CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Document >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 686 din 16 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

EFTELING, ŢĂRILE DE JOS, UN PARC DE DISTRACŢII CAMPION
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În urmă cu câţiva ani, am primit pe e-mail de la o bună prietenă a mea ce locuieşte departe de România, o prezentare Power Point (PPS) înfăţişând picturile cunoscutului artist plastic flamand Anton Franciscus Pieck (19 aprilie 1895 - 24 noiembrie 1987).  

Imediat ce am deschis acea prezentare, pe dinaintea ochilor mei au început să se perinde ca într-un carusel, însoţite de o muzică veselă de flaşnetă electronică, imagini zugrăvind o lume nostalgică, de basm, ce îmi aducea în amintire cărţile de poveşti ale copilăriei. De altfel, picturile lui Pieck sunt foarte populare, fiind folosite ca ilustraţii în cărţile de basme, pe felicitările de Crăciun şi pe calendare. Mai mult, desenele sale au prins viaţă, încântând de-a lungul anilor copii, părinţi şi bunici, în renumitul parc tematic de distracţii Efteling.  

În Pădurea Basmelor, la Efteling  

Efteling, aflat în oraşul Kaatsheuvel, Brabantul de Nord, în Ţările de Jos, este cel mai mare parc tematic de distracţii din Benelux, putând fi comparat cu Grădinile Tivoli din Copenhaga, Danemarca şi Disneyland Paris. Deschis tot anul, acesta prezintă numeroase atracţii, printre care Pădurea Basmelor (Het Sprookjesbos) - proiectată chiar de Anton Pieck, care este şi unul dintre cei trei întemeietori ai parcului - trenuleţul copiilor, diorama, castelul bântuit (Het Spookslot), Villa Volta, Pagoda Zburătoare, Gondoletta, Piaţa Anton Pieck etc.  

Parcul Efteling şi Pădurea Basmelor au fost inaugurate pe 31 mai 1952. În acel moment, Pădurea Basmelor găzduia aproximativ zece poveşti diferite, toate fiind transpuse în realitate pe baza desenelor originale realizate de Anton Pieck. Alături de acesta, ceilalţi doi fondatori ai parcului Efteling au fost R.J.Th. van der Heijden şi producătorul de film olandez Peter Reijnders, care a îmbogăţit parcul cu lumini şi efecte sonore. Totuşi, stilul ilustraţiilor lui Pieck, oarecum sumbru şi întunecat, dar romantic şi nostalgic, rămâne baza tematică pe care parcul s-a extins de-a lungul anilor.  

Efteling, un parc de distracţii de succes  

Dovedindu-se a fi chiar de la deschidere un succes enorm (în anul 1952 parcul a primit 240.000 de vizitatori), Efteling este şi unul dintre cele mai vechi parcuri tematice din lume. Aşa cum a fost gândit iniţial, parcul li se adresa copiilor, aducând mai aproape de ei lumea basmelor, însă în prezent prin varietatea mijloacelor de agrement, Efteling oferă distracţie şi relaxare pentru orice vârstă.  

În cei 60 de ani de existenţă, Efteling a evoluat de la un parc natural, cu loc de joacă şi o pădure cu temă de basm, la un parc de distracţii obişnuit. Întinzându-se pe o suprafaţă de 650.000 m², de două ori mai mare decât Disneyland Park din California, Efteling include parcul propriu-zis, hotelul Efteling de patru stele (1992), un teren de golf (1995) şi un teatru. În 2009, ia fiinţă noul parc de vacanţă, oferind cazare în vile, o atracţie în plus ce aduce în acel an patru milioane de vizitatori la Efteling, devenit astfel, cea mai populară destinaţie turistică. Cu un asemena aflux de oaspeţi, Efteling se află în topul parcurilor tematice europene, imediat după parcurile Disney din Franţa şi parcul Europa din Germania.  

Pini, flori şi lumini de Crăciun la Efteling  

Renumit pentru atenţia substanţială acordată detaliilor, pentru atmosfera sa verde, dar şi pentru macabrul anumitor locuri de distracţie, Efteling a fost construit într-o zonă mai degrabă rurală, cu o vegetaţie bogată, în mijlocul unei păduri în care abundă pinii, fiind presărat cu iazuri şi grădini mari, cu mii de flori, întreţinute de o armată de grădinari. Şi din acest punct de vedere, Efteling este diferit faţă de celelalte parcuri tematice din lume.  

În anotimpul rece, parcul primeşte un plus de strălucire, ce atinge apogeul în perioada Crăciunului, datorită miilor de lumini plasate pretutindeni, astfel că « Iarna Efteling » (care începe pe 10 noiembrie şi se încheie pe 5 februarie), a ajuns să fie tot mai populară.  

O altă atracţie a parcului, de data aceasta culinară, sunt poffertjes autentice din Ţările de Jos. Acestea sunt clătite foarte mici, servite cu unt şi zahăr şi se pot mânca la Poffertje Het.  

Fata Morgana, Pagoda zburătoare şi Regele Troll  

Însă succesul de care parcul s-a bucurat dintotdeauna nu se datorează în exclusivitate spaţiilor verzi şi grădinilor ce îl împodobesc, ci şi proiectelor şi arhitecturii sale de înaltă calitate. În acest scop, atunci când a fost solicitat să realizeze poveştile pentru parc, Anton Pieck s-a asigurat că nu se vor utiliza materiale de construcţie ieftine, din plastic sau din beton.  

Pieck a lucrat pentru Efteling până la mijlocul anilor ‘70, după aceea predându-i funcţia de designer-şef pe care o deţinea, mai tânărului Ton van de Ven, unul dintre colaboratorii săi. Castelul bântuit, deschis în 1978, a fost conceput în întregime de către acesta. În 1986, van de Ven dăruieşte parcului o nouă atracţie – Fata Morgana. Şi tot în acelaşi an, Efteling revine la începuturile sale de basm, însă de data aceasta într-un stil modern, odată cu apariţia Oraşului Interzis. Vizitatorii au în sfârşit, ocazia să facă o plimbare cu barca prin lumea mistică a Orientului din “1001 de nopţi”.  

Tot acum, îşi ia zborul Pagoda, care le oferă oaspeţilor de la Efteling o vedere aeriană panoramică asupra parcului, de la 45 de metri înălţime, pentru ca în 1987, la Efteling să îşi facă apariţia o nouă creaţie a lui Van de Ven: Regele Troll. Numeroasele sale proiecte de succes de la Efteling i-au adus lui Ton Van de Venfaima de cel mai bun "imaginer" din lume, după Walt Disney. Van de Ven îşi încheie activitatea la parcul tematic Efteling în 2002, când se retrage la pensie.  

Premii pentru Efteling  

În 1971, Efteling a fost primul parc tematic care a primit distincţia Pomme d'Or - cel mai mare premiu din industria turistică europeană - ca recunoaştere a eforturilor de promovare şi creştere a nivelului turismului din Europa. În 1992, parcului i s-a acordat premiul IAAPA pentru cel mai bun parc tematic din lume.  

Un adevărat paradis sub cerul liber, Efteling este unul din locurile ideale pentru plimbare, distracţie şi odihnă. În vacanţă sau într-o simplă ieşire de weekend, la Efteling nimeni nu se plictiseşte: culoare, bună-dispoziţie, optimism, toate se regăsesc în această lume de basm, ce începe cu “A fost odată ca niciodată”...  

Corina Diamanta Lupu  

Bucureşti  

16 noiembrie 2012  

Referinţă Bibliografică:
EFTELING, ŢĂRILE DE JOS, UN PARC DE DISTRACŢII CAMPION / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 686, Anul II, 16 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!