CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 1 din 01 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Dragostea e pecetea Vietii in oameni
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Deşi mult dezbătută în societate, dragostea s-a dovedit a fi extrem de puţin înţeleasă şi mai ales practicată. Mulţi vorbesc despre iubire, dar uneori descoperi cu stupoare că vorbitorul e complet detaşat de acest subiect. 

În urma unui sondaj pe care l-am făcut cu câtva timp în urmă, mi-am dat seama cât sunt oamenii de confuzi în ceea ce priveşte dragostea şi în câte feluri o pot ei aborda. 

O parte spunea că dragostea e pur şi simplu o pasiune trecătoare şi că ea „trece prin stomac”. Aceştia sunt aşa zişii „oameni pragmatici sau practici” care au noroc (aşa zic ei) dar care sunt extrem de nefericiţi deoarece se încumetă a face rău celor din jur prin invidie, bîrfe, competiţie neloială, manipulări şi alte multe moduri de a-şi masca neîmplinirea sufletească. Şi din păcate, numărul acestora este în creştere în acelaş ritm cu cel al divorţurilor, an de an. 

Alţii dintre cei interveivaţi au susţinut că dragostea e un sentiment de afecţiune care se poate schimba de-alungul anilor, în funcţie de împrejurări. 

Desigur că au existat şi persoane care au spus că dragostea e ca o pecete a Vieţii peste trecerea noastră care ne face să ne simţim vii spirituali şi împliniţi. 

Biblia spune că „dragostea este tare ca moartea”. Adică, dragostea defineşte existenţa şi viaţa cuiva dându-i un scop nobil, detaşând-o de alte trăiri şi umblări lipsite de lumină. 

Nu de puţine ori, ca jurnalist, am întâlnit tineri care spuneau că dragostea trebuie „încercată” prin relaţii intime înainte de căsătorie. Şi e regretabil că sunt intelectuali care încurajează acest fenomen. Un pastor creştin străin susţinea într-o carte a sa că, după cum moartea nu se poate încerca printr-un somn adânc, tot aşa nici dragostea prin sexualitate (erotică). Tot acesta defineşte semnificaţia cuvintelor: „Te iubesc”ca fiind următoarele: te preţuiesc şi te respect. Îţi voi respecta dorinţele, te voi proteja şi voi lupta cu multă dăruire la bine şi la rău pentru fericirea ta. Îmi pun toată viaţa în joc pentru a te sprijini şi a apăra dragostea ce ţi-o port. Cam acesta ar fi sensul adevărat al declaraţiei pe care mulţi o rostesc cu uşurinţă. 

Aşadar, ce este dragostea? Este un mod de a trăi cu nobleţe pentru fericirea altora. Ea înseamnă: dăruire, preţuire, pasiune, afecţiune, bunătate, respect, înţelegere, acceptare, prietenie, răbdare, protejare, iertare trăite cu hotărâre, sinceritate şi responsabilitate. E un conglomerat de acţiuni necondiţionate izvorâte dintr-o mare credinţă şi speranţă. Dragostea este însuşi Dumnezeu! 

Frumos!- veţi spune, dar cine să le şi practice? Cine? Păi, cine caută fericirea. Nu toţi căutăm fericirea? Dar oare ea înseamnă dragoste? Da! Cu siguranţă, da! 

Chiar marele poet Mihai Eminescu era de părere că nu există fericire fără iubire. 

Scriitorul Alexandru Vlahuţă avea convingerea că „fericirea vine atunci când ţi-ai pregătit inima pentru ea”. Şi acesta e un proces continuu. „Atunci când ţi-ai pierdut răbdarea ai dărâmat tot ce ai clădit. De aceea sunt atât de puţini oameni fericiţi. Atâţia câţi merită”, spunea înţeleptul Vlahuţă. Numai dragostea te poate face îndelung răbdător şi plin de bunătate. 

Dar ce face dragostea şi ce nu poate face ea atunci când este adevărată şi activă în oameni? Răspunsul ni-l dă tot Biblia în epistola către I Corinteni 13: „Dragostea este îndelung răbdătoare, plină de bunătate; dragostea nu este invidioasă, nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se aprinde de mânie, nu se gândeşte la rău; nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr; suferă toate, crede toate, nădăjduieşte toate, rabdă toate. Dragostea nu va pieri niciodată”. 

Şi tot în aceeaşi epistolă se subliniază că dragostea trebuie să fie motivaţia tuturor faptelor noastre, altfel ele nu-şi au sorgintea dumnezeiască şi nici sopul ori răsplata scontată. „Rămân deci aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea!” 

Aşadar, fie ca dragostea să fie ca o pecete a Vieţii pentru fiecare, purtând astfel în noi lumina nemuritoare a Lui Dumnezeu: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt!
  

Referinţă Bibliografică:
Dragostea e pecetea Vietii in oameni / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1, Anul I, 01 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!