CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  
Autor: Radu Alexandru         Ediţia nr. 377 din 12 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Drepturile omului, drepturile mele
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Unii semeni nu au înţeles sau nu au vrut să înţeleagă că drepturile ne oferă acel cadru util dezvoltării fiecăruia şi este benefic pentru o societate sănătoasă şi solidă. Drepturile ne oferă posibilitatea să ne facem cunoscute acele calităţi morale, intelectuale, fizice sau de orice altă natură ce ne definesc ca fiinţe umane.  
 
Din păcate, în zilele noastre, în secolul XXI, unele societăţi încă mai îngrădesc afirmarea omului. Acest adevăr este trăit în societăţi în care conducătorii nu-şi dau seama de consecinţele nerespectării drepturilor cetăţenilor.  
 
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului cuprinde 30 de articole, dintre care: primele două spun că toate persoanele se nasc egale, următoarele prezintă drepturile civile şi politice ale omului, apărăndu-le pe cele economice, articolul 29 vorbeşte despre datoria individului faţă de comunitate, ultimul articol prezintă problema neîndreptăţirii făcute vreunei persoane prin modificarea vreunui articol din cele 30.  
 
Toate drepturile ar trebui respectate şi din fericire multe state oferă omului posibilitatea de a şi le afirma, state precum România .Aş putea spune că sunt binecuvântat că în ţara mea pot afirma ceea ce gândesc, toţi oamenii sunt egali în drepturi, există înţelegere şi solidaritate între aceştia. Într-o astfel de societate, aprecierea celor de lângă noi ne poate face mai buni, ne poate face să înţelegem că nu suntem cu nimic mai presus decât ceilalţi, asta neînsemnând că suntem mai prejos. Chiar dacă ideile unei societăţi ideale au fost vehiculate de-a lungul secolelor şi peste aceste file ale timpului s-a aşternut praful, omul mai are puterea să spere, să creadă şi să tindă spre un vis, spre o lume în care drepturile fiecărui om sunt respectate.  
 
Unii oameni, care nu sunt adepţii unei astfel de raţiuni, nu pot înţelege că un om cu o dizabilitate poate fi un om normal cu ajutorul celor din jur, că un om care trăieşte pe “cotinentul negru” poate fi mai alb la suflet decât poate mulţi dintre noi, că un individ care împărtăşeşte credinţa musulmană nu ne afectează pe noi cei care ne-am născut cu concepte creştine. Toate aceste lucruri trebuie conştientizate şi împărtăşite pentru ca generaţiile viitoare să poată să convieţuiască în pace unii cu alţii şi să se poată bucura împreună de bogăţiile acestei planete. De asemenea trebuie să se înţeleagă că dacă ne amuzăm de suferinţa altui semen sau dacă discriminăm pe cei din jur, dăm dovadă de imaturitate morală ce se reflectă atât în societate, cât şi în relaţiile cu cei din jur. Iar relaţiile cu cei din jur ne ajută să ne dezvoltăm un caracter virtuos ce ne face demni de un anume statut social.  
 
Aşasar, acestă temă a drepturilor omului trebuie să determine o schimbare în viaţa mea, a ta şi a tuturor oamenilor, o schimbare de atitudine ce ne va cizela, ne va consolida relaţiile cu cei din jur şi ne va face să tindem spre ceva şi mai înalt. Iar acestă schimbare este posibilă deoarece omul are în el puterea de a tinde spre ceva mai înalt, de a crede în ceva măreţ, de a visa, de a visa acea lume ideală în care toţi sunt egali, indiferent de rasă, se sex şi de religie.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Drepturile omului, drepturile mele / Radu Alexandru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 377, Anul II, 12 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Radu Alexandru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Alexandru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!