CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Drumul fericirii trece prin Iad
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu poţi experimenta sentimentul de fericire, dacă nu ai cunoscut supărarea, umilinţa, frica, nemulţumirea, prigoana, precum şi multe alte percepţii ale răului absolut. De nenumarate ori, drumul fericirii trece frecvent prin momente şi împrejurări atât de diabolice şi malefice, încât ele devin extrem de chinuitoare şi insuportabile pentru om.  

De exemplu, un fost deţinut proaspăt eliberat din închisoare experimentează un complex sentiment de fericire şi extaz atunci când îi este deschisă poarta închisorii, scăpat definitiv de penitenţa apăsătoare. A fost nevoie de ani de zile de chin, pentru ca în final deţinutul să atingă un nivel de fericire dus spre extaz.  

Oare omul liber ca pasărea cerului este capabil să perceapă acest sentiment de libertate şi fericire, fără să fi fost supus câtorva ani de detenţie? Destul de greu de imaginat. Tot la fel, în viaţă, omul trece prin perioade de criză, pătimeste, este lovit din toate direcţiile precum un sac de box, dar în cele din urmă depăşeşte perioada dificilă şi, dintr-o dată, se vede într-o stare de echilibru, începe să perceapă un fel de fericire, de linişte sufletească, de siguranţă a vieţii. Doar atunci, omul începe să realizeze şi să preţuiască adevărata fericire, când grijile şi nenorocirile încep să îl ocolească mereu.  

Îmi aduc aminte că citisem la un moment dat, textul următor: “Nu există o cale către fericire, ci fericirea este calea” sau “în viaţă, nu destinaţia este scopul, ci călătoria.” Asemenea lucruri creează dileme şi ne pun un pic pe gânduri. Este drept, pe unii, nu pe toţi. Inevitabil, aceste cugetări ne duc cu gândul la evoluţia spirituală a omului, iar în acest caz, este clar faptul că nu destinaţia este scopul, ci călătoria, ea fiind singura ce ne poate ajuta în propria evoluţie, iar când spunem călătorie, ne referim la călătoria vieţii, a spiritului, de la facerea lui şi până la “devenire”. Astfel, destinaţia devine pentru fiecare, premiul cel mare al călătoriei spirituale, atunci când am reuşit să evoluăm suficient de mult cât să putem ajunge în Rai.  

Nu se poate spune că eşti fericit, atunci când te regăseşti într-o stare euforică, provocată conjunctural de către cei din jur, chiar şi atunci când râzi cu gura până la urechi. Nici dacă ai câştigat brusc, o sumă mare de bani sau o mărire de salariu. A fi fericit, este o stare la care omul nu poate să ajungă peste noapte. Fericirea este o lucrare a spiritului, ea se dobândeşte în timp, „trudind” consecvent pe parcursul întregii vieţi, încercând mai întâi să înţelegi viaţa aşa cum ţi-a fost dată de Dumnezeu, şi nu aşa cum o percep cei mai mulţi, superficială şi lipsită de sens...  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Drumul fericirii trece prin Iad / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1148, Anul IV, 21 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!