CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Dumitru Barău şi
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

-


-Motto-
“La umbra mea
Stau eu cu gândurile mele
Când vreau să mă feresc
De arşiţa întrebărilor
La care nu pot răspunde .”
Acest motto , cu una din poeziile scriitorului, nu va fi pierdut în “Casa umbrelor”, fiindcă cartea a fost lansată pe 19 septembrie la Biblioteca Judeţeană Panait Istrati din Brăila, sub prezenţa unui numeros public, admirator al scrierilor domniei sale. Tipărită la Ed. ZEIT-Brăila, în august 2012, a avut ca lector de carte pe prof.Dumitru Anghel-scriitor; prefaţa este semnată de poeta Adelina Pop, iarăşi ilustraţia copertei, apare sub semnătura Adrianei Banu.
Despre cartea cu titlul “Casa umbrelor”, trebuie vorbit cu măsură fiindcă autorul ei cu o muncă îndelungată şi strălucitoare – cea de profesor a limbii române şi director în acelaşi timp la şcoala pe care a condus-o cu răbdare extremă, dând colegilor de breaslă şi elevilor, privilegiul de a cunoaşte viaţa, obiceiurile poporului roman şi activitatea scriitorilor noştri de mare talent, niciodată făcând eforturi spre a le veni în întâmpinare cu ideiile domniei sale, cât şi prin modestia sa, calitate fără limite.
Deşi în viaţa scriitoricească, lui Dumitru Barău, îi place să stea în umbră; cu prima carte de debut “Anotimpul visării”, în anul 2010, primeşte premiul internaţional al “ Festivalului de poezie – Ronald Gasparic “,conferit atunci de către scriitorii George Anca şi Vasile Andru, la Bucureşti. În anul 2011, lansează o nouă carte “Vis albastru Emeli”-poezie, editată la Ed. ZEIT-Brăila.
Cartea de faţă, o carte de proze scurte, le vedem prin ochii scriitorului, citindu-le. Prozele sunt scrise într-o diversitate de idei şi imagini; sunt autentice cu întâmplări adevărate din viaţa cotidiană.
Acestea , nu sunt fabulaţii !
Citindu-le pe fiecare în parte îţi poţi da seama din textul lor cum oamenii pot fi buni şi răi, înţelepţi şi pătimaşi, mândri şi milostivi – de unde poţi trage concluzia cu mare uşurinţă de concepţia emoţională a autorului, de comunicarea cu semenii cât şi de universal său sufletesc colorat în culorile curcubeului. Aceste culori sunt născute pentru a fi admirate, iubite şi remarcate de oriunde le poţi privi apariţia.
Parcurgând prozele în tăcere, “Dicolo de tăcere”, atras de spectrul lor, ajungi la “Fata cu ochi verzi”, “ Moş Tănasă “(...oamenii mă ocolesc, iar eu nu sunt prea prietenos. Copii aruncă vorbe urâte în urma mea, iar părinţii lor îmi zic ţărănistul. Sunt încă mulţi care plâng după vremurile trecute, când era mai uşor să furi câţiva saci de păpuşoi, decât să trudeşti conştient la munca ogorului...), “Navetistul”, “Profesorul, ateul şi rugăciunea”(...profesorul suferea de câţiva ani de o boală cumplită, care îi afecta picioarele şi articulaţiile. Se mişca greu, cu ajutorul unor cârje. Aflase din cărţi şi de la unii oameni că stă în credinţa fiecăruia dintre noi puterea de a ne schimba soarta. Bolile şi suferinţele ar putea fi alungate din corpurile noastre prin puterea credinţei)”.
Deşi ajuns la apogeul vârstei, proza din “Casa umbrelor”, scrisă sub ochii domniei sale, vor fi citite de zeci, sute de ochi; de la elevi - la profesori. Nu este nimic mai de preţ, când ştii că o carte scrisă de tine este citită, analizată şi nu stă închisă între coperţi pe un raft. Casa umbrelor, sfârtecă şi adună timpul; compune şi descompune realitatea care a aparţinut unor oameni şi pe care au acceptat-o în afara oricărei voinţe indiferent pe unde i-au dus paşii.
Aceste proze, sunt străbătute de un fior emoţional, împingându-te până la senzaţia de iubire. Citindu-le îţi trece prin faţa ochilor acel fundal infinit al unui tablou compoziţional, determinând fiecare personaj să ia hotărâri omeneşti pentru a putea rezista comunicării cu cei ce le sunt în faţă sau atunci când îşi întâlnesc propiul lor destin.
Dacă căutăm fiecare moment din aceste scrieri, se poate observa lesne, vitalitatea exploziei de analiză psihologică, complexitatea coloraturii pe care o pune autorul printre cuvinte. Vedem multitudinea de gânduri fără ambiţia autorului de a se face remarcat în ambianţa literară, mai mult, vedem acel câmp al puterii autorului, de a construi din senzaţii simple şi caractere, momente care să sugereze că oamenii, locurile şi timpul nu sunt neimportante.
Fiecare om are valoarea sa!
Numai că noi, trecem uneori pe lângă dânşii neobservându-i, fiind mai mândri de gândurile noastre huluitoare, decât a cerceta harul dat de Dumnezeu, fiecăruia .
Citiţi “Casa umbrelor”, este scrisă cu har !  

 

Constanţa Abălaşei-Donosă  

 

Referinţă Bibliografică:
Dumitru Barău şi Casa umbrelor - comentariu / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 635, Anul II, 26 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!