CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Dumitru Panaitescu-Perpessicius-manuscris epistolar inedit
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Emil Istocescu 
  
Dumitru Panaitescu-Perpessicius 
  
(manuscris epistolar inedit) 
  
Bucureşti, 11 Aprilie 1966 
  
Dragă domnule Aurelian Popescu, 
  
Cu ajutorul lui Dumnezeu, m-am învrednicit, în fine, să-ţi pot retrimite manuscrisele aproape uitate. Căci, din nefericire, mi-ar fi fost cu neputinţă să întreprind singur, ce aceşti slabi ochi ai mei, lectura unor pagini atât de dense ca ale manuscriselor d-tale. 
  
O lectură de autor, ca aceea de la Olăneşti, ar fi fost preferabilă. Adaug şi cele trei extrase (?) de care ţi-am vorbit. 
  
Îţi mulţumesc pentru ultima scrisoare şi pentru „Imnul eroilor” Aventura care l-a prcedat, e cu adevărat, memorabilă. 
  
Cu cele mai bune urări de sănătate (şi cu salutări de la ai mei) al d-tale, Perpessicius 
  
N.B.- Adevărat a înviat - răspund şi la ultima d-tale misivă, sosită azi. Păgânii de noi uitasem. Cu mulţumiri şi urări de fericire pentru d-ta şi ai d-tale.  
  
Perpessicius 
  
D.P.Perpessicius 
  
(1891-1971) 
  
Facsimilul scrisorii lui D.P. Perpessicius expediate lui Aurelian Popescu în aprilie 1966 
  
. Detalii:  
  
Criticul şi istoricul literar Dumitru Panaitescu-Perpessicius a cunoscut la Olăneşti în 1966 pe Aurelian Popescu din Costeşti-Vâlcea, un muncitor autodidact, de la cariera de calcar, care l-a rugat să-i aprecieze unele încercări literare. O parte din eceste texte i-au fost citite direct criticului, iar restul, o mare parte, i-au fost lăsate pentru a le citi singur, mai târziu. 
  
Din cuprinsul scrisorii de mai sus, pe care destinatarul ne-a încredinţat-o, rezultă că prestigiosul eminescolog şi ctitor-iniţiator al Muzeului Literaturii Române, îi explică acestuia, într-un limgaj delicat, colocvial, cum îi era obiceiul, cauza care l-a împiedicat să-i citească manuscrisul în întregime: maladia oculară, cu care se lupta de mai multă vreme. 
  
S-ar putea aprecia că este, în fond, un refuz camuflat, ţinând seama de faptul că Aurelian Popescu nu era cunoscut ca scriitor, iar manuscrisul era extrem de prolix şi alambicat stilistic. 
  
Aflând că subsemnatul activa în Cenaclul literar „Gib. I. Mihăescu” de pe lângă Casa de Cultură din Drăgăşani, mi-a trimis şi mie manuscrisul, la care a adăugat şi srisoarea de la D.P. Perpessicius, pe care am reprodus-o.  
  
Cunoştem foarte bine pe Aurelian Popescu, fiind consăteanul meu, cu locuinţa părintească în apropiere. Deşi nu avea alte studii în afară de şcoala primară, era un cititor de literatură împătimit, făcându-şi o bibliotecă personală impunătoare din care ne împrumuta şi nouă pentru lectură , şcolarilor costeşteni, iar la serbarea tradiţională de la sfârşitul anului şcolar, venea de fiecare dată şi făcea cadou cărţi elevilor premianţi. 
  
Dezvoltarea carierei de calcar pentru industria chimică de la Govora luând amploare, Aurelian Popescu a devenit muncitor si apoi tehnician al acestei întreprinderi În aceste condiţii a scris textul destul de complex al viitorului roman „Dreptul la viaţă” pe care mi l-a încredinţat şi mie pentru lectură şi apreciere. I l-am restituit, alăturând şi o scrisoare prin care formulam rezerve care l-au nemulţumit.  
  
În cele din urmă a trimis manuscrisul la Craiova, la Editura „Scrisul Românesc”, unde a fost publicat în 1979. 
  
Aacest debut târziu a fost comentat în ziarul judeţean „Orizont” din 22 februarie 1980 de Costea Marinoiu şi Marinela Tutilă. Trecuseră, aşadar, 13 ani de la data scrisorii lui Perpessicius! 
  
După încă 11 ani (în 1988), printr-o întâmplare, am aflat amănunte interesante privitoare la modul cum s-a ajuns, totuşi, la publicarea cărţii lui Aurelian Popescu. Ducând cu maşina personală la Craiova, pe la mijlocul lunii iulie 1988 pe Marin Sorescu, Romulus Diaconescu şi pe Ilarie Hinoveanu, care terminaseră la Drăgăsani o reuşită „ documentare” scriitoricească în judeţull Vâlcea, alături de încă vreo 30 de scriitori, în frunte cu Dumitru Radu Popescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor şi Constantin Ţoiu, vicepreşedintele acesteia. 
  
Reproşând diplomatic lui Marin Sorescu nepublicarea în „Ramuri” a unei recenzii a subsemnatului, despre cartea cu pricina, am aflat de la Ilarie Hinoveanu, că domnia sa fusese editorul cărţii, iar în această calitate, împreună cu Dan Ion Vlad ca redactor, au „periat” textul manuscrisului „care era îngrozitor de vărzuit, amalgamat, agramat, încâlcit” 
  
În felul acesta s-a încercat stingerea dramei unui om chinuit de convingerea că este un scriitor respins pe nedrept de edituri, „mitraliindu-le” ani în şir cu reclamaţii de la Hruşciov până la ONU, înscenându-le procese, fiind susţinut cu avalanşe de petiţi ale unor admiratori din rândul colegilor de muncă. 
  
La lansarea cărţii - relatează mai departe Hinoveanu, într-o sală cu vreo 300 de mineri de la cariera Bistriţa, care l-au aşteptat vreo două ore, a dat buzna, cu faţa bandajată, însoţit de doctorita dentistă Astrid, (careia îi facuse pe coperta de garda următoarea dedicaţie: 
  
,,Distinsei Ana Michaela Stoica-Astrid, medic”) Intârzierea regretabilă de la lansarea cărţii a fost cauzată de un stupid accident auto. (Ilarie Hinoveanu: „ Marin Sorescu triumfător la judecata de apoi, vol II, Ed. Alma Craiova, 2006, pag. 410-411) 
  
* 
  
Epilog 
  
Aceasta a fost „odiseea” unui autor şi a unei creaţii literare. Implicat indirect şi cunoscând atât pe autor cât şi rezultatul în etape al muncii sale artistice, am pus cap la cap documentele şi impresiile despre un autodidact vâlcean care ne-a hrănit aspiraţiile culturale din adolescenţă Dincolo de slăbiciunile inerente, omeneşti, trebuie apreciat ceea ce a reuşit să lase ca zestre spirituală urmaşilor. De aceea, un meritat omagiu postum i se cuvine cu asupra de măsură. 
  
Emil Istocescu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dumitru Panaitescu-Perpessicius-manuscris epistolar inedit / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 320, Anul I, 16 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!