CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Elegii pe Tabla de Şah
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Elegii pe Tabla de Şah 
  
Privirile îmi urmăresc insistent fascinanta tablă de şah. Cu cât o privesc mai mult, cu atât îmi pare că ea, tabla de şah, este cu totul ieşită din uzul comun. Ticăitul ceasului de control mă hipnotizează. 
  
Îmi pare că tabla de şah e colorată feeric. Unele pătrate sunt albastre, precum cerul Bucovinei sau apa Dunării dintr-un vals vienez. Celelalte pătrate sunt verzi, precum vara iarba din insulele nordice sau pădurile de mesteacăn din stepele ruseşti. 
  
Tabla de şah e magică, aşa cum, de altfel, sunt şi piesele de pe ea. Jocul fantastic al luminilor mă face să văd pătratele albastre ca pe nişte lacuri misterioase într-o salbă de fiorduri în care plutesc, precum nişte gondole elegante, turnurile şi nebunii. Iar pătratele verzi apar ca nişte insule înconjurate de strâmtori şi lacuri. Pe insulele verzi îmi pare că răsar castele fantastice, iar ramurele sălciilor pletoase se apleacă până spre luciul apei. 
  
Nu e netedă tabla mea de şah. Unele pătrate sunt situate la mare înălţime, ca nişte piscuri de munte. Altele sunt prăbuşite în adâncuri, ca nişte abisuri. Unele pătrate sunt mici, ca nişte loturi de grădini ale pensionarilor de la oraş. În timp ce altele sunt ca nişte moşii întinse, în jurul cărora regii îşi fac planuri strategice. 
  
De acolo, de pe înălţimea unui pătrat, o privire agilă şi aprigă a unui nebun advers urmăreşte intens mişcarea pieselor mele! Mă tem de privirea lui! De aceea stau ascuns mai tot timpul în spatele calului meu! 
  
Trebuie să veghez pionii mei, pe care-i sfătuiesc mereu să nu se aventureze prea mult de acasă, momiţi cumva de ceva anume în pădurile de variante adânci şi înfricoşătoare. Mi-e frică să nu-mi pierd pionii, ei sunt sufletul jocului de şah. Ori să nu cadă în acele capcane de genune din faţa poziţiei inamicului. Căci acolo, de partea adversă, sunt nişte zmei, de fapt nişte cai fioroşi, gata-gata să-mi înghită toţi pionii!... 
  
Însă pionii mei, copiii mei de suflet, nu mă ascultă: cu toţii se îndepărtează de zidul castelului meu, ajung până aproape de tabăra adversă unde sunt de îndată capturţi şi răpuşi cu cruzime. Rămân aproape singur, într-un câmp primejdios. Căci şi regina mea tocmai a fost ademenită într-o capcană şi s-a prăpădit! 
  
Văd piesele grele adverse zburdând în jurul meu, ameninţându-mă de peste tot. Doar turnurile mele mai luptă din răsputeri. De la un timp însă, pier şi ele, căzute la datorie. 
  
Simt că sfârşitul mi se apropie. Mai am însă un gând, doar unul: să părăsesc poziţia de siguranţă şi să apar eroic, prin surpriză, în mijlocul tablei. De acolo, săltând din pătrat în pătrat, să ajung la acel colţ de tablă unde regele advers cam moţăie, prea sigur pe el şi pe armata sa, deşi în realitate numai regina lui domneşte cu autoritate. Ea este regina şahului programat! 
  
Ah, cerule îndurător! Am şi văzut-o! Ce splendid arată! Acum pot să trec resemnat pe marginea tablei şi să aştept liniştit sfârşitul partidei. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Elegii pe Tabla de Şah / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1123, Anul IV, 27 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!