugen Verman in Ziarul de Bacau 
  
Nicolae Simulescu in Observatorul 
  
Gabriela Calutiu-Sonnengerg, in Observatorul, ARP :Punte peste varsta, , Ecoul, Centru de studii Ednogeafice (monografii locale), Noua ahiva Romaneasca, Noi Dacii, Star Press International  
  
George Filip- Montreal – Canada in Cetatea lui Bucur 
  
Geo Calugaru 
  
Paula Romanescu 
  
Literatura in imagini (ARP)  
  
PREMII 
  
Am primit doua premii din partea revistei „Observatorul” din Toronto, unul în decembrie, 2005, PREMIUL SPECIAL pentru TALENT, PERSEVERENTA si PROMOVAREA LITERATURII ROMÂNE şi altul în ianuarie, 2007, pentru PROMOVAREA TRADIŢIILOR ROMÂNEŞTI. 
  
________________________________________ 
  
DESPRE SCRIERILE MELE 
  
În scrierile mele mi-am deschis sufletul şi lumea poate să umble slobodă prin el. Am scris ca să intru în conversaţie cu cititorii care se vor apleca asupra scrierilor mele. Am in minte prietenii cărora mă adresez, dar şi pe cititorii care au puncte de vedere diferite de ale mele, căci, într-un anume fel, şi ei mă stârnesc pe mine. Nu este bucurie dacă nu o împărtăşeşti cu cei cărora te-ai adresat, chiar dacă nu exista întotdeauna acord. Cartea isi implineste rostul numai daca ajunge la cititor. Numai atunci este deplina ei finalizare, când autorul colaborează lăuntric şi intim, într-un discurs interior cu cititorul. Îi am în vedere chiar şi pe acei prieteni care s-au înălţat în lumea seninului deplin, fiindcă şi cu ei pot comunica într-un anume fel. Nu există nicio oprelişte a gândului înalţat pânã la ei şi acele gândurile trimise lor se întorc la mine cu un răspuns, ca un ecou, conform firii lor pământene de odinioară. Cuvintele sunt pentru mine un fel de scară pe care pot urca oricât de sus, sau în viitor, pot coborî chiar şi până în adâncurile tăinuite ale sufletului nostru. 
  
Scriu din nevoia de iubire, să mă leg de lume, să-mi prelungesc prezenţa printre oamenii din viitor, o fragilă mărturie că am existat. Prin scris mi se pare mai largă dimensiunea interioară. E o bucurie intelectuală pe care doresc să o transmit, dar şi pentru a face creierului o gimnastică de întreţinere. Scriu şi pentru a retrăi momentele deosebite din viaţa mea, privite şi cernute acum prin sita vremii. Retrăirile aşternute pe hârtie sunt pentru mine un fel de joacă a minţii făcută cu bucurie, deşi nu tocmai uşoară, dar îmi place fiindcă este stimulatoare şi generează energii creatoare. Mă încântă puterea muzicală a cuvintelor şi a imaginilor create prin cuvinte. E un exerciţiu al puterii de a mă transfera, de a crea armonie din cuvinte, de a le da viaţã şi culoare. 
  
Prin scrierile mele adie uneori, fie un duh arhaic, semn de preţuire al strămoşilor noştri, fie câte o pală de romantism, chiar dacă astăzi se scrie după alte rosturi. Trăim prea trepidant într-o lume a reclamelor ostentative, prea sufocaţi între zidurile betonului şi ale sticlei care sting treptat umanismul din noi, iar tehnologia comunicării mai mult ne însingurează şi ne sărăceşte trăirea interioară. Dacă nu m-am scuturat total de romantism, este şi din convingerea că romantismul înnobilează, umanizează, apropie mai mult oamenii între ei, dă aripi minţii şi sufletului, dă speranţe, încântă, dă frumuseţe înfloririi florilor, înfrunzirii frunzelor, şoptitului şoaptelor, sunetului cântecelor de care fiecare suntem însetaţi, ne dă vibraţia caldă a nostalgiei, chiar dacă nu vrem să arătăm. În fiecare din noi stăruie peste timp urme de parfum, de cuvinte nerostite, de amintiri de spus în singurătate, de şoapte abia îngânate. Dumnezeu ne-a dat şi această mare minune, amintirea. Nimeni şi niciodată nu-şi scoate din minte amintirile scumpe şi dragi, adevărate comori de trăiri care înseamnă frumosul, iubirea, fiinţa, viaţa, adică totul. 
  
Elena Buică – Buni 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Elena Buică / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 206, Anul I, 25 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!