CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Echilibrul vieţii – bucuria de a dărui şi de a primi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Maica Tereza, fondatoarea ordinului “Misionarele Carităţii”, unul din oamenii providenţiali ai secolului XX, afirma că nu contează cât de mult dăruim, ci câtă iubire punem în dăruire, îndemnându-ne să oferim chiar şi un zâmbet, pentru că şi acesta este un gest de dragoste şi un dar.  

De la începuturi şi până în zilele noastre, au existat oameni bogaţi şi oameni săraci, buni şi răi, înţelepţi şi neinstruiţi, generoşi şi zgârciţi. Regimurile totalitare ale secolului trecut au încercat să îndepărteze fiinţa umană de ideea spirituală şi să o apropie tot mai mult de lumea materială: omul cunoştea un singur drum – uzină, cârciumă, dormitor – fiind un robot, dar cu nevoi umane. Fără instruire, fără cultură, fără comunicare, fără informaţie.  

In ultimele decenii, megatehnologizarea tuturor domeniilor vieţii a dus, pe de o parte, la superproducţie şi, deci, la abundenţa produselor, iar, pe de altă parte, la consumul exagerat al acestora de către oameni, omul devenind superconsumator de orice, fără limite. În plus, a încurcat atât de mult programele şi iţele politicienilor şi economiştilor de talie mondială, încât aceştia au devenit neputincioşi în faţa tăvălugului lumii afacerilor – piaţa.  

Iată, de pildă, criza economică mondială a produs “dureri de cap” nu numai Europei, ci întregii lumi. În altă ordine de idei, Albă-ca-Zăpada gândirii occidentale – globalizarea – ne “ajută” să creăm o lume în care frontierele naţionale, distanţele geografice şi limitările fizice să devină din ce în ce mai irelevante. Tot ea ne face să înţelegem importanţa comunicării, care a devenit sinonimă cu nevoia de aer, apă sau hrană.  

Cu toate acestea, fiinţa umană s-a îndepărtat tot mai mult de menirea ei pe această lume, de ceea ce trebuie să fie: iubire. Omul a uitat că este făcut din iubire pentru iubire: nu se mai iubeşte nici pe el însuşi şi nici pe aproapele său. Omul nu ştie, nu vrea şi nici nu are timp să se mai bucure de lucrurile simple. Fiinţa umană neglijează un lucru important, şi anume faptul că la baza acţiunilor noastre stă fie semnul iubirii, fie lipsa acesteia.  

Apoi, omul şi-a pierdut echilibrul vieţii: bucuria de a dărui şi a primi. Mai mult, inima lui s-a împietrit de atâta răutate şi ură. De altfel, cum poate un astfel de om să îţi facă un dar cu toată dragostea lui, dacă iubirea lui e de “piatră”? Trist, dar adevărat.  

Or, a dărui este în firea întregului univers, iar a accepta darul este a doua natură a acestuia. Altfel spus, intenţia care se ascunde în spatele dăruirii şi primirii are o importanţă vitală. Din punct de vedere creştinesc, există un paradox, în acest sens, adică cu cât dăruieşti mai mult, rezerva ta se măreşte, iar dacă nu dai deloc rişti ca, foarte curând, să nu îţi mai rămână nimic.  

Din nefericire, oamenii de astăzi nu mai ştiu să se bucure pentru lucrurile simple şi pentru darurile primite de la Dumnezeu. Dacă oamenii ar fi mai chivernisiţi şi mai înţelepţi, ar fi mult mai liniştiţi. „Cutare a reuşit în viaţa fiindcă şi-a făcut două blocuri de locuinţe sau pentru că a învăţat cinci limbi etc. Iar eu nu am niciun apartament şi nu ştiu nicio limbă străină. Oh, sunt pierdut!”, ne spune un Părinte înduhovnicit din Muntele Athos. Unul are o maşină şi începe: „Cutare are una mai bună. Să-mi iau şi eu”. Ia una mai bună, însă tot nu se bucură de ea, pentru că altul are una încă şi mai bună. Şi ia pe cea încă şi mai bună , dar după aceasta afla că unii au avioane personale şi iar se chinuieşte. Nu se mai opresc. În timp ce unul nu are maşina slăveşte pe Dumnezeu şi se bucură. „Slavă lui Dumnezeu, spune, nu-i nimic că n-am maşina. Am în schimb picioare sănătoase şi pot merge. Câţi oameni nu sunt cu picioarele tăiate şi nu se pot sluji pe sine, nu pot ieşi la plimbare, ci le trebuie un om să-i slujească, în timp ce eu am picioarele mele!”. Şi un şchiop se bucură când spune: „Alţii sunt lipsiţi de amândouă picioarele!”. Iată gândirea unui Părinte athonit care ar trebui să ne pună pe gânduri, mai mult, să luăm măsuri de “metanoia” a întregii vieţi.  

Aşadar, nu întotdeauna oamenii cei mai bogaţi sunt şi generoşi. Se poate înţelege că omul va trece peste ignoranţa detaliilor tehnice şi se va dedica menirii adevărate, aceea de a nu iubi lumea întreagă, ci pe cel de lângă el. Să dăruim, iubind şi să iubim, dăruind! Numai aşa vom putea şti tot binele pe care-l face un zâmbet.  

Doamne, ajută!  

Ştefan POPA  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Echilibrul vieţii – bucuria de a dărui şi de a primi / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1067, Anul III, 02 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!