CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Ecou la o aniversare - Andrei Dumbraveanu 60
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ECOU LA O ANIVERSARE – ANDREI DUMBRĂVEANU 60 
  
Când un profesor universitar împlineşte 60 de ani, în mentalitatea comună se spune că e vorba de senectute, nu însă şi în cazul lui Andrei DUMBRĂVEANU, prietenul meu şi al nostru parcă de-o viaţă din Chişinău, căci parafrazând latinescul “Non omnis moriar”, el se aplică şi vârstei – nu toţi îmbătrânesc. Când, l-am ascultat la o conferinţă la Iaşi pe academicianul G. Bulgăr afirmând că pentru un intelectual abia după 60 de ani vine creaţia matură şi profundă, am rămas destul de contrariat. Mai târziu am înţeles că intelectualitatea este o formă de vitalitate care rodeşte uimitor la cifre mari. Şi ce altă probă de fidelitate şi de valoare a scrisului este mai plenară la un universitar de valoarea lui Andrei decât a depune mărturie despre lumea şi evenimente pe care le-a traversat ca martor ori actor pe scena lumii ce i-a fost date. La un moment dat pierdem prezenţa fizică a celor iubiţi, valoroşi şi geniali pe care, chiar dacă i-am vrea mereu în preajma noastră, nu-i mai putem avea aproape şi nici beneficia de prezenţa lor fizică, de cuvintele şi de privirea lor. Căci personalitatea e un fenomen de câmp ce operează cu distanţa. Când celebritatea devansează limitele persoanei fizice, le amplifică pe cele spirituale, absorbind persoana într-o fenomenalitate vie de tip cultural şi spiritual care activează şi radiază pe distanţe mari. Personalitatea e în fond un câmp magnetic şi energetic generat de fiinţa creatoare ce se disipează într-un areal ce se măsoară de la dimensiuni imediate, regionale, până la cele continentale şi globale. Nu vorbim cu autorul ci cu ori despre cărţile şi ideile lui, despre opiniile transmise prin scris ori prin imaginea lui publică, în declaraţii de presă, în profesiuni de credinţă, în reportaje şi emisiuni tv etc. Ne delectăm la distanţă de sute de km, cu bunul cultural ce a devenit personalitatea sa.  
  
Sensibil, interiorizat, profund şi de-o excepţională acuitate intelectuală – copilul ai cărui ochi filmau atent tot ce vedea, depozita în sine ce-l tulbura şi-l înfricoşa, născut într-o dată cu adânci semnificaţii cel puţin pentru noi românii, 24 ianuarie, a devenit un intelectual-reper care nu şi-a negociat opiniile, nici adevărurile pe care i le-a livrat realitatea, ci a înfruntat în felul său, un real nu tocmai familiar şi ocrotitor. Scene, chipuri, evenimente memorabile, înmagazinate în sufletul de copil au fost restituite apoi în articole, cuvântări, apariţii televizate, la orele de curs. Articolele sale sunt diagnoze ale obsedantelor decenii parcurse. Absolvă mai întâi Institutul Politehnic ‘'Serghei Lazo'' din Chişinău, iar în 1984 cursurile postuniversitare în jurnalism. Este conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova, iar din 1999 doctor în sociologie, specializarea ecologie socială şi umană, domeniu din care l-am auzit des cuvântând. Puţin ştiu că este cofondator al mişcării ecologiste din ţara soră-Republica Moldova, dar şi conducător de proiecte ecologiste finanţate de Centrul de Mediu REC Moldova, Fondul Ecologic Naţional, USAID, Ambasada Olandei în Kiev. Este laureat al Premiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi al Concursului republican ‘'Ecofolc film'', iar în 1998 al Concursului Internaţional de programe radio, TV pentru statele CSI şi Mongolia Kiev. Să nu omitem cariera sa didactică de excepţie, desfăşurată atât la Chişinău, căt şi la Universitatea Apollonia Iaşi, dar şi vocaţia de lider al Ligii Culturale Pentru Unitatea Românilor De Pretutindeni, de la manifestările căreia, de multe ori iniţiate personal, n-a prea absentat. 
  
Iată la ce bun cartea, lectura, profesorii universitari: campioni ai adevărului, ei sunt de fapt campionii vieţii. Învăţământul bun e o formă de terapie a socialului, de perpetuare a valorilor pe care politicul, puterea, diplomaţia chiar, businessul le ratează frecvent. Oameni ai Cetăţii precum Andrei DUMBRĂVEANU pun degetul pe răni dureroase, diagnozează patologii ce-ameninţă sănătatea socialului, a naţiei, a etniei. Jurnalismul activ nu se dezminte, oricât de dificil traseul lui, nu dă îndărăt, nu se ascunde, ci înfruntă realul depistând formele de alterare ce ameninţă fiinţa şi lumea. Ca un veritabil medic psihiatru, OMUL ANDREI DUMBRĂVEANU îşi continuă diagnoza sa asupra lumii noastre şi în prezent. 
  
La ceas aniversar, LA MULŢI ANI, frate Andrei! 
  
Cu plecăciune, 
  
Pompiliu COMŞA  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ecou la o aniversare - Andrei Dumbraveanu 60 / Pompiliu Comsa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1118, Anul IV, 22 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Pompiliu Comsa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Pompiliu Comsa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!