CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

Ecaterina Cîmpean: „Morala unei vieţi trăite în lumina adevărului şi a respectului faţă de oameni” sau „Răţuşca Thyca”
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În luna iulie a acestui an, am avut plăcuta surpriză de a recepţiona, prin e-mail (doar suntem în era tehnologiei şi a informatizării globale!), o carte ce se doreşte o poveste – încă una, dintre multele poveşti pentru copii, pe care doar cel ce mai păstrează în suflet un crâmpei din universul Copilăriei o poate scrie: „Răţuşca Thyca” de Ecaterina Cîmpean. Pe lângă varianta scrisă, am recepţionat şi o variantă audio, foarte interesantă şi „colorată” cu sunete, într-un tot care deşteaptă simţurile şi induce atmosfera de poveste. Vocea caldă şi expresivă a Ioanei Sandu, având ca fundal un aranjament muzical semnat Francisc Reiter şi tehnoredactat de Robert Landmann, te poartă într-o lume amplă, o semiotică extinsă, cu multe, multe învăţăminte.  
  
Deşi autoarea consideră „Răţuşca Thyca” – o poveste pentru copii, este foarte greu de crezut că un scenariu în care „etichetele” de ordine sunt: morala, prietenia sincer cultivată, onoarea, promisiunea, visul către înălţimi - ca vis împlinit, acceptarea de sine şi, nu în ultimul rând, omenia, se adresează doar publicului foarte tânăr. Precum în fabulele lui Grigore Alexandrescu sau în cele ale lui Jean de la Fontaine, Ecaterina Cîmpean se pricepe de minune să „asocieze” fiecărui personaj animalier câte o tipologie umane. Aici, în „Răţuşca Thyca” se pot întâlni diverse „caractere” : prietenul devotat până la moarte, visătorul, altruistul, naivul, dar şi curiosul, profitorul, parvenitul ori mincinosul. Gama tipologică diversă, „creionată” cu destulă versatilitate emoţională, este o dovadă în plus a unei bogate experienţe de viaţă, ca reiterare a „întâlnirilor” (în viaţa reală) cu „personajele” din carte.  
  
La început timidă, sensibilă şi delicată, fără prea multă încredere în sine şi permanent supusă încercărilor (aflarea unor prieteni sinceri dar şi dezamăgirile suferite din cauza trădărilor), răţuşca Thyca porneşte - cu o dorinţă acerbă - pe cărările vieţii, pentru a-şi împlini visul, pentru a-şi contura destinul. Pe parcursul derulării poveştii, răţuşca Thyca dobândeşte o mai mare încredere în forţele proprii, reuşind să-şi educe, în mod constant, capacitatea de autocontrol şi, extrem de rar, să se bazeze pe ajutorul altora. 
  
Sub fluenţa şi efervescenţa constructivă a unei poveşti pentru copii, se împărtăşesc de fapt, experienţe de viaţă valoroase şi moralizatoare, fiecare pasaj al cărţii fiind presărat cu învăţăminte, dăruite cu generozitate. Când curajoasă, când temătoare, autoarea este, de fapt, precum răţuşca Thyca – o luptătoare, o învingătoare, care ştie să facă din întreaga-i viaţă, un model demn de urmat. Prin multiplele sale realizări, doamna Ecaterina Cîmpean sădeşte în inimile oamenilor: înţelegere, pace, compasiune, respect reciproc şi, mai presus de orice, prietenie sinceră. La Radio Prodiaspora – acolo unde este vicepreşedinte fondator – are o a doua familie. O familie frumoasă, formată din ascultătorii şi colaboratorii săi fideli, care nu sunt deloc puţini: scriitori, oameni de presă, radio şi televiziune, elite din aproape toate domeniile vieţii culturale. Vocea realizatorului de emisiuni radio atrage ca un magnet, având pentru fiecare ascultător: un cuvânt bun, o vorbă frumoasă, o alinare în momentele de grea încercare. Şi, precum răţuşca Thyca, detestă cel mai mult făţărnicia şi minciuna.  
  
Cartea, într-o prezentare inteligibilă, împărtăşeşte celor din jur, pe lângă starea de furibundă căutare - întru împlinirea viselor (oricât de îndrăzneţe ar fi ele) - şi o stare de revoltă, prin care sunt penalizate de fapt „bolile” care macină societatea contemporană, dintre care cea mai grea este ascensiunea nonvalorii, în detrimentul talentului nativ (dar, lipsit de oportunităţi de afirmare). Prin „Răţuşca Thyca”, Ecaterina Cîmpean lansează o nouă provocare, un îndemn la reculegere adresat speţei umane - în genere, pentru a putea reclădi tot ceea ce avariţia şi parvenitismul unora au putut distruge. O carte încărcată de sensuri existenţiale, plină de cuvinte rostite pe un ton tandru şi moralizator, o nouă „pildă” ce poartă semnătura prestigiosului realizator de emisiuni al Radio Prodiaspora.  
  
Plăcerea de a descoperi pas cu pas, atât întâmplările cărţii, cât şi galeria inedită de personaje (care vor încânta, cu siguranţă), va fi a cititorului sau a ascultătorului său, fie el copil sau matur. Mesajul cărţii va putea fi „receptat” cu sufletul, spre creşterea morală a tuturor. Din păcate, varianta audio a poveştii încă nu şi-a găsit finanţatorul, având în vedere că înregistrarea (cu drept de autor) în România a unui CD înseamnă costuri ... exagerate. Dar, pentru acoperirea acestor costuri, o inimă mare ar fi de ajuns. O inimă care, va dori să împărtăşească şi celor nevăzători, o rază de speranţă, o lumină din candela sufletului său. Toate acestea, pentru o carte ce şopteşte – de la inimă la inimă, o lecţie despre viaţă, îmbrăcată într-o aură de poveste : „Răţuşca Thyca” de Ecaterina Cîmpean, povestea unui vis împlinit.  
  
Gheorghe A. Stroia 
  
Adjud – 13 iulie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ecaterina Cîmpean: „Morala unei vieţi trăite în lumina adevărului şi a respectului faţă de oameni” sau „Răţuşca Thyca” / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 194, Anul I, 13 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!