CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Silvia Katz         Ediţia nr. 234 din 22 august 2011        Toate Articolele Autorului

DREPTUL LA VIATĂ......UN ALT FRAGMENT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DREPTUL LA VIAŢĂ 
  
DE 
  
SILVIA KATZ IANĂŞI 
  
FRAGMENT 
  
Au ieşit amândouă foarte emoţionate din cabinet şi deodată Sofia s-a trezit îmbrăţişată de Eva, care a început să strige cu glas tare, în timp ce faţa îi radia de bucurie, iar ochii îi luceau în lacrimii. 
  
-Nu am cancer! Nu am cancer! Am scăpat Eloim, Eloim, Eloim todaraba!  
  
(Dumnezeule mulţumesc mult)! Doamâna mea să fiţi binecuvântată! 
  
Sofia a încercat s-o potolească, deoarece în jurul lor erau foarte multe femei bolnave care poate nu aveau aceeaşi şansă, dar spre surprinderea ei a observat că unele o priveau cu simpatie pe Eva şi chiar i-au zâmbit amar. Aceasta a continuat să se minuneze şi când au ieşit pe poarta spitalului i-a spus că acum îşi dă seama cât de preţioasă este viaţa şi că nu ar trebui să suferim pentru toate nimicurile.  
  
Sofia a fost de acord şi a invitat-o la un restaurant românesc, unde au mâncat mititei şi au băut vin românesc. Aici ea, ca să menţină de buna dispoziţie care le cuprinsese, i-a spus Evei un banc despre doctori, dar aceasta din respect pentru Isac nu a gustat gluma. Sofia a întrebat-o la un moment dat îngrijorată.  
  
-Eva, ce pregătim noi băiatului la masa de seară? Ai auzit că vrea ceva bun! Au râs şi au spus amândouă într-un glas, deoarece ştiau la ce se referea Isac când spunea ceva bun. Era mâncarea lui preferată. 
  
-Peşteee ... peştee ... .!  
  
După ce au terminat de mâncat, au plecat amândouă în şucul (piaţa) din apropiere, de unde au cumpărat legume şi peşte proaspăt. Au intrat apoi într-un magazin rusesc şi au luat câteva sticle de vin alb românesc, care pentru ea şi Eva era un deliciu. Isac prefera şampania aşa că au luat şi pentru el o sticlă.  
  
Au plecat apoi vesele spre casă, să facă împreună pregătirile pentru masa de seară. 
  
Când Isac a venit şi a văzut toate bunătăţile, le-a îmbrăţişat pe amândouă. A fost o seară plăcută! Au spus glume, au ascultat muzică şi el foarte bine dispus, chiar le-a invitat la dans. Petrecerea s-a terminat aproape de miezul nopţii, când au mers cu toţii să doarmă, deoarece erau obosiţi după o astfel de zi plină de emoţii. 
  
A doua zi, Eva a dorit să plece la ea acasă. Se gândea tristă la dezordinea pe care o lăsase, când o luaseră la ei şi se simţea jenată că o găsise în starea aceea.  
  
Sofia a zâmbit în sinea ei, dar nu i-a spus nimic. Aveam o surpriză pentru Eva. Cât timp aceasta a locuit la ei, Isac a vorbit cu zugravul lor Camil, să-i zugrăvească toată casa, iar soţia lui s-o aranjeze. Sofia s-a oferit să o conducă cu maşina, dar Eva a spus că vrea să meargă puţin pe jos, aşa că a plecat mulţumindu-i pentru tot, iar ea încerca să-şi imagineze reacţia acesteia când va intra în casă şi o să vadă schimbarea. 
  
Nu a trecut mult timp şi Eva a sunat la telefon. Plângea şi de abia vorbea de emoţie.  
  
-Doamna mea, aş vrea să vă sărut picioarele şi pământul pe care mergeţi şi tot n-ar fi de ajuns pentru tot ce aţi făcut pentru mine! Nimeni în viaţa mea amărâtă nu m-a iubit şi n-a avut atâta grije de mine ca acum! Sunteţi îngerii mei păzitori şi am să mă rog toată viaţa şi dincolo de ea, ca cerul să vă binecuvânteze cerul pe amândoi şi să vă răsplătescă! Nu ştiu de ce faceţi atâtea pentru mine, dar simt că nu mai sunt singură pe lume, aşa cum am fost atâţia ani! 
  
Sofia i-a urat sănătate şi emoţionată de vorbele ei a închis telefonul. Gânditoare, a ieşit apoi să se plimbe pe faleza din faţa casei. Avea o stare de bine pe care nu o mai simţise de mult timp. Se gândeam cu nostalgie la trecutul ei şi la părinţii plecaţi în lumea de dincolo. Îi era foarte dor de ei şi uneori aveam multă nevoie de sfaturile lor, mai ales în perioadele dificile. Spera din suflet că acolo unde se află spiritul lor să aibă lumină şi să fie mândri de ea! 
  
A doua zi au trecut ca să o ia pe Eva şi au plecat cu toţii câteva zile în vacanţă la Marea Moartă. Tot drumul au glumit şi au spus bancuri despre doctori, iar Eva le-a cântat multe cântece ruşeşti şi moldoveneşti. 
  
Sofia a întrebat-o la un moment dat dacă a fost căsătorită sau a iubit vreodată. 
  
-Da, doamână, în Moldova, când eram sub talpa ruşilor. M-am căsătorit destul de târziu tot cu un evreu, care mă bătea şi era tare beţiv. Am rămas însărcinată, dar nu am vrut copii cu el, aşa că am avortat, mai ales că viaţa era tare grea. După câţiva ani, am vândut tot ce aveam de la părinţi şi am venit în Israel. A fost greu până ne-am acomodat, dar eram mulţumită că trăiam alături de poporul meu şi nu mai înduram umilinţele altora. Bărbatul meu nu s-a schimbat şi am ajuns să-l urăsc, dar Cel de Sus m-a scăpat de el până la urmă, deoarece şi-a găsit o marocancă mai tânără ca mine şi a plecat cu ea. Ne-am divorţat şi el a trăit cu femeia aceia până acum câţiva ani, când am auzit că a murit. Nu vreau să-mi aduc aminte de el. Am suferit mult şi mi-a distrus viaţa! Mă gândesc mereu de atunci că este tare dureros când alţii se fac stăpâni pe soarta ta şi îţi iau dreptul de a te bucura de zilele pe care Cel de Sus ţi le-a dat să le trăieşti. 
  
-De ce nu te-ai recăsători din nou Eva? 
  
Ea a spus pe un ton foarte hotărât. 
  
-Niciodată, doamână, nu aş mai suporta un bărbat lângă mine! Niciodată! 
  
După câteva ore au ajuns la Marea Moartă şi s-au cazat la un hotel pe malul mării. Ea cu Isac au luat un apartament cu vedere spre mare şi Evei- o cameră lângă ei.  
  
A doua zi a luat-o cu ea să se facă frumoase la salonul de cosmetică. Eva se bucura ca un copil. Mai târziu aceasta a mers la bazin unde s-a împrietenit cu câteva femei de vârsta ei. Sofia era mulţumită că o vedea fericită. O iubea tare mult, deoarece era o femeie foarte bună şi cinstită.  
  
În zilele care au urmat, când Isac se odihnea, Sofia pleca pe malul mării. Îşi lua cu ea un termos cu puţin vin şi tolănită într-un şezlong, cu picioarele în apa sărată, uita de frică şi de toate spaimele..................... 
  
La întoarcere Eva a rămas să doarmă la ei, deoarece a doua zi avea foarte multă treabă să gătească şi să facă curat.  
  
Isac a mers în biroul lui să lucreze la calculator şi i-a spus că era preocupat pentru operaţia foarte grea pe care o avea programată a doua zi.  
  
Dimineaţa nici nu l-a simţit când a plecat, dar a sunat-o spre seară, fericit că operaţia care durase câteva ore, era o reuşită. O să vină târziu acasă deoarece va merge împreună, cu câţiva colegii să sărbătorească la un restaurant.  
  
A sosit după miezul nopţii şi cum era foarte bine dispus, a trezit-o încet cu sărutării fierbinţii. A fost o noapte........! 
  
(Cei care doresc cartea DREPTUL LA VIAŢĂ mă pot contacta pe silva_katz@yahoo.com 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DREPTUL LA VIATĂ......UN ALT FRAGMENT / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 234, Anul I, 22 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!