CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Anca Goja         Ediţia nr. 73 din 14 martie 2011        Toate Articolele Autorului

DRAGOSTEA DE POEZIE SE VEDE CEL MAI BINE MIERCURI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Băimărenii iubesc poezia mai mult decât s-ar crede. Am constatat-o cu ocazia primei Miercuri de poezie, petrecută în data de 2 martie la Teatrul Municipal. Atunci, poeţii sigheteni Vasile Muste şi Echim Vancea au adus atâta public în Sala „Studio", încât a fost nevoie să se suplimenteze numărul de scaune. Fapt îmbucurător pentru organizatori, care îşi propun să nu cadă în păcatul românesc de a-şi aprecia valorile de abia după ce mor, ci, din contră, să îşi sărbătorească poeţii atât cât aceştia sunt în viaţă. „Noi, reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi ai Teatrului Minicipal Baia Mare, ne-am gândit că e cel mai util pentru scriitorii din Maramureş să fie prezentaţi pe viu. Sunt unii poeţi deja trecuţi în eternitate şi a căror memorie nu a rămas nici în faţa dvs, nici înregistrată pe peliculă. Am vrut ca poeţii să fie actorii propriei lor arte, să vă vorbească precum nişte interpreţi ai vieţii lor şi ai rolului lor de poeţi", a explicat poetul Nicolae Scheianu în deschiderea evenimentului. Astfel că cele două vedete ale serii şi-au citit singure poeziile, acompaniate la pian de Petru Damşa.  
  
Înainte de a citi, însă, fiecare personalitate a poeziei maramureşene a fost prezentată, pe scurt, cu realizările sale literare, după care a rostit o mică introducere. „Toată viaţa mi-am dorit să fiu om, niciodată nu mi-am dorit să fiu scriitor. Cel mai greu lucru e să fii om... pe urmă poţi fi orice", s-a confesat Vasile Muste, precizând apoi, în legătură cu creaţia sa, că „toată viaţa am încercat să fiu scurt”. Muste a anunţat că în cursul acestui an îi va apărea o antologie, care va purta titlul „Copilăria, iubirea şi singurătatea” - acestea fiind „trei lucruri cu care nu te poţi juca". La rândul său, Echim Vancea a precizat că poeziile sale se constituie într-un mărţişor oferit cu o zi mai târziu doamnelor şi domnişoarelor din sală, dar sunt dedicate unchiului său, profesorul Ion Vancea, care a plecat dintre noi în urmă cu 6 săptămâni. 
  
Seria recitalurilor de poezie şi muzică va continua cel puţin un an, o dată la două săptămâni băimărenii având ocazia să-i cunoască pe poeţii importanţi ai Maramureşului la Miercurea de poezie. Următorii poeţi care îşi vor citi creaţiile vor fi Vasile Morar şi Radu Ulmeanu. Evenimentele sunt organizate de Teatrul Municipal şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare, revista "Nord Literar", Cenaclul Scriitorilor din Maramureş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Maramureş.  
  
Anca GOJA 
  
Baia Mare 
  
Martie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DRAGOSTEA DE POEZIE SE VEDE CEL MAI BINE MIERCURI / Anca Goja : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 73, Anul I, 14 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!